Tuesday 10 July 2012

Αποσύρονται από την αγορά αρωματικά χώρου

Τα παρακάτω προϊόντα είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε ανάμειξη με τον καπνό για στριφτά τσιγάρα και να καταναλωθούν από νεαρά άτομα μέσω του καπνίσματος, με επικίνδυνες συνέπειες. 

Την απόσυρση από την αγορά προϊόντων φυτικής προέλευσης, τα οποία πωλούνται ως αρωματικά χώρου, ανακοίνωσε η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

η βασική τους χρήση είναι να καίγονται μέσα σε δοχείο
προκειμένου να αρωματίσουν το χώρο
μέσω των βοτάνων που περιέχουν.

Πρόκειται για τα προϊόντα: 
 .
-Θυμίαμα "Aromatic potpourri", Fidel Mix
-Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Pulse
-Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Nirvana
-Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Buzz
-Θυμίαμα βοτάνων Incenso de Hervas, Fire n ice
-Θυμίαμα μάρκας Tribe, Θυμίαμα Hawaiian, Hayze
-Θυμίαμα Gone Strawnanas, Hayze
-Θυμίαμα βοτάνων, Samurai Spirit


Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ, η βασική τους χρήση είναι να καίγονται μέσα σε δοχείο προκειμένου να αρωματίσουν το χώρο μέσω των βοτάνων που περιέχουν. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αναφορές για επιδείνωση της υγείας των καταναλωτών που εισέπνευσαν τον καπνό που παράγεται από την καύση τους. Κάποιοι παρουσίασαν συμπτώματα αλλεργίας και δηλητηρίασης και σε μερικές περιπτώσεις χρειάσθηκε να νοσηλευτούν.

Επιπρόσθετα, ο ΕΟΦ έχει ανακαλέσει από την Ελληνική αγορά τα προϊόντα παρόμοιας χρήσης FREEDOM FLY HIGH, FREEDOM EU EDITION 2G, ULTRA CLOUD10 1G & HEAD TRIP No10. Πρόκειται για ποτ πουρί (μίγμα) αρωματικών χώρου παραγωγής Η.Π.Α., στα οποία ανιχνεύτηκαν ουσίες αγωνιστές των υποδοχέων κανναβινοειδών του εγκεφάλου CB1 και CB2.

Τα παραπάνω προϊόντα είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε ανάμειξη με τον καπνό για στριφτά τσιγάρα και να καταναλωθούν από νεαρά άτομα μέσω του καπνίσματος, με επικίνδυνες συνέπειες.

Αν και δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας η διακίνηση των θυμιαμάτων, είναι πιθανή η διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου, ενώ σε ότι αφορά τα ποτ πουρί αρωματικών χώρου έχουν κατασχεθεί ποσότητες σε ελληνική επιχείρηση.
Για το λόγο αυτό, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.