Sunday 28 April 2013

Όταν ακούς μια μέλισσα να ζουζουνίζει, να θυμάσαι… - Save The Bee Campaign

Την επόμενη φορά που θ’ ακούσεις μια μέλισσα να ζουζουνίζει, θυμήσου ότι μεγάλο μέρος της τροφής που καταναλώνουμε εξαρτάται από την επικονίαση, δηλαδή τη γονιμοποίηση των φυτών με τη μεταφορά γύρης.
.
Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών
είναι παγκόσμιο πρόβλημα
Η επικονίαση είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, αφού περίπου το 1/3 των καλλιεργειών θα έπρεπε να επικονιαστεί με άλλα μέσα. Η μείωση της παραγωγικότητας θα επηρέαζε έως και το 75% των καλλιεργειών μας. 
Τα πιο θρεπτικά είδη για τη διατροφή μας (βασικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών) θα πλήττονταν σοβαρά από την εξαφάνιση των μελισσών. Οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές κυρίως για τις καλλιέργειες μήλων, φράουλας και ντομάτας.
Η Greenpeace κρούει τον κώδωνα του κινδυνεύει και ζητά την επαγρύπνησή μας:
Όταν ακούς μια μέλισσα να ζουζουνίζει, να θυμάσαι…
…το 1/3 των καλλιεργειών που καταλήγουν στο πιάτο μας εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών και άλλων εντόμων, που μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα φυτά. Περισσότερο από το 90% όλων των άγριων φυτών υπάρχουν χάρη στις μέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα-επικονιαστές. Η αξία της επικονίασης από τις μέλισσες παγκοσμίως εκτιμάται σε περίπου 265€ δισεκατομμύρια ευρώ.
Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών είναι παγκόσμιο πρόβλημα
Τους τελευταίους χειμώνες, η μείωση του πληθυσμού των μελισσών έφτασε στο 53%, μόνο στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως οι ασθένειες και τα παράσιτα, οι κλιματικές αλλαγές και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στη βιομηχανική γεωργία. Οι μονοκαλλιέργειες και η χρήση θανάσιμων φυτοφαρμάκων εντείνουν το πρόβλημα.
Χρειαζόμαστε τις μέλισσες.
Η Greenpeace ζητάει από τους ευρωπαίους Υπουργούς Γεωργίας:
·Να στηρίξουν κατ’ ελάχιστον την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τις μέλισσες και δηλητηριάζουν την τροφή μας.
·Να προχωρήσουν στην απαγόρευση και των επτά φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα και την αντικατάστασή τους με ασφαλή για τις μέλισσες (τον άνθρωπο και το περιβάλλον) υποκατάστατα.
·Να προωθήσουν τη βιώσιμη γεωργία και όχι το σημερινό μοντέλο εντατικής γεωργίας που οδηγεί στη χρήση επικίνδυνων χημικών και μεταλλαγμένων.

.
Διάβασε περισσότερα: savethebees