Tuesday 23 August 2011

Οι ξένοι που καθαρίζουν τα μονοπάτια!
ELIX-CONSERVATION VOLUNTEERS GREECE

Νέοι εθελοντές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στη Σύρο για να καθαρίσουν τα μονοπάτια του νησιού

ELIX-CONSERVATION VOLUNTEERS GREECE

Εθελοντές από όλο τον κόσμο βοηθάνε
στην ανάδειξη των μονοπατιών της Σύρου.
Αθήνα 



Ο Αντουάν Κομέλ ξυπνάει κάθε μέρα στις 6.30. Μια ώρα αργότερα και αφού έχει πάρει το πρωινό του βρίσκεται σε βουνά και χωράφια της Σύρου για να βοηθήσει μαζί με άλλους εθελοντές στην συντήρηση των μονοπατιών του νησιού. 
«Πέρυσι πήγα στη Νάπολι, φέτος στη Σύρο,
του χρόνου θα είμαι κάπου αλλού» λέει
ο 21χρονος Ισπανός φοιτητής, Μαρτί Ντολς
«Προς το παρόν τα καθαρίζουμε, όταν τελειώσουμε με αυτό θα προχωρήσουμε σε σήμανση, ακόμα και σε ανακατασκευή ορισμένων, με τη βοήθεια από ντόπιους μάστορες αν χρειαστεί» λέει ο 21χρονος φοιτητής Κοινωνιολογίας από το Παρίσι. «Όταν τελειώσουμε τα μονοπάτια θα είναι εύκολο να περπατηθούν τόσο από τους ντόπιους γεωργούς, όσο και τους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν πεζοπορία», σχολιάζει. 
Η δουλειά ξεκινά από τις επτάμιση το πρωί
και τελειώνει στις δωδεκάμιση.
Ο Αντουάν είναι ένας από τους 12 εθελοντές από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε μία από τις δύο ομάδες της οργάνωσης ΕΛΙΞ, η οποία εδώ και 25 χρόνια προσφέρει προγράμματα εθελοντικής εργασίας. Με τη συντήρηση μονοπατιών ασχολείται εδώ και χρόνια, φέτος για πρώτη φορά προχωρά σε μια τέτοια δράση στη Σύρο και σκοπεύει να αναδείξει τα εκατοντάδες παραμελημένα ή λιγότερο παραμελημένα μονοπάτια του νησιού. Οι εθελοντές της πρώτης ομάδας θα βρίσκονται στο νησί των Κυκλάδων έως τα τέλη Αυγούστου, όταν και θα αντικατασταθούν από την επόμενη ομάδα. 


Όπως λέει ο Αντουάν, επέλεξε την Σύρο γιατί...