Tuesday 15 July 2014

Ταΐστε τους ανθρώπους, όχι τα χωράφια (video) Tristram Stuart: The global food waste scandal


Ο Tristram Stuart δημοσιεύει συγκλονιστικά δεδομένα για την κατασπατάληση της τροφής και την εξάντληση των φυσικών πόρων. Όπως θα παρατηρήσετε στο βίντεο (στους πίνακες κατάταξης) η Ελλάδα δυστυχώς είναι από τους πρωταγωνιστές της κατάστασης.



Η ομιλία:
Το έργο της αποκάλυψης του σκανδάλου της διατροφικής σπατάλης άρχισε για μένα, όταν ήμουν 15 ετών. Αγόρασα μερικά γουρούνια. Ζούσα στο Σάσεξ. Ξεκίνησα να τα ταΐζω με τον πιο παραδοσιακό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Πήγα στην κουζίνα του σχολείου μου και είπα «Δώστε μου τα αποφάγια που οι συμμαθητές μου απέρριψαν». Πήγα στον τοπικό φούρναρη και πήρα το μπαγιάτικο ψωμί του. Πήγα στον τοπικό μανάβη, αλλά και σ’ έναν αγρότη που πετούσε τις πατάτες επειδή δεν είχαν το σωστό σχήμα ή μέγεθος για τα σούπερ μάρκετ. Ήταν εκπληκτικό. Τα γουρούνια μου μετέτρεψαν τα αποφάγια σε νόστιμο χοιρινό. Πούλησα αυτό το χοιρινό στους γονείς των συμμαθητών μου και έβγαλα ένα καλό χαρτζιλίκι, συμπλήρωμα στο εφηβικό μου επίδομα.
0:52
Παρατήρησα όμως ότι αρκετό από το φαγητό που έδινα στα γουρούνια μου ήταν στην πραγματικότητα κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ είχα μόλις αγγίξει την επιφάνεια του προβλήματος, γιατί καθώς προχωρούσε η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, σε σούπερ μάρκετ, μανάβικα, αρτοποιεία, στα σπίτια μας, στα εργοστάσια και στα αγροκτήματα, η σπατάλη ήταν αιμορραγική. Τα σούπερ μάρκετ δεν ήθελαν να μου μιλήσουν καν για την ποσότητα τροφίμων που πετούσαν. Είχα πάει από την πίσω πόρτα. Είχα δει δοχεία γεμάτα φαγητό να σφραγίζονται κι έπειτα να μεταφέρονται και να πετιώνται στους χώρους υγειονομικής ταφής, και σκεφτόμουν πως σίγουρα υπάρχει κάτι πιο λογικό που μπορεί να γίνει με το φαγητό, από το να πετιέται.

ολόκληρη η ομιλία εδώ: enallaktikidrasi