Sunday 22 July 2012

Το εγχειρίδιο του καλού Οικολόγου

Η LifO δημιούργησε έναν πλήρη περιβαλλοντικό οδηγό που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα, ενέργεια, να μειώσετε την εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, να ενημερωθείτε για τη δράση των ΜΚΟ και να μάθετε τι και πού μπορείτε να ανακυκλώσετε.

Magnify Image

Η αύξηση των ποδηλάτων στους δρόμους, οι γεμάτοι μπλε κάδοι και η έξαρση της κηπουρικής (είναι η νέα μαγειρική;) δείχνουν κάποια σωστά οικολογικά σημάδια. Δεν φτάνουν όμως. Με βάση τα νούμερα που θα δείτε παρακάτω θ’ αντιληφθείτε ότι κάθε μας κίνηση παράγει ρύπους που κάνουν κακό Αν δεν μας ενδιαφέρουν οι γύρω μας, ας σκεφτούμε τον εαυτό μας. Ευτυχώς, η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που με απλές κινήσεις μπορεί και να προλάβουμε να τη σκαπουλάρουμε την τελευταία στιγμή. Αλλιώς, μετά από πενήντα χρόνια θα ζούμε σ’ έναν άλλο πλανήτη.

Πόσο κοστίζει η καθημερινότητά σου στον πλανήτη Ελλάδα;
Το ενεργειακό αποτύπωμα αφορά την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται στην ατμόσφαιρα μέσα από τις καθημερινές συνήθειες που απαιτούν κατανάλωση ενέργειας. Στο ερωτηματολόγιο που υπάρχει στο σάιτ του econews.gr  econews.gr/carbon-footprintcalculator) μπορείτε να υπολογίσετε το δικό σας ενεργειακό αποτύπωμα. Τα αποτελέσματα του carbon footprint calculator ανάγονται σε ετήσια βάση, οπότε θα πρέπει να απαντήσετε σύμφωνα με τις συνήθειες των τελευταίων δώδεκα μηνών. Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν άντρα γύρω στα 30, που έχει κάνει τη δική του οικογένεια, έχει ένα παιδί, ζει σ’ ένα διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια, χρησιμοποιεί καθημερινά ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού για όλες του τις μετακινήσεις, ταξιδεύει μία φορά τον χρόνο με αεροπλάνο, δεν ανακυκλώνει συχνά, δεν χρησιμοποιεί λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης και τα προϊόντα που φτάνουν στο τραπέζι του είναι και ντόπια και εισαγωγής. Το προσωπικό του αποτύπωμα φτάνει τους 8,54 τόνους CO2 τον χρόνο, αριθμός που είναι αρκετά κοντά στους 8,74 τόνους, που αποτελούν τη μέση τιμή των εκπομπών C02 για την Ελλάδα. Όλα τα παραπάνω, καθώς και άλλοι παράγοντες που δεν σχετίζονται μόνο με την καθημερινή μας ζωή αλλά και με τη βιομηχανική μας παραγωγή, έχουν αποτέλεσμα να δημιουργείται η γνωστή σε όλους μας ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο πνευμονολόγος Κωνσταντίνος Ουρανός διαχωρίζει τους κυριότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε πρωτογενείς και δευτερογενείς. «Οι πρωτογενείς ρύποι εκπέμπονται κατευθείαν στον αέρα και περιλαμβάνουν το μονοξείδιο του άνθρακα (εξατμίσεις αυτοκινήτων και εκπομπές από μεγάλες βιομηχανικές πηγές με μηχανές εσωτερικής καύσης, όπως οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες) και το διοξείδιο του θείου ή ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο και πετρέλαιο, τήξη ορυκτών μεταλλευμάτων που περιέχουν θείο). Οι δευτερογενείς ρύποι σχηματίζονται στον αέρα ως αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων με άλλες ουσίες και περιλαμβάνουν το όζον (δημιουργούνται μέσω φωτοχημικών αντιδράσεων σε προϋπάρχοντες ρύπους) και το διοξείδιο του αζώτου (διαδικασία καύσης π.χ. θέρμανση για παραγωγή ενέργειας και καυσαέρια μηχανών πετρελαίου, βενζίνης και φυσικού αερίου). Οι ουσίες αυτές μπορούν να προκαλέσουν βλάβες όχι μόνο στους πνεύμονες αλλά και στο καρδιαγγειακό σύστημα του ανθρώπου. Η πιο συνηθισμένη απόρροια της έκθεσης σε αέρια ρύπων είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια».

