Saturday 16 December 2023

Κάστανο, ο υπέρ-καρπός του χειμώνα!

Τα κάστανα, ψητά, ωμά ή βραστά, σε σάλτσες γέμιση ή σούπες, είναι η χαρά του μπον βιβέρ αλλά και του... κρυολογημένου αφού είναι τονωτικά, ενώ κατά γενική ομολογία δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο 
Στην Ελλάδα, ο καστανάςείναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα. Από ένα μαγκάλι με ζεστά κάστανα σε μια στροφή του παγωμένου δρόμου, όταν τριγυρνάει κανείς έξω τις κρύες νύχτες του χειμώνα. 
Μια καστανιά εκεί ψηλά...
Οι καστανιές ευδοκιμούν σε ορεινά μέρη. 
Πρόκειται για δέντρο πολύ ανθεκτικό, που συνήθως φτάνει σε μεγάλη ηλικία. 
Τα επιμήκη, σε σχήμα λοβού φύλλα του γίνονται κίτρινα το φθινόπωρο, την εποχή που ωριμάζουν τα κάστανα, οπότε πέφτουν από το δέντρο μαζί με το αγκαθωτό εξωτερικό τους κέλυφος. Περιέχουν καστανίνη, τανίνη, εσκουλίνη, σαπωνίνες. 
Τα κάστανα περιέχουν υδατάνδρακες, αζωτούχες ουσίες, ίνες και μεταλλικά άλατα (κυρίως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο).

Χρησιμότητα
Για αιώνες το κάστανο ήταν βασικό είδος διατροφής όπως είναι σήμερα το στάρι και το καλαμπόκι. 
Οι έλληνες, γάλλοι, ισπανοί και ιταλοί χωρικοί πήγαιναν στα χωράφια με την τσέπη γεμάτη κάστανα για να τσιμπολογάνε όσο δούλευαν. 
Στα κάστανα βασίζονταν ακόμα και σε εποχές κακής σοδειάς. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις τα άλεθαν για να τα κάνουν αλεύρι ώστε να φτιάξουν στη συνέχεια ψωμί και, στην καλύτερη περίπτωση, κουλούρια ή σούπα.

Ιδιότητες
Τα φύλλα της καστανιάς, η φλούδα της και ο καρπός της έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. 
Ρίχνουν τον πυρετό, είναι αποτελεσματικά σε βήχα και κοκίτη, σταματούν τη διάρροια (ωμά ή ψητά), τους πόνους των αιμορροΐδων (τοποθετούνται βρασμένα στο επίμαχο σημείο), ενώ ανακουφίζουν μέχρι και από τον πόνο των παρωνυχίδων. 
Είτε ως αφέψημα είτε ως επιθέματα, έχουν αποχρεμπτικές ιδιότητες και είναι πολύτιμα για την αντιμετώπιση των ρευματισμών, την καταπολέμηση του πυρετού και της βαρυστομαχιάς.

Οι κρυφές χάρες του κάστανου
• Ένα κρασοπότηρο με αφέψημα φύλλων καστανιάς πριν από το φαγητό ανοίγει την όρεξη.
• Στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση της δυσεντερίας χρησιμοποιούσαν νερό στο οποίο είχαν βράσει φλούδες καστανιάς.
• Το 17ο αιώνα η συνταγή του Culpepper για ένα απλό φάρμακο κατά του βήχα και της αιμόπτυσης είχε ως εξής: ξεραίνετε ξεφλουδισμένα κάστανα και τα κάνετε σκόνη την οποία ανακατεύετε με μέλι.

πηγή
πηγη της πηγής: myworld.gr

No comments:

Post a Comment