Tuesday 1 November 2011

Παιδικό παιχνίδι θερμοκήπιο

Ένα μικρό θερμοκήπιο παιχνίδι, Χριστουγεννιάτικο δώρο στον γιο μου, έμελλε να γίνει η αγαπημένη του δραστηριότητα. Το παιχνίδι το επέλεξε με δική του πρωτοβουλία, αφού ήθελε να αποκτήσει το δικό του μικρό προστατευμένο φυτώριο για να βιώσει από κοντά την σπορά και την ανάπτυξη των φυτών του.
Το παιχνίδι ήταν συσκευασμένο και περιελάμβανε ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, ένα διάφανο πλαστικό θερμοκήπιο που έμοιαζε με σπιτάκι, 8 μικρά γλαστράκια, αποξηραμένη τύρφη, ένα κουταλάκι – σκαλιστήρι, δύο ποτιστήρια – σταγονόμετρα, ένα απλό θερμόμετρο χώρου, τρία κύπελλα δοσομετρητές και ένα φυτολόγιο.
Αρχικά συναρμολόγησε το θερμοκήπιο και το τοποθέτησε σε ένα ευήλιο μέρος. Η κεκλιμένη οροφή του διέθετε 4 παράθυρα, ενώ στα πλαϊνά υπήρχαν 2 πόρτες. Επίσης, διέθετε αυτόματο πότισμα. Αν και η συσκευασία ανέφερε ότι περιλαμβάνονται και οι σπόροι, δυστυχώς παρόλο που το ψάξαμε με πολύ μεγάλη προσοχή, δεν τους βρήκαμε.

Η στιγμιαία απογοήτευση αντικαταστάθηκε με ενθουσιασμό χάρη στην εφευρετικότητά του. Σκέφτηκε να ξεκινήσει τον πειραματισμό και την μελέτη βάζοντας τα κλασικά σποράκια φακής.
Ακολούθησε τις οδηγίες και τοποθέτησε σε 2 γλαστράκια το χώμα και αφού το πότισε, έριξε τα σποράκια της φακής. Το δύσκολο κομμάτι της αναμονής μόλις άρχισε…

Κάθε μέρα παρακολουθούσε με αγωνία την πορεία ανάπτυξης των φυτών. Φρόντιζε ώστε το θερμόμετρο να δείχνει πάντα 18-20 βαθμούς. Τις δυο-τρεις πρώτες μέρες δεν παρατήρησε καμία ανάπτυξη. Από την 3 ημέρα διαπίστωσε ότι μικρά σποράκια έβγαλαν ριζίδια ενώ σχεδόν από την επόμενη μέρα άρχισαν να βλασταίνουν.
Κάθε πρωί μας ενημέρωνε γεμάτος χαρά για την πρόοδο που σημείωναν τα φυτά του. Παρακολουθούσε την θερμοκρασία και την υγρασία του χώρου με μεγάλη προσοχή σαν να ήταν ένας μικρός επιστήμονας.
Όταν τα φυτά του αναπτύχθηκαν τόσο που σχεδόν βγήκαν από τα παράθυρα του θερμοκηπίου, έφτασε η ώρα να προχωρήσει σε πιο εξελιγμένη σπορά. Αγοράσαμε από το ανθοπωλείο σπόρους από άνθη γαριφαλιάς, καλέντουλας, σκυλάκια και μαργαρίτες και έριξε μερικά σποράκια στα υπόλοιπα γλαστράκια. Σε λίγες μέρες βλάστησαν και αυτά και στα προσεχή του σχέδια είναι να ξεκινήσει τις μεταφυτεύσεις από το φυτώριο, σε μεγαλύτερες γλάστρες, ώστε την άνοιξη πλέον να έχει την δική του παραγωγή.
Η ενασχόληση των παιδιών με τέτοια εκπαιδευτικά παιχνίδια συντελεί στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της εφευρετικότητας, την ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα, την καλλιέργεια της υπομονής, της επιμονής, της συνέπειας και της υπευθυνότητας.
Τα παιδιά κατανοούν την έννοια του χρόνου, μελετούν τα φυτά και μαθαίνουν την διαδικασία καλλιέργειας των φυτικών προϊόντων. Επίσης αναπτύσσεται η επικοινωνία, η συνεργασία, ο λόγος και διευρύνεται το λεξιλόγιο των παιδιών.
Με την βοήθεια των γονιών μπορούν τα παιδιά να δημιουργήσουν μικρά αυτοσχέδια θερμοκήπια για λίγα φυτά με απλά υλικά. Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη και καλά φυτέματα.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr