Tuesday 6 November 2012

Εξαφανίζονται νύχτα οι ελιές για καυσόξυλα!

Κόβουν σε μια νύχτα ... ελαιώνες για καυσόξυλα! Νέα νυχτερινά “κόλπα” βρήκαν επιτήδειοι!
Νέα…κόλπα έχουν βρει τώρα τελευταία οι κλέφτες των ξύλων και …εξαφανίζουν ολόκληρους ελαιώνες χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Έχουν κάνει πατέντα στα αγροτικά αυτοκίνητα τους ώστε να μπορούν να συνδέουν σε αυτά τα ηλεκτρικά ξυλοκοπτικά μηχανήματα τα οποία ως γνωστό δεν κάνουν θόρυβο. Έτσι, μέσα σε μία νύκτα «αποδεκατίζουν» ολόκληρους ελαιώνες χωρίς να κανείς να τους παίρνει χαμπάρι…. Απλά την επόμενη μέρα οι ιδιοκτήτες των ελαιόδεντρων βρίσκονται μπροστά σε εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις! Ως γνωστό, τα ξύλα, κυρίως της ελιάς αλλά και άλλων αιωνόβιων δέντρων έχουν γίνει τελευταία πολύ δημοφιλή ως καύσιμα, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. Η κίνηση Ενεργών Πολιτών Μαλεβιζίου μάλιστα σχολιάζοντας με ανακοίνωση της το σοβαρό αυτό θέμα τονίζει ότι «όταν οι κοινωνίες και οι υπεύθυνοι φορείς χάνουν τα αντανακλαστικά τους, κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να παρανομούν εις βάρος του συνόλου!»

Από όλο το ορεινό Μαλεβίζι φθάνουν στην κίνηση Ενεργών Πολιτών καταγγελίες για συστηματική παράνομη υλοτόμηση της άγριας χλωρίδας, σε προστατευμένες δασικές περιοχές, αλλά και σε καλλιεργήσιμα εδάφη, με κοπή πρίνων στα βουνά, βελανιδιών στις κοίτες των ποταμών, αλλά και καρποφόρων αιωνόβιων ελαιοδέντρων σε καλλιεργημένες περιοχές. Επειδή και η δημοτική αρχή σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών έχει ενημερωθεί για το θέμα, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση, τη στιγμή που το φαινόμενο εντείνεται και με την έλευση του χειμώνα πιθανόν να πάρει δραματικές διαστάσεις, κάνουμε έκκληση στην ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών και των μεμονωμένων ατόμων, να μην προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, παρόλο που η οικονομική κρίση έχει φέρει σε αδιέξοδο πολλούς συμπολίτες μας. Η κίνηση Ενεργών Πολιτών Μαλεβιζίου απευθύνει έκκληση στην κοινωνία, τους συλλογικούς φορείς, την εκκλησία και στα μεμονωμένα άτομα να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτών των πράξεων, επιδεικνύοντας μέγιστη αλληλεγγύη, ενημερώνοντας, προστατεύοντας το περιβάλλον και τη νομιμότητα σε όλες τους τις διαστάσεις.

Επίσης καλούμε τη δημοτική αρχή, την περιφέρεια και το υπουργείο Γεωργίας να δουν κατάματα το πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες, τώρα που είναι ακόμα νωρίς. Να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς πληροφόρησης και ελέγχου που διαθέτουν, ώστε να προστατεύσουν την ατομική και κοινωνική περιουσία, από πράξεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ιδιοκτησίες, τις ευαίσθητες κοινωνικές ισορροπίες και το ίδιο το περιβάλλον. Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής εξουσίας πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης των κοινωνιών, σε συνεργασία με όλους τους συλλογικούς φορείς και ταυτόχρονης επόπτευσης ευαίσθητων οικολογικά περιοχών, αλλά και των ελαιοδέντρων. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και καθαρά πολιτικής απόφασης από τους εμπλεκόμενους φορείς, να δείξουν έμπρακτα την ευαισθησία και να ξαναβρούν τα κοινωνικά τους αντανακλαστικά» επισημαίνει στην ανακοίνωση της η κίνηση Ενεργών Πολιτών Μαλεβίζου. Πηγή:

Πατρίς, inout.gr