Saturday 7 April 2012

Τα καλύτερα κωνοφόρα για τον κήπο σου

Λίγα πράγματα. Λόγια μετρημένα. Πέντε απλά και ξεκάθαρα πράγματα. Σε λίγο τελειώνει ο χειμώνας, θα έρθει η άνοιξη, θα ανέβει η θερμοκρασία και θα γκαγκανιάσει το σύμπαν από τη ζέστη. Έχεις κανα δυο μήνες ακόμη για να φυτέψεις με ασφάλεια και επιτυχία κωνοφόρα δέντρα.

Διάλεξε ένα από τα 10 πιο συνηθισμένα που κυκλοφορούν στους κήπους.
  • Λέιλαντ
Τα 'χουμε πει έκατο φορές για το λέιλαντ. Αλλά, τι να κάνουμε; Είναι από τα μαστ του κήπου.
  • Λεμονοκυπάρισσο
Είναι κι αυτό από τα αγαπημένα των κηπουρών για δημιουργία φυτοφράχτη ή για φύτευση μεμονομένων λεμονοκυπάρισσων. Μοιάζει με το κυπαρίσσι, αλλά έχει αυτή την απαλή, χαρακτηριστική, δροσερή μυρωδιά λεμονιού. Μη το προτιμήσεις για γλάστρα, θα παθαίνει όλη την ώρα μυκητιάσεις και θα έχεις ντράβαλα.
  • Κυπαρίσσι
Ταμάμ, που θα 'λεγε και ο Σαβάς, είναι το κυπαρίσσι για φράχτη που δε μεγαλώνει σε πλάτος, αλλά μόνο σε ύψος. Έχεις δηλαδή έναν πολύ μικρό κήπο και δε θέλεις να τον γεμίσεις με φυτά. Αλλά θέλεις και φράχτη. Τι κάνεις; Βάζεις κυπαρίσσια και είσαι κομπλέ.

  • Έλατο
Έχεις ήδη μάθει όλα τα μυστικά για να φυτέψεις ένα έλατο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου, και για να διαλέξεις ένα κοτσανάτο έλατο για να το στολίσεις.
  • Πεύκο
Το πεύκο είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Ακόμη καλύτερα για φύτευση κολλητά στη θάλασσα, εκεί που σκάει το κύμα, εκεί που φυσάει το σι μπριζ και πέφτουν βροχή τα θαλασσινά σταγονίδια, είναι η κουκουναριά.

  • Γιουνίπερους
Τα πιο συνηθισμένα ήδη που φυτεύονται σε κήπους είναι τα γιουνίπερους που τα κλαδιά τους αναπτύσσονται παράλληλα με το έδαφος. Είναι δηλαδή οριζοντιόκλαδα ή πλαγιόκλαδα. Αυτά τα χρυσά μας φυτά, τα γιουνίπερους τα  οριζοντιόκλαδα ή πλαγιόκλαδα, δεν μεγαλώνουν σε ύψος. Έτσι, είναι μανούλες στην εδαφοκάλυψη και σου γεμίζουν μεγάλες επιφάνειες στο πιτσ φιτίλι.

  • Ίταμος
Ο ίταμος στέκεται αγέρωχος και καμαρωτός. Το χειμώνα φτιάχνει μικρά κόκκινα μπιλάκια για καρπούς. Δε σηκώνει και πολλά πολλά. Τον κλαδεύεις, συνήθως, σε σχήμα κώνου και περνάς πολύ ωραία και αυτό βγαίνει και στον κήπο. Τον ίταμο η παπίτσα τον αγαπά παράφορα. Έρωτας σου λέω.

  • Τούγια
Κλασικό φυτό των κήπων. Η παπίτσα το θυμάται από πολύ παλιά στους κήπους, γιατί μάζευε τους καρπούς της και τους εκσφενδόνιζε σε διάφορες κατευθύνσεις. Σίγουρα κάποιο μπιρμπιλόνι τούγιας σε έχει βρει και εσένα στο κεφάλι. Συγνώμη εκ των υστέρων.

  • Αροκάρια
Άλλη κούκλα κι αυτή. Η αροκάρια είναι μία ψηλή, όμορφη κορμοστασιά, που στην όψη μοιάζει καταπληκτικά με έλατο. Δεν είναι όμως.  Της αρέσει το κλίμα με υγρασία. Γι' αυτό άλλωστε θα δεις πολλές τέτοιες στην Κέρκυρα, ένα νησί που το κλίμα ευνοεί τη βλάστηση να ξεπετιέται από παντού.
  • Αριζόνικα

Κυπαρίσσι Αριζόνας. Κατευθείαν από την Αμερική μας έρχεται. Βγαίνει σε γκριζάκι. Την φυτεύεις σε φράχτη, αλλά προσέχεις ιδιαίτερα πώς θα την κλαδεύεις. Αν κακοκλαδευτεί ή δεν κλαδευτεί καθόλου για χρόνια, τότε το αποτέλεσμα θα είναι αποκαρδιωτικό. 


kipologio.gr

No comments:

Post a Comment