Η κατάσταση αντιστρέφεται
Το να σκέφτεσαι οικολογικά στις μέρες μας αποτελεί στάση ζωής που ενισχύει τόσο το περιβάλλον όσο και το πορτοφόλι μας. Ο υπεύθυνος εκστρατειών της Greenpeace Δημήτρης Ιμπραήμ, προτείνει μερικές λύσεις, που αργά ή γρήγορα θα βοηθήσουν στη μείωση των ρύπων που εκπέμπουμε καθημερινά και θα αποδώσουν οικονομικά.
1) Αντικαθιστούμε τις λάμπες πυρακτώσεως στον χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης. Ετήσιο κέρδος €14,4 ανά λαμπτήρα. Υπολογίζοντας ότι ένα σπίτι έχει μέσο όρο 15 λαμπτήρες, τότε έχουμε ένα πόσο που πλησιάζει τα €216 τον χρόνο. Αν αντικαταστήσουμε όλες τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης, θα επιτύχουμε συνολική μείωση περίπου 1.500.000 τόνους CO2 ετησίως.
2) Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Ετήσια εξοικονόμηση περίπου €36 από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.
3) Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη τον χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στον λογαριασμό της θέρμανσης. Επιπλέον, αν αυτά έχουν θερμοδιακόπτη
χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20-30%.
4) Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου €72 και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλά.
5) Δεν «ξεχνάμε» τους φορτιστές στην πρίζα, όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει €2,5-3,5 τον χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα.
6) Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος. Η εξοικονόμηση ενέργειας ανά πλύση υπολογίζεται στο 30-50%.
7) Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Η ετήσια εξοικονόμηση φτάνει περίπου τα €18-24 από τα περιφερειακά και η μείωση των εκπομπών
διοξειδίου του άνθρακα κυμαίνεται μεταξύ 150-200 κιλών περίπου. Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους επιτραπέζιους.
8) Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες, με το καπάκι κλειστό. Κλείνουμε το μάτι δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20-30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου χάνεται το 20% της θερμότητας.
9) Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: Η ετήσια εξοικονόμηση ορίζεται στα €30, ενώ η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα φτάνει τα 250 κιλά. Πλυντήριο: Ετήσια εξοικονόμηση €3,5 και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά.
10) Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον €180 τον χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
10+1) Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή, για 10 περίπου τετραγωνικά μέτρα). Ετήσια απόδοση περίπου έως €750 και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,1-1,4 τόνους. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός απόδοσης και κόστους ενός φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται ως εξής: με δεδομένο ότι επιτρέπoνται έως και 10kW ανά φωτοβολταϊκό σύστημα, κάνουμε τους εξής υπολογισμούς (για 1kW). 1kW = 5,5-10 τετραγωνικά μέτρα (τα φ/β τεχνολογίας thin film μπορούν να φτάσουν και τα 25 τετραγωνικά μέτρα). 1kW = 1,150-1,500 kWh (κιλοβατώρες) ανά έτος (κανονικές συνθήκες), ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας.
1kWh = 1 kg CO2 στην Ελλάδα, άρα ένα 1kW φ/β αποσοβεί την έκλυση 1,15-1,5 τόνων CO2 ετησίως. Αν το φωτοβολταϊκό σας σύστημα εγκατασταθεί οποτεδήποτε από τον Αύγουστο 2012 μέχρι και τον Ιανουάριο 2013, πριμοδοτείται με 0,47/kWh, άρα το ετήσιο κέρδος υπολογίζεται από €540-750. Επειδή το συμβόλαιό σας θα είναι κλειδωμένο για 25 έτη, αμέσως προκύπτει πως ένα σύστημα 1 kW θα αποδώσει από €13.500 έως 17.600. Οι τιμές των οικιακών φωτοβολταϊκών ξεκινούν από τα €2.200/kW.

