Sunday 20 May 2012

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές πεταλούδες - Butterfly Conservation Europe

Λονδίνο 
Πολλές από τις ευρωπαϊκές πεταλούδες απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με νέα μελέτη των ειδικών του οργανισμού για την προστασία των λεπιδόπτερων της Ευρώπης, Butterfly Conservation Europe.
Phengaris nausithous
Η ισορροπημένη γεωργία και η ελεγχόμενη βόσκηση
θα μπορούσαν να τις σώσουν από την εξαφάνιση

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, μόνο κατά την τελευταία 15ετία, οι πληθυσμοί 17 ειδών ευρωπαϊκών πεταλούδων έχουν μειωθεί κατά 70%. Υπολογίζεται ότι το 10% των ειδών βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της εξαφάνισής του από τον πλανήτη. 

Μέτρον άριστον
Όπως περιγράφουν οι επιστήμονες με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Conservation», η μείωση της γεωργίας στην Ευρώπη έχει άμεσο αντίκτυπο στις πεταλούδες. Συγκεκριμένα, εξηγούν, ότι η ισορροπημένη κατανομή της καλλιεργήσιμης γης βοηθά στον περιορισμό των ξυλωδών θάμνων που τείνουν να καταλαμβάνουν τα λιβάδια, όπου συνήθως ζουν οι πεταλούδες. Επιπλέον, η ελεγχόμενη βοσκή των ζώων βοηθά στη διατήρηση του ιδανικού φυσικού τους περιβάλλοντος.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν παρόλα αυτά, ότι η υπερβολική αύξηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Μωσαϊκό» πρασίνου
H διατήρηση ενός φυτικού «μωσαϊκού» όμως θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβίωση των εντυπωσιακών φτερωτών όντων, καθώς διαφορετικά είδη πεταλούδων βασίζονται σε διαφορετικά είδη φυτών. Κάποιες πεταλούδες μάλιστα, βασίζονται ακόμα και σε είδη εντόμων. Όπως π.χ. η πεταλούδα Phengaris nausithous η οποία ως κάμπια, περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της «σφηνωμένη» σε φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών.
Για τη διατήρηση των πληθυσμών των φτερωτών «νεραϊδών» οι ειδικοί τονίζουν ότι «τα χόρτα των λιβαδιών θα πρέπει να κόβονται κάθε τρία χρόνια περίπου, ώστε να υπάρχουν μικρά σημεία με ψηλότερα φυτά, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τις φωλιές των μυρμηγκιών. Η υπερκαλλιέργεια και η υπερβόσκηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική εξόντωση των πληθυσμών των πεταλούδων».

tovima