Tuesday 14 August 2012

Ανακύκλωση Μπαταριών

Δώστε «ζωή» στην ενέργεια της χώρας!

recycle-batteriesΣυνεχίστε τον κύκλο ζωής μιας άδειας μικρής μπαταρίας, ρίχνοντάς την στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης! Στο χέρι μας είναι να προσφέρουμε πρώτες ύλες στην χώρα μας και να εξοικονομήσουμε ενέργεια...
Σαν μια «μαγική» διαδικασία, η ανακύκλωση απορροφά τα στοιχεία των παλιών αντικειμένων και δημιουργεί νέες συσκευές για κατανάλωση. Ουσιαστικά, αποσπά τα μέταλλα της μπαταρίας, τα οποία επιστρέφουν επαναχρησιμοποιημένα, αλλά ταυτόχρονα καινούρια! 

 

 Τα «υπέρ» της ανακύκλωσης μπαταριών!

Ο κύκλος της ζωής κάθε μπαταρίας εξαρτάται από τις επιλογές μας. Αν αδειάσει μια μπαταρία και την πετάξουμε στα σκουπίδια… δίνουμε ένα τέλος στη ζωή της, ενώ παράλληλα καταστρέφουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και αρκετή ενέργεια. Ουσιαστικά, αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσουν ορισμένα στοιχεία στον υδροφόρο ορίζονται και να κινδυνέψει η υγεία μας. Αντίθετα, με την ανακύκλωση όχι μόνο εξοικονομούμε ενέργεια, πρώτες ύλες και προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά συμβάλλουμε στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων στα ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων).
Ως έμμεσα πλεονεκτήματα, βέβαια, έχουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής… όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας! Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αν τα χημικά στοιχεία των μπαταριών, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος πέσουν στις χωματερές, σκορπίζονται στο περιβάλλον και αυξάνουν τις πιθανότητες φωτιάς. Ανακυκλώστε, λοιπόν, τις άχρηστες μπαταρίες… και θα εξοικονομήσετε περίπου το 80% της ενέργειας της.
Όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανακύκλωση…
Σωτήριοι για την όλη διαδικασία είναι οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών ΑΦΗΣ. Εκεί ουσιαστικά συλλέγονται οι μπαταρίες λίγο πριν ανακυκλωθούν. Σχεδόν όλοι οι δήμοι της Ελλάδας έχουν τοποθετήσει 57.000 ειδικούς κάδους μέσα σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα, σχολεία, ξενοδοχεία κ.α. Βέβαια, ακόμα και στην ανακύκλωση υπάρχουν προϋποθέσεις! Κάθε καταναλωτής μπορεί να ρίχνει μέσα στους κάδους μπαταρίες μιας χρήσης ή επαναφορτιζόμενες που φτάνουν τα 1500 γραμμάρια. Βέβαια, δεν παίζει ρόλο αν προέρχονται από κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές, αρκεί να αποσπώνται από τη συσκευή. Όταν έρθει η στιγμή της ανακύκλωσης, οι άδειες μπαταρίες στέλνονται στα εργοστάσια ανακύκλωσης της Ευρώπης, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει προς το παρόν ειδικός φορέας…

 

 Η Ελλάδα… δεύτερη στην ανακύκλωση μπαταριών

Στην ανακύκλωση των μικρών μπαταριών, η Ελλάδα ξεπερνά τις προσδοκίες της Ευρώπης. Όλα ξεκίνησαν το 2005 με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (ΑΦΗΣ Α.Ε.) που συνέλεξε τον ίδιο χρόνο 81 τόνους μπαταριών. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν τεράστια, με το 2010 να συγκεντρώνονται συνολικά 712 τόνοι! Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 2011 υπήρξε μείωση λόγω της ύφεσης, με τη χώρα να ανακυκλώνει 26,3 εκατ. μπαταρίες, αφού οι πωλήσεις ήταν μικρότερες κατά 25%.
Σαν μια γενικότερη εικόνα και αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έφερε πολύ πιο θετικά αποτελέσματα από χώρες, όπως η Αγγλία, η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αρκεί να σκεφτούμε, ότι μέσα σε έξι χρόνια, η Ελλάδα κατάφερε να ανακυκλώσει περίπου 132.000.000 μικρές φορητές μπαταρίες. Επόμενος στόχος δεν είναι άλλος από την ανακύκλωση στην Ε.Ε. να φτάσει στο 45% κατά τη διάρκεια του 2016…

http://www.flowmagazine.gr
Πηγή: Καλά Νέα
Σύνδεσμος στην Πηγή...