Πράσινες ταράτσες
Η δημιουργία μιας πράσινης ταράτσας στο σπίτι ή σε κάποιον αχρησιμοποίητο χώρο, εκτός από την όμορφη αισθητική, έχει πολλαπλά περιβαλλοντολογικά και ενεργειακά οφέλη. Η Αθήνα υποφέρει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού από υψηλές θερμοκρασίες και συνεχόμενους καύσωνες. Η πράσινη ταράτσα προσφέρει υψηλή θερμομόνωση, μειώνει κατά πολύ την απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από τη στέγη και, αν το κτίριο είναι καλά μονωμένο, ελαττώνεται η χρήση κλιματιστικών και καλοριφέρ. Υπολογίζεται πως για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινης ταράτσας η μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μπορεί να φτάσει και τα 2 λίτρα. Παράλληλα, βελτιώνονται η αποχέτευση και η απορρόφηση του νερού, ενώ η μαλακή επιφάνεια της ταράτσας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ηχορρύπανσης και των εξωτερικών θορύβων της πόλης.

Πράσινες μετακινήσεις
Οι περισσότεροι επιλέγουν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για τις μετακινήσεις τους μέσα στην Αθήνα. Ωστόσο, η χρήση των αυτοκινήτων αυξάνει τόσο το οικονομικό κόστος όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Το ποδήλατο αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για τη δουλειά
και τα ψώνια μέσα στην πόλη. Είναι μικρό κι ελαφρύ, διευκολύνοντας τη μεταφορά του, δεν προκαλεί ηχορρύπανση και βοηθάει στη διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Υπολογίζεται πως η αντικατάσταση του αυτοκινήτου με το ποδήλατο προκαλεί μείωση των εκπομπών C02 κατά μισό τόνο ετησίως.


Magnify Image
_________________
ECOLOGY LEXICON
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με κέντρο το περιβάλλον και έδρα την Αθήνα.

WWF
Η αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου. Με συνεχείς εκστρατείες ενημέρωσης και αλλεπάλληλες δράσεις στοχεύει στην ευαισθητοποίηση, την επικοινωνία και την υλοποίηση διάφορων ερευνητικών δράσεων και προγραμμάτων διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.
Φιλελλήνων 26, Αθήνα, 210 3314893, wwf.gr

ECO CITY
Το Eco City προωθεί ένα μοντέλο ζωής που είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον και μένει μακριά από ενεργειακές σπατάλες. Σκοπός του είναι η ενημέρωση του κόσμου για το οικολογικό κόστος κάθε φυσικής και ενεργειακής σπατάλης.
Κεφαλληνίας 9, Μαρούσι, 210 6196757, ecocity.gr

ΕΛΙΞ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η ΕΛΙΞ δραστηριοποιείται κυρίως στη διοργάνωση εθελοντικών προγραμμάτων που έχουν στόχο την ανάπτυξη της εθελοντικής συνείδησης για την προσφορά στο περιβάλλον και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Βερανζέρου 15, 210 3825506, elix.org.gr

GREEN BELT -ΠΡΑΣΙΝΗ ΖΩΝΗ
Κύριος στόχος της είναι η οργάνωση ενεργειών που περιλαμβάνουν εκστρατείες πληροφόρησης, δεντροφυτεύσεις, επιστημονικές αναλύσεις και εκδόσεις περιοδικών που συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβαλλοντικού επιπέδου των κατοίκων των βορείων προαστίων.
6937 338585, info@greenbelt.gr

