Wednesday 21 March 2012

90+1 τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά περισσότερους από 90 έξυπνους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα τόσο στο σπίτι σας όσο και στις καθημερινές σας μετακινήσεις με το αυτοκίνητο προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς μέσα από το νέο συνοπτικό «Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας: Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα».

Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας - Π.ΕΞ.Ε
Σε καιρούς οικονομικής κρίσης η εξοικονόμηση ενέργειας αναδεικνύεται ως πρώτη προτεραιότητα. Όχι μόνο για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, αλλά κυρίως για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών κάθε νοικοκυριού. To WWF Ελλάς στο πλαίσιο της εκστρατείας Eco2nomy, η οποία υποστηρίζεται από τον όμιλο Eurobank EFG, δημιούργησε ένα συνοπτικό οδηγό με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας που αφορούν τέσσερις βασικούς τομείς της καθημερινότητας: ρύθμιση θερμοκρασίας χώρων και νερού, φωτισμός, χρήση ηλεκτρικών συσκευών και μετακινήσεις με αυτοκίνητο. 
Για καθέναν από αυτούς τους τομείς προτείνονται τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας μηδενικού κόστους, ενώ για όσες δράσεις απαιτείται επένδυση χρημάτων υπολογίζεται και ο χρόνος απόσβεσής τους.
Η εφαρμογή των όσων προτείνονται στον Οδηγό Εξοικονόμησης θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στα οικονομικά μεγέθη κάθε νοικοκυριού. Η Θάλεια Καραγεώργου, Οικονομολόγος από το Μαρούσι Αττικής, αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη για αυτό.
«Μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε τουλάχιστον €20 το μήνα με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τα χρειαζόμαστε, η ρύθμιση του θερμοστάτη του καλοριφέρ στους 19οC, το πλύσιμο ρούχων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε ακόμα περισσότερες συμβουλές του Οδηγού Εξοικονόμησης Ενέργειας και να ωφελήσουμε ακόμα περισσότερο την τσέπη μας, αλλά και το περιβάλλον», σχολιάζει η κυρία Καραγεώργου, που συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Βασικό εργαλείο της εκστρατείας Eco2nomy είναι ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός “Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας - Π.ΕΞ.Ε” που διεξάγεται υπό την αιγίδα του προγράμματος Intelligent Energy Europe. Εθνικός χορηγός του Π.ΕΞ.Ε είναι ο όμιλος Eurobank EFG, o οποίος στηρίζει την εκστρατεία Eco2nomy «Μειώνουμε τα έξοδά μας προστατεύοντας το περιβάλλον». Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου. Ο παίκτης που θα καταγράψει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας στο νοικοκυριό του θα κερδίσει χρηματικό έπαθλο €1000, δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση στο σπίτι του, αλλά και ένα δωρεάν ταξίδι στις Βρυξέλλες για τη βράβευση του εθνικού νικητή. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, αρκεί να καταχωρήσει λογαριασμούς ΔΕΗ και θέρμανσης σε ένα έξυπνο και εύκολο στη χρήση λογισμικό.
«Μέχρι σήμερα περισσότερα από 1000 νοικοκυριά έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό, ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση βάσει του αριθμού των συμμετοχών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φέρνει μόνο κέρδη στους συμμετέχοντες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να αξιολογούν ανά πάσα στιγμή την ενεργειακή τους συμπεριφορά και να εκτιμούν τα οφέλη από κάθε δράση εξοικονόμησης», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Δείτε εδώ τον Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Δείτε εδώ δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας κατηγοριοποιημένες ανά κόστος.
Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής, 210-3314893, 6974 029295, a.plitharas@wwf.gr

Ορισμένες από τις δράσεις που προτείνονται στον Οδηγό είναι οι εξής:
Δράσεις μηδενικού κόστους
  • Στην Αθήνα, η μείωση της θερμοκρασίας χώρου κατά 1οC, επιφέρει εξοικονόμηση έως 10%. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε κατανάλωση ενέργειας το χειμώνα για παράδειγμα €500 τότε εξοικονομούμε σχεδόν €50 μειώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 1οC.
  • Το πλυντήριο καίει ρεύμα αξίας περίπου €0,12 σε κάθε πλύσιμο. Όταν πλένουμε στους 40οC εξοικονομούμε 8-15% του κόστους θέρμανσης του νερού.
  • Αν ξεχνάτε το φορτιστή μονίμως στην πρίζα να ξέρετε ότι μόλις το 5% της ενέργειας καταναλώνεται για να φορτιστεί η συσκευή. Το υπόλοιπο 95% ξοδεύεται χωρίς λόγο.
  • Οδηγώντας συντηρητικά μπορεί να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου κατά σχεδόν 5% μέσα στην πόλη και ως 25-30% στην εθνική οδό.
Δράσεις που απαιτούν επένδυση χρημάτων
  • Η μόνωση των σωλήνων ζεστού νερού κοστίζει €12/m2 και έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας έως 30%. Το κόστος αποσβένεται σε περίπου 6 μήνες.
  • Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου που είναι πιο αποδοτικά. Η χρήση νέων καυστήρων μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 15–20% με αντίστοιχο χρόνο απόσβεσης τα 3 χρόνια.
  • Ένας λαμπτήρας LED 7 Watt αποδίδει όσο ένας κοινός λαμπτήρας 60 Watt. Η απόσβεση γίνεται σε λιγότερο από 2 χρόνια.