Monday 8 April 2013

Κεράσια: Γλυκά, τραγανά και ευεργετικά, σαν φάρμακο

Διαθέτουν τόσα αντιοξειδωτικά, όσα κανένα άλλο φρούτο
.
Όταν ήμασταν παιδιά, τα κάναμε… σκουλαρίκια!!
Κόκκινα και λαχταριστά, τα κεράσια συνδυάζουν υψηλή διατροφική αξία και γευστική απόλαυση, είναι άλλωστε τα φρούτα που υπερτερούν σε αντιοξειδωτικά.
.
Θησαυρός για την υγεία
Σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, τον Μάιο θα βρείτε πρώιμες ποικιλίες (Precoce Bernard, Bigarreau Burlat, Larian), συνήθως λεπτόφλουδα και ευαίσθητα κεράσια εξαιτίας των βροχοπτώσεων που επικρατούν κατά τη συγκομιδή τους. 
Οι όψιμες ποικιλίες (π.χ. Εδέσσης, Βόλου, πετροκέρασα Τριπόλεως) κυκλοφορούν τον Ιούνιο: συνήθως είναι τραγανά, σκληρόφλουδα, πιο ανθεκτικά και μεγαλύτερα σε μέγεθος κεράσια.

Θησαυρός για την υγεία, τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες στις οποίες οφείλουν άλλωστε και το ζωηρό κόκκινο χρώμα τους. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού.

Επίσης είναι πλούσια σε β-καροτένιο, αντιοξειδωτικό που θεωρείται ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Τα κεράσια είναι μάλιστα πλουσιότερα σε β - καροτένιο συγκριτικά με το καρπούζι, τα ροδάκινα και τις φράουλες.

Διαθέτουν όσο κανένα άλλο φρούτο φλαβονοειδή, έχοντας ισχυρή καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ αποτελούν πηγή φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου.

Το κάλιο ανιχνεύεται επίσης σε σημαντική ποσότητα στα κεράσια, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της πίεσης.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση και τη συμβολή της στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

Περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μελατονίνης, που έχει συσχετιστεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
Θεωρείται ότι καταπολεμούν τις φλεγμονές. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η κατανάλωση κερασιών συμβάλλει στη μείωση συγκέντρωσης της C - αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, η οποία και αποτελεί παράγοντα φλεγμονής.

Μειώνουν το ουρικό οξύ
Σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Ιατρικής του «Wood Johnson» Medical School, τα κεράσια ανήκουν στα φρούτα που συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος στο αίμα.

Δρουν κατά της αρθρίτιδας και των όγκων
Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, καθώς και των όγκων του γαστρεντερικού συστήματος.
Βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ
Έρευνα που παρουσιάστηκε σε Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ έφερε στο φως πείραμα που έγινε σε ποντίκια, τα οποία έτρωγαν σκόνη κερασιού αναμεμειγμένη με πολύ λιπαρές τροφές.

Τα συγκεκριμένα ποντίκια αύξησαν το βάρος και τον λιπώδη ιστό τους σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με εκείνα που δεν κατανάλωναν σκόνη κερασιού. Παράλληλα, εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά
Ερευνητικά δεδομένα του Πανεπιστημίου του Βερμόντ έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού κερασιών επηρέασε θετικά ομάδα εθελοντών, μειώνοντας σημαντικά τον βαθμό πόνου και μυϊκής βλάβης, κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Η διατροφική αξία τους
Περίπου 15 κεράσια, δηλαδή 100 γραμμάρια, έχουν 63 θερμίδες, 2,1 γρ. φυτικές ίνες, 12,8 γρ. σάκχαρα, βιταμίνη C 7 mg, κάλιο 222 mg.
tovima