GREENPEACE
Η Greenpeace Ελλάδας, μέλος μιας από τις σημαντικότερες διεθνείς περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, προσπαθεί μέσα από ποικίλες δράσεις να αναδείξει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά
προβλήματα, προωθώντας αποτελεσματικές λύσεις για την εξάλειψή τους.
Κλεισόβης 9, Αθήνα, 210 3840774, 210 3840775, greenpeace. org/greece

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με κύρια ενεργειακών θεμάτων και παράλληλα την ενημέρωση των επαγγελματιών του χώρου αλλά και της κοινής γνώμης.
Αλεξ. Σούτσου 3, Αθήνα, 210 3628457, 210 3640278, 210 3624245, iene.gr

ΦΙΛΟΔΑΣΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΘΗΝΩΝ
Ιδρύθηκε το 1899 στην Αθήνα με σκοπό την αναδάσωση χέρσων εκτάσεων, την ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Στα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της η Φιλοδασική ανέλαβε την πρωτοβουλία της αναδάσωσης των λόφων που βρίσκονταν γύρω και μέσα στην Αθήνα.
Ηροδότου 10, Αθήνα, 210 7295418, 210 7220866, philodassiki.org


______________________
Εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων με έδρα τον Νομό Αττικής.

CABERATHENS RECYCLING
Επικεντρώνεται στη συλλογή, την απορρύπανση, τη διαχείριση και την επεξεργασία μετάλλων, ελαστικών, ξύλων και πλαστικών.
Λεωφόρος Νατο, Θέση Πιληχό,Ασπρόπυργος, 801 11 500 700, 210 5596303, athens-recycling.com

ECOCARS
Αναλαμβάνει την ανακύκλωση όλων των μεταλλικών απορριμμάτων, τη διάλυση παλαιών εργοστασίων, πλοίων και αυτοκινήτων.
Ιερά Οδός 170, Αιγάλεω, 210 3457115,210 3457118, eco-cars.gr

ECOFILL
Προσφέρει ανακατασκευασμένα μελανοδοχεία (inkjet - laser toner cartridges).
Δημαρχείου 3, Μεταμόρφωση,210 2831800

REVIVE
Έχει ως κύρια δραστηριότητά της τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διάθεση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών για βιομηχανική χρήση.
Κωστή Παλαμά 33, Πατήσια,210 2116524, 210 2012864, revive.gr

STEFRECYCLING
Εταιρεία περισυλλογής και ανακύκλωσης χάρτου.
Ιωάννου Γκούρα 24, Nίκαια,210 4962609, 6939 357507, 6973 010545, stef-recycling.gr

ANTYMETPLUS
Δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης σιδήρου, μετάλλου, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
9o χλμ. Λεωφόρος ΝΑΤΟ ,Ασπρόπυργος, 210 5595482-3,210 5582266, antymetplus.com/

ΓΑΡΔΕΛΛΗΣ
Πρόκειται για διαλυτήριο αυτοκινήτων. Αναλαμβάνει τη μεταφορά του παλιού αυτοκινήτου και την απόσυρσή του.
Λεωφόρος ΝΑΤΟ & Μεγαρίδος 154, Ασπρόπυργος, 210 5595200, gardeliscar.gr

POWERMETALAE
Βασική της δραστηριότητα είναι η ανακύκλωση παλαιού σιδήρου.
Θέση Μεσαία Γέφυρα, ΜάνδραΑττικής, 210 5550819-5550373,693 2210451, 6973 432942

ΕΛΒΙΑΝ
Πρόκειται για μονάδα τεμαχισμού και κοκκοποίησης των παλαιών ελαστικών στην Ελλάδα.
Λεωφόρος ΝΑΤΟ & Αγ. Γεωργίου, Ασπρόπυργος, 6944 628180, elvian.gr

