Friday 15 July 2011

Το Βιβλιοπωλείο της Γης

Ένα μοναδικό στο είδος του βιβλιοπωλείο είχαμε την χαρά να επισκεφτούμε πριν λίγες μέρες στα πλαίσια εκδηλώσεων στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
Το Βιβλιοπωλείο της Γης που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο κτήριο του Πύργου Βασιλίσσης, ξεχωρίζει όχι μόνο για τον όμορφο χώρο του αλλά και γιατί εκεί βρήκαν στέγη όλα τα οικολογικά βιβλία που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες.

vivliopolio
Το Βιβλιοπωλείο της Γης
Διαβαίνοντας το κατώφλι της εισόδου μάς συνεπήρε ο απλός, λιτός αλλά και γραφικός χώρος, που αμέσως μας ταξίδεψε σε μια άλλη εποχή. Τα πάντα μέσα στο κτήριο ήταν ξύλινα: τα ράφια, η μεγάλη τραπεζαρία-αναγνωστήριο, η σκεπή, όλα φτιαγμένα με οικολογικά υλικά.
Περιηγηθήκαμε τον χώρο και περιεργαστήκαμε ότι υπήρχε μέσα. Η ματιά μας έπεσε αρχικά στα οικολογικά ρούχα από οργανικό βαμβάκι, μπλούζες και καπέλα, καθώς και επαναχρησιμοποι-ούμενες υφασμάτινες τσάντες σε διάφορα χρώματα, σχέδια και μεγέθη.

Χαζέψαμε τα μικρά ξύλινα χειροποίητα διακοσμητικά ενώ εντυπωσιαστήκαμε από τις πρωτότυπες τσάντες από καουτσούκ! Όλες ήταν κατασκευασμένες από ανακυκλωμένες σαμπρέλες ελαστικών που η κάθε μια τους ήταν σε ένα μοναδικό σχέδιο!
Σε μια άλλη γωνιά, μια τσίγκινη βρυσούλα του χωριού μας ταξίδεψε χρόνια πίσω, τότε που το νερό δεν έφτανε μέχρι το σπίτι μας.
 .
vivliopolio2
Τα σημαντικότερα εκθέματα του χώρου ήταν φυσικά τα βιβλία, που όλα ανεξαιρέτως ήταν οικολογικού περιεχομένου.
Τρισδιάστατα βιβλία με ήχους ζώων και πουλιών, λογοτεχνικά βιβλία και παραμύθια, γνωστών συγγραφέων, που απευθύνονταν σε παιδιά αλλά και πολλά επιστημονικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και επίκαιρα περιοδικά με θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για ενήλικες που είναι ικανά να καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.
Καθίσαμε στο παραδοσιακό αναγνωστήριο και ξεφυλλίσαμε αρκετά από αυτά. Οι εικόνες, τα θέματα, οι ήχοι ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε, ήταν η επιλογή μας σχετικά με το ποια βιβλία από όλα όσα είδαμε, θα αγοράζαμε σαν δώρα για την οικογένειά μας και τους φίλους μας.

Στον ίδιο χώρο από όσο μας ενημέρωσαν γίνονται προβολές ταινιών, διεξάγονται διαλέξεις, συζητήσεις και σεμινάρια, παρουσιάσεις βιβλίων και δημιουργικές δραστηριότητες σε εργαστήρια για παιδιά, πάντα με ανακυκλώσιμα υλικά. Παράλληλα ο χώρος λειτουργεί ως κέντρο κατάρτισης εθελοντών.
Κυριότερος στόχος όλων αυτών των δραστηριοτήτων είναι η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το Βιβλιοπωλείο της Γης υποστηρίζεται από μια νέα ελληνική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, την «Οργάνωση Γη» που δημιουργήθηκε με σκοπό να αναπτύξει δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των μελών της, καθώς και δραστηριότητες που αφορούν την προστασία της φύσης και την βελτίωση του περιβάλλοντος.
Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε τον όμορφο αυτό χώρο και να περάσετε μερικές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες στο αναγνωστήριό του.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr