Wednesday 4 July 2012

«Παράδεισος» για τους αργυροπελεκάνους
η Ελλάδα

«Παράδεισο» των αργυροπελεκάνων αποτελεί η Ελλάδα, ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, καθώς τα πουλιά δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στη Μικρή Πρέσπα, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής αργυροπελεκάνων στον κόσμο, με 1200 ζευγάρια.

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus)
είναι το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον κόσμο
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη συνάντηση εργασίας για την έρευνα και προστασία των πελεκάνων στη ΝΑ Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, στον Λαιμό
«Αν και στις Πρέσπες, πριν από 20 χρόνια, ο πληθυσμός των αργυροπελεκάνων ήταν χαμηλός, εντούτοις, τα τελευταία 6-7 χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση, γεγονός που αποδίδεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως το αυστηρό καθεστώς διαχείρισης και η ελαχιστοποίηση της όχλησης» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η Ειρήνη Κουτσερή από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. 
 .
Σημειώνεται ότι, από το 1987 έως σήμερα, η οικολογία του αργυροπελεκάνου καθώς και του ροδοπελεκάνου μελετάται στην Πρέσπα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος για τη μελέτη και προστασία των αργυροπελεκάνων. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών προώθησε σειρά... 

10 νέα πάρκα στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο πρόκειται να διατεθούν για τη χρηματοδότηση των δέκα νέων θεματικών πάρκων που θα κατασκευάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τα δέκα πάρκα θα γίνουν σε ελεύθερους μέχρι σήμερα απεριποίητους χώρους και τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη εγκεκριμένη χρηματοδότηση.

10 νέα πάρκα στη Θεσσαλονίκη
1. Πάρκο Ελληνικής Βιοποικιλότητας – Πεδίον του Αρεως: 6.000 τ.μ. επεμβάσεων. Αξιοποιούνται οι υπάρχουσες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων, οι οποίες παραπέμπουν στην ιστορία φυτεύσεων των δημοτικών αρχών και αναμορφώνονται πολλοί χώροι με νέες φυτεύσεις που περιλαμβάνουν επιλεγμένα ιθαγενή φυτά της Ελλάδας (εποχικά, πολυετή ποώδη, υδροχαρή, θάμνοι και δέντρα). Με σκοπό την εξοικείωση των πολιτών με τη βιοποικιλότητα και την ταυτότητα των φυτών με ταμπέλες σήμανσης και πληροφόρησης, διαμορφώνονται τέσσερις μεγάλες ενότητες περιήγησης στο πάρκο οι οποίες σχετίζονται με τις τρεις διαστάσεις της βιοποικιλότητας: την ποικιλότητα κάθε είδους, την ποικιλότητα διαφορετικών ειδών, την ποικιλότητα των οικοσυστημάτων και τη φυτική ποικιλότητα της Θεσσαλονίκης.
 
2. Κήπος Αναμνήσεων - νοτίως Αγίου Δημητρίου - βόρειο άκρο οδού Αριστοτέλους: 2.300 τ.μ. Προτείνεται να δημιουργηθεί στο πάρκο του βόρειου άκρου της οδού Αριστοτέλους, με φόντο τη βασιλική του Αγίου Δημητρίου. Στην πρόταση περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με φυτοτεχνικό υλικό, διακοσμητικά στοιχεία και σκληρά υλικά για τη δημιουργία υπαίθριων «δωματίων» τα οποία θα παραπέμπουν με λιτό και ευρηματικό τρόπο στις κηποτεχνικές τάσεις ιστορικών περιόδων από την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης: ελληνική αρχαιότητα και ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Βυζάντιο, οθωμανική κυριαρχία, η Θεσσαλονίκη στην απελευθέρωση του 1912.
 

3. Πάρκο Γης, Νερού και Αέρα – βόρειο τμήμα πάρκου στη συμβολή Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου: 2.900 τ.μ. Με έμφαση στα στοιχεία του περιβάλλοντος (γη, αέρας, νερό), τις διάφορες μορφές τους και τη χρήση τους στον αειφόρο σχεδιασμό. Χρησιμοποιείται μια παλέτα τοπικών υλικών πλακοστρώσεων και επενδύσεων για την...