TEXAN-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Διαθέτει κέντρα ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, κουτιών λευκοσιδήρου και πλαστικών μπουκαλιών.
Εθνικής Αντιστάσεως 47, Aθήνα, info@recycling-center.gr,recycling-center.gr

ΦΑΙΔΡΑ
Δραστηριοποιείται στον τομέα της συλλογής και μεταφοράς τωναποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Ψαρών 93, Πειραιάς, 210 4629810, phaedra.gr

ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ
Αναλαμβάνει την ανακύκλωση λαμπτήρων, φωτιστικών και μικροσυσκευών.
Κύπρου 3 & 25ης Μαρτίου, Ταύρος, 210 4831164, fotokiklosi.gr    
 
CABERATHENS RECYCLING
Επικεντρώνεται στη συλλογή, την απορρύπανση, τη διαχείριση και την επεξεργασία μετάλλων, ελαστικών, ξύλων και πλαστικών.
Λεωφόρος Νατο, Θέση Πιληχό,Ασπρόπυργος, 801 11 500 700, 210 5596303, athens-recycling.com

ECOCARS
Αναλαμβάνει την ανακύκλωση όλων των μεταλλικών απορριμμάτων, τη διάλυση παλαιών εργοστασίων, πλοίων και αυτοκινήτων.
Ιερά Οδός 170, Αιγάλεω, 210 3457115,210 3457118, eco-cars.gr

ECOFILL
Προσφέρει ανακατασκευασμένα μελανοδοχεία (inkjet - laser toner cartridges).
Δημαρχείου 3, Μεταμόρφωση,210 2831800

REVIVE
Έχει ως κύρια δραστηριότητά της τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διάθεση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών για βιομηχανική χρήση.
Κωστή Παλαμά 33, Πατήσια,210 2116524, 210 2012864, revive.gr

STEFRECYCLING
Εταιρεία περισυλλογής και ανακύκλωσης χάρτου.
Ιωάννου Γκούρα 24, Nίκαια,210 4962609, 6939 357507, 6973 010545, stef-recycling.gr

ANTYMETPLUS
Δραστηριοποιείται στον τομέα ανακύκλωσης σιδήρου, μετάλλου, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
9o χλμ. Λεωφόρος ΝΑΤΟ ,Ασπρόπυργος, 210 5595482-3, 210 5582266, antymetplus.com/

ΓΑΡΔΕΛΛΗΣ
Πρόκειται για διαλυτήριο αυτοκινήτων. Αναλαμβάνει τη μεταφορά του παλιού αυτοκινήτου και την απόσυρσή του.
Λεωφόρος ΝΑΤΟ & Μεγαρίδος 154, Ασπρόπυργος, 210 5595200,gardeliscar.gr

POWERMETALAE
Βασική της δραστηριότητα είναι η ανακύκλωση παλαιού σιδήρου.
Θέση Μεσαία Γέφυρα, ΜάνδραΑττικής, 210 5550819-5550373, 693 2210451, 6973 432942

ΕΛΒΙΑΝ
Πρόκειται για μονάδα τεμαχισμού και κοκκοποίησης των παλαιών ελαστικών στην Ελλάδα.
Λεωφόρος ΝΑΤΟ & Αγ. Γεωργίου, Ασπρόπυργος, 6944 628180, elvian.gr

TEXAN-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Διαθέτει κέντρα ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, κουτιών λευκοσιδήρου και πλαστικών μπουκαλιών.
Εθνικής Αντιστάσεως 47, Aθήνα, info@recycling-center.gr, recycling-center.gr

ΦΑΙΔΡΑ
Δραστηριοποιείται στον τομέα της συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
Ψαρών 93, Πειραιάς, 210 4629810, phaedra.gr

ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ
Αναλαμβάνει την ανακύκλωση λαμπτήρων, φωτιστικών και μικροσυσκευών.
Κύπρου 3 & 25ης Μαρτίου, Ταύρος, 210 4831164, fotokiklosi.gr   



ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΨΑΣΚΗ & ΤΗ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