Wednesday 30 September 2015

Τα Λουλούδια του Χειμώνα

Ένα Σάββατο πρωί, αντί να αναλωθείς σε πρωινάδικα που θα αναλύουν το οικονομικοπολιτικό σκηνικό της χώρας, πάρε την παρέα σου και πάνε να ψωνίσεις λουλουδάκια! 
Έρχεται ο χειμώνας και δεν πρέπει να μας βρει με άδεια τα παρτέρια και με ξερά περσινά λουλούδια να σαπίζουν στις γλάστρες. 
Εγώ θα σου προτείνω μερικά λουλούδια, και εσύ διάλεξε:

πανσές: άπειρα χρώματα θα βρεις και πολλούς με 2 χρώματα στον καθένα. Θα κρατήσει μέχρι και το Μάιο ή πιο αργά αν βρίσκεται σε σκιερό μέρος.
ρείκι: μωβ, ροζ, άσπρα λουλούδια. Προτίμησε την Erica carnea (πάνω) που έχει τα άνθη σαν καμπανούλες, και όχι την άλληνε (κάτω). Η E. carnea είναι πιο συνηθισμένη στα βουνά της Ελλάδας και θα σου κρατήσει περισσότερο, και το καλοκαίρι που δε θα ανθίζει όμως.
καλλωπιστικό λάχανο: αντέχει σε μεγάλα υψόμετρα και στο πολύ κρύο. Βγαίνει σε μωβ και άσπρο, με ίσιο φύλλο ή περμανάντ. Όταν τα κάτω φύλλα ξεραίνονται, να τα βγάζεις για να του δώσεις δύναμη να ψηλώσει κι άλλο. Την άνοιξη θα βγάλει κίτρινα λουλουδάκια στην κορυφή, τα οποία θα δώσουν σπόρους για του χρόνου. Μετά θα πεθάνει, κλαψ…
κυκλάμινο: στου βράχου τη σχισμάδα και όχι μόνο. Εννοείται είναι για έξω τα κυκλάμινα και όχι μέσα στο γραφείο ή πάνω στο καλοριφέρ. Μη το μουλιάσεις με που νερό, θα σαπίσει.
βολβοί: τουλίπες, ζουμπούλια, κρόκος. Έλα τώρα, σε ξετρελαίνει η προσμονή της ανοιξιάτικης άνθισης! Βάλε μπόλικα. Συνήθως κοστίζουν 0,35 – 0,60 Ευρώ.
kipologio