Thursday 14 July 2011

Έχουμε και γόνο* καλαμάρι
Ελάχιστα Επιτρεπόμενα Μεγέθη

* Ο γόνος είναι ψάρι που αλιεύθηκε σε μικρή ηλικία, πριν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής.

Πώς ένα προϊόν παρανομίας φτάνει στο πιάτο μας. 
Κι εμείς το τρώμε ευχαρίστως!
-Τώρα έχει... Σε λίγα χρόνια όμως;
Δεν φταίνε μόνον οι ψαράδες και ο εστιάτορας
που ψαρεύουν και μαγειρεύουν γόνο.
Φταίνε και οι καταναλωτές.
«Έχουμε γόνο, καλαμάρι και μαρίδα», λέει ο εστιάτορας περήφανος και μάλιστα το γράφει και στον κατάλογο. Ξερογλείφεται η παρέα και παραγγέλνει. Το ότι είναι παράνομη η αλίευση γόνου δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν. 
Να ικανοποιήσουμε τη λαιμαργία μας με οποιοδήποτε κόστος.

Μπορεί στο τραπέζι να ακουστεί καμιά αδύναμη φωνούλα πως «δεν είναι σωστό αυτό, αλλά πάει, τώρα ψαρεύτηκαν τα ψαράκια τι να κάνουμε;». Και εκεί τελειώνει η όποια αντίδρασή μας.  
Έρχεται η πιατέλα με τον τηγανισμένο γόνο και ένα πέπλο αδιαφορίας για την καταστροφή που συντελείται σκεπάζει τους πάντες. Το γαστρονομικό έγκλημα γίνεται μπροστά στα μάτια μας και όποιοι αντιδρούν

Μια μοναδική περιοχή για τα δελφίνια
Striped dolphin

Κορινθιακός: Θεωρείται παγκοσμίως ξεχωριστός τόπος καθώς εκεί ζευγαρώνουν ζωνοδέλφινα με κοινά δελφίνια

Κάθε είδος δελφινιού έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και κάθε δελφίνι τη δική του... ηχητική υπογραφή.
Στην Ελλάδα μάλιστα τα δελφίνια διεκδικούν και μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life «Θάλασσα» - υλοποιείται από την MOm και το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute - στον Κορινθιακό κόλπο συναντώνται τα ζωνοδέλφινα, αποκλειστικά σε μεικτές ομάδες με τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου, αυτό συμβαίνει μόνο περιστασιακά. Ο Κορινθιακός είναι πιθανότατα η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ένας πληθυσμός ζωνοδέλφινων ζει σε κλειστό κόλπο, απομονωμένος από άλλες πελαγικές περιοχές. Τα μεγάλα και απότομα βάθη - φτάνουν μέχρι τα 930 μέτρα - δημιουργούν ένα τέλειο κλειστό οικοσύστημα.
Στον Κορινθιακό όμως οι επιστήμονες κατέγραψαν και μια ακόμη πρωτοτυπία, σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο και υπεύθυνο θαλάσσιου περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς κ. Γιώργο Παξιμάδη. Μόνο εκεί τα ζωνοδέλφινα ζευγαρώνουν με κοινά δελφίνια και προκύπτουν υβρίδια.
Τα ζωνοδέλφινα (
Stenella coeruleoalba) με μέσο μήκος 1,65 μέτρα είναι τα μικρότερα παγκοσμίως. Πρόκειται για...

Δροσερό σπίτι το καλοκαίρι

Απλοί τρόποι για να μειώσετε την εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού χωρίς μεγάλο κόστος
Τις ζεστές ημέρες, τα καυτά μεσημέρια του καλοκαιριού, το όνειρο κάθε Αθηναίου, και δη εκείνου που δεν ζει δίπλα σε …κήπο και πισίνα, είναι το δροσερό σπίτι.

Δροσερό σπίτι: Συμβουλές και λύσεις
με χαμηλό κόστος

Αν ψάχνετε τρόπους να νικήσετε τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν έχετε την τύχη να ζείτε σε βιοκλιματικό σπίτι, ακολουθήστε μικρές συμβουλές, που θα μετατρέψουν τον χώρο σας σε μικρή όαση, στο τσιμέντο της πόλης.
Τα αιρ κοντίσιον είναι αποτελεσματικά, αλλά δεν αγαπούν το περιβάλλον. 
Οι ανεμιστήρες οροφής θεωρούνται ιδανική λύση, καθώς μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία...