Saturday 12 January 2013

Το περιβάλλον πλήττεται, το δάσος υποφέρει

Της Άντυς Τάσου

Τα δάση κατέχουν ξεχωριστή θέση και σημασία μέσα στη φύση και συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου. Παράλληλα, οι περιβαλλοντικές λειτουργίες που επιτελούν είναι αναρίθμητες και ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής του ανθρώπου αλλά και για την οικολογική σταθερότητα στον πλανήτη.
Το αγαπάμε γιατί μας προσφέρει ζωή!
Το επισκεπτόμαστε γιατί στην αγκαλιά του αναγεννιόμαστε!
Δίνει δουλειά σε δεκάδες επαγγέλματα!
Είναι καταφύγιο ζωής και αναπαραγωγής για χιλιάδες ζωικούς και φυτικούς οργανισμούς, εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της αναγκαίας βιοποικιλότητας για κάθε τόπο!
Ζεσταίνει τα σπίτια μας τις κρύες μέρες του χειμώνα!
Συγκρατεί τα νερά προστατεύοντας μας από πλημμύρες!
Τίποτα όμως από αυτά που μας προσφέρει δεν μας είναι αρκετά...ιδιαίτερα τώρα που βιώνουμε την οικονομική κρίση.

Περιβάλλον το εύκολο θύμα
Ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι όποτε η χώρα μας βρέθηκε σε δεινή οικονομική θέση, το περιβάλλον ήταν το εύκολο θύμα!
Αυτό γίνεται και τώρα ….όχι μόνο από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά κι από αυτούς που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση προς ίδιον όφελος, υλοτομώντας παράνομα με σκοπό το κέρδος!

Σε όλη τη χώρα
Το φαινόμενο παρατηρείται σ΄όλη την χώρα και μερικές φορές παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίστηκαν ολόκληρα δάση όπως στο Ξηρομέρι όπου ένας λαθροϋλοτόμος  εντοπίστηκε από άνδρες του Δασαρχείου την ώρα που μετέφερε τους κομμένους κορμούς με σκοπό να τους εμπορευτεί.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ,όχι μόνο από την μείωση της έκτασης των δασών αλλά και από την καύση ακατάλληλης ξυλείας, απειλεί σοβαρά την υγεία μας!
Μήπως είναι καιρός να δούμε επιτέλους μακρύτερα από τον μικρόκοσμό μας;

* Η Άντυ Τάσου είναι δασοπόνος

No comments:

Post a Comment