Monday 11 May 2015

Τσουκνίδα - Η αγαπημένη «πανάκεια»
του Ιπποκράτη

Όταν ήμασταν μικρές δεν θέλαμε ούτε να την δούμε, ούτε να την πιάσουμε…γιατί μας προκαλούσε έντονη φαγούρα!!!
Όταν διαβάσετε όμως το παρακάτω άρθρο θα αλλάξετε άποψη για την τσουκνίδα!

Η τσουκνίδα (ή τσουκνίθα) ανήκει στο γένος των αγγειόσπερμων φυτών Κνίδη και στην οικογένεια των Κνιδοειδών.
Πρόκειται για μονοετές ή πολυετές, ποώδες, αυτοφυές φυτό, με 40 περίπου είδη παγκοσμίως.
Η τσουκνίδα είναι ένας θησαυρός στον κήπο μας με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία μας. Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια, λόγω των δραστικών ενώσεων που μειώνουν τη φλεγμονή.


Δείτε γιατί αυτό το φυτό έχει τόσα οφέλη για την υγεία μας.
Η δράση της τσουκνίδας – τόσα τα φύλλα, και τα λουλούδια της έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες. Αυτό το βότανο βοηθάει στην αποτελεσματική θεραπεία του ουροποιητικού συστήματος και την πρόληψη του σχηματισμού λίθων στα νεφρά.
Η τσουκνίδα γίνεται ρόφημα, το οποίο είναι τονωτικό και αντιφλεγμονώδες και χάρη στις διουρητικές ιδιότητες που έχει, βοηθάει στην απώλεια βάρους και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Περιέχει βιταμίνες Α, μεταλλικά άλατα και ένζυμα, τα οποία βοηθούν τον πολλαπλασιασμό των ερυθροκυττάρων του αίματος, συνιστάται και για τη θεραπεία της αναιμίας. Η τσουκνίδα καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, και την άνοιξη είναι η ιδανική στιγμή για να συμπεριληφθεί στη διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το βότανο μειώνει το σάκχαρο του αίματος, γι αυτό συνιστάται για τους διαβητικούς.
Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη. Αυτές οι δύο ουσίες είναι φυσικά κατασταλτικά της όρεξης και βοηθάνε στην απώλεια βάρους.
Με την καθημερινή κατανάλωση ροφήματος τσουκνίδας σε συνδυασμό με άσκηση, το σώμα μας θα ξανανιώσει και γενικά η διάθεση μας θα γίνει πιο φρέσκια.
Αυτό το φυτό επίσης είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές χλωροφύλλης αλλά και πλούσια σε ιώδιο. Δηλαδή ένα βότανο ευεργετικό και για τον θυρεοειδή αδένα.
Συνεχίζουμε με αυτό το θαυματουργό φυτό. Τα φύλλα της είναι πηγή ισταμίνης, η οποία συμβάλλει στην μείωση και ένταση των συμπτωμάτων οποιασδήποτε αλλεργικής αντίδρασης του οργανισμού μας, όπως αλλεργικής ρινίτιδας η άσθματος.


Η τσουκνίδα στην εναλλακτική ιατρική.
Στην εναλλακτική ιατρική το τσάι τσουκνίδα το χρησιμοποιούν ως γενικό τονωτικό για την υγεία, στη θεραπεία της αναιμίας, του ίκτερου, του άσθματος, του καρκίνου, του διαβήτη, της βρογχοκήλης, των προβλημάτων στα νεφρά, για το σύνδρομο δυσαπορρόφησης και των αλλεργιών όπως της αλλεργικής ρινίτιδας.
Το Πανεπιστήμιου του Maryland συνιστά να καταναλώνουμε ημερησίως 3 έως 4 κούπες αφέψημα τσουκνίδας για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της αλλεργικής ρινίτιδας και του καλοήθους καρκίνου του προστάτη. Το τσάι τσουκνίδας έχει καθαρτικές ιδιότητες, βοηθάει σε ασθένειες και φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος και της χολής. Είναι επίσης πολύ ευεργετικό σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη, επειδή μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Είναι χρήσιμο ακόμη και στην εξάλειψη ιών και βακτηριακών μολύνσεων.


Άλλα οφέλη της τσουκνίδας.
Η τσουκνίδα κάνει καλό στην ψυχολογική μας διάθεση, επειδή μειώνει την κατάθλιψη. Όπως αναφέρεται και σε περίπτωση που υποφέρετε από πεπτικά προβλήματα ή δυσκοιλιότητα. Τσουκνίδα τσάι καθαρίζει το στομάχι, τα έντερα και το συκώτι.
Η τσουκνίδα ενίσχυση το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλει στην καταπολέμηση ρευματισμών, ενδείκνυνται για τη θεραπεία του πυρετού, της φυματίωσης, καρκίνο πνεύμονα, βρογχίτιδα και ασθένειες των αρθρώσεων.


Πιείτε 3-4 φλιτζάνια τσάι τσουκνίδας την ημέρα και δεν θα μετανιώσετε !
*Οι φυσικές εναλλακτικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας ακόμα και πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.


Ρόφημα τσουκνίδας – Ιδιότητες και χρήσεις της τσουκνίδας-η αγαπημένη του Ιπποκράτη
Όταν ήμασταν μικρές δεν θέλαμε ούτε να την δούμε, ούτε να την πιάσουμε…γιατί μας προκαλούσε έντονη φαγούρα!!!
Όταν διαβάσετε όμως το παρακάτω άρθρο θα αλλάξετε άποψη για την τσουκνίδα!


Ο ίδιος ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει πριν από 2500 χρόνια, “πανάκεια” δηλαδή την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Και είναι γεγονός ότι η τσουκνίδα πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες δεν προκαλεί καμία παρενέργεια. Δικαίως μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα φαρμακευτικό φυτό.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες A, C, E, Κ, B1, B2, B3 και Β5. Επίσης είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μεταλλικά και φωσφορικά άλατα, ασβέστιο, φλαβονοειδή, σίδηρο, φυλλικό οξύ, θείο, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, χλώριο, πυρίτιο, νάτριο, σελήνιο, και ψευδάργυρο. Περιέχει επίσης και πολλά φυτοχημικά στοιχεία όπως λυκοπένιο, β-καροτένιο, ιχνοστοιχεία, καφεϊκό οξύ, μηλικό οξύ, οξικό οξύ και βεταϊνη που εμποδίζουν την δημιουργία ελεύθερων ριζών που προκαλείται από βλάβη στα κύτταρα και το DNA.

Η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος.

Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων και ασθενειών.

Στην τσουκνίδα έχουν ανακαλυφθεί δραστικές βιολογικές ουσίες παρόμοιες με τις θηλυκές ορμόνες των γυναικών. Έτσι η τσουκνίδα, είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών ασθενειών ή προβλημάτων (από την περίοδο μέχρι τις αιμορραγίες μετά τον τοκετό). Μόνο σε περιπτώσεις αδενωμάτων της μήτρας ΔΕΝ συνίσταται να παίρνονται σκευάσματα τσουκνίδας.
...............
περισσότερα εδώ