Friday 1 July 2011

Πολύχρωμο καλοκαίρι με φρούτα και λαχανικά!

Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά. 

Διεθνώς συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
Σ’ αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν, εκτός από το νερό που είναι απαραίτητο, τα φρούτα και τα λαχανικά, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία στη χώρα μας. Όσο για τη θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών, είναι αδιαμφισβήτητο ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας και μας προφυλάσσουν από πολλές παθήσεις, καθώς περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Διεθνώς συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.

Τα φρούτα του καλοκαιριού


Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, οι φράουλες, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα βερίκοκα και τα σύκα.
To Καρπούζι, παρέχει 21 θερμίδες/100 γρ., έχει ελάχιστες φυτικές ίνες και περιέχει λυκοπένιο/100γρ. Χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε, αφού περιέχει αρκετή φυσική ζάχαρη.1 μερίδα ισούται με: 1 λεπτή φέτα καρπούζι.
Το
Πεπόνι, παρέχει 21 θερμίδες/100 γρ., έχει 0,9 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και περιέχει βιταμίνη Α & C. 1 μερίδα ισούται με: 1/3 ενός μικρού πεπονιού
Το
Σταφύλι, παρέχει 63 θερμίδες/100 γρ., έχει 0,9 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικά) & ελλαγικό οξύ (αντικαρκινική δράση). 1 μερίδα ισούται με: 15 μικρές ρόγες σταφυλιού
Οι
Φράουλες, παρέχουν 26 θερμίδες/100 γρ., έχει 2,5 γρ. φυτικών ινών/100γρ. και είναι πλούσιες σε βιταμίνη C & ελλαγικό οξύ. 1 μερίδα ισούται με: 1 φλιτζάνι του τσαγιού φράουλες
Το
Ροδάκινο, παρέχει 37 θερμίδες/100 γρ., έχει 1,4 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ιχνοστοιχεία. 1 μερίδα ισούται με: 1 ροδάκινο
Τα
Κεράσια, παρέχουν 47 θερμίδες/100 γρ., έχουν 1,7 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και περιέχουν ανθοκυανίνες & ελλαγικό οξύ. 1 μερίδα ισούται με: 12 μεγάλα κεράσια
Τα
Βερίκοκα, παρέχουν 28 θερμίδες/100 γρ., έχουν 2,1 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και είναι πλούσια σε προβιταμίνη Α, ασβέστιο και κάλιο. 1 μερίδα ισούται με: 4 μέτρια βερίκοκα
Τα
Σύκα, παρέχουν 41 θερμίδες/100 γρ., έχουν 2,5 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και περιέχουν μικρές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου. 1 μερίδα ισούται με: 2 μεγάλα σύκα

Τα λαχανικά του καλοκαιριού

Τα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα αγγούρια, τα βλίτα, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες, τα φασολάκια.

1 μερίδα λαχανικών ισοδυναμεί με ένα φλυτζάνι του τσαγιού ωμά φυλλώδη λαχανικά ή μισό φλυτζάνι από τα υπόλοιπα λαχανικά, είτε μαγειρευμένα είτε ψιλοκομμένα (δηλαδή περίπου 100 gr από τα περισσότερα λαχανικά)

H
Ντομάτα, παρέχει 14 θερμίδες/100 γρ., έχει 1,5 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και είναι πλούσια σε πολυφαινόλες & λυκοπένιο (αντιοξειδωτικά)
Το
Αγγούρι, παρέχει 10 θερμίδες/100 γρ., έχει 0,4 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και περιέχει πολύ νερό- ειδικά αν η φλούδα αφαιρεθεί, η διατροφική αξία του πέφτει σχεδόν στον μηδέν, καθώς εκεί βρίσκονται όση βιταμίνη Α, C και φυτικές ίνες περιέχει.
Τα
Βλίτα, παρέχουν 22 θερμίδες/100 γρ., έχουν 2,4 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και περιέχουν ασβέστιο, ιχνοστοιχεία
Τα
Κολοκυθάκια, παρέχουν 16 θερμίδες/100 γρ., έχουν 1,8 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και περιέχουν 95% νερό καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών.
Οι
Μελιτζάνες, παρέχουν 14 θερμίδες/100 γρ., έχουν 2,5 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνη (αντιοξειδωτική δράση) & μαγνήσιο
Τα
Φασολάκια, παρέχουν 26 θερμίδες/100 γρ., έχουν 2,9 γρ. φυτικών ινών/100 γρ. και κάλιο

Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει χρώμα στη διατροφή μας;

Είναι βασικό να καταναλώνουμε διαφόρων χρωμάτων φρούτα και λαχανικά επειδή καθένα από αυτά περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και φυτοχημικά.

Μια γνωστή κατηγοριοποίηση των φρούτων και των λαχανικών έχει γίνει με βάση τις παρακάτω αποχρώσεις:


Μπλε-μωβ:
τα φρούτα και τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας περιέχουν φυτοχημικά, όπως οι ανθοκυανίνες και οι φαινόλες, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές τους ιδιότητες
Πράσινο:
Τα πράσινου χρώματος φρούτα και λαχανικά περιέχουν λουτεΐνη και ινδόλες, ουσίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον λόγω της αντιοξειδωτικής τους δράσης και της ιδιότητάς τους να προάγουν την υγεία, μιας και έχουν συσχετισθεί με την όραση (προστασία από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας) και τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.
Άσπρο:
Τα άσπρα και καφέ φρούτα και λαχανικά περιέχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ουσίες, όπως αλλισίνη (στο σκόρδο και το κρεμμύδι), αλλά και σελήνιο (στα μανιτάρια).
Κίτρινο-πορτοκαλί:
Τα φρούτα και τα λαχανικά αυτής της κατηγορίας περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, αλλά και δύο κατηγορίες φυτοχημικών ουσιών, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, που οι επιστήμονες μελετούν για τις ωφέλιμες επιδράσεις τους στην υγεία.
Κόκκινο:
Οι ουσίες που είναι χαρακτηριστικές αυτής της ομάδας φρούτων και λαχανικών περιλαμβάνουν το λυκοπένιο και τις ανθοκυανίνες που θεωρούνται ασπίδα έναντι κάποιων μορφών καρκίνου.

Επιλέγοντας, λοιπόν, καθημερινά από την παλέτα της φύσης διαφόρων χρωμάτων φρούτα και λαχανικά, μπορούμε ευκολότερα να πετύχουμε την κατανάλωση μιας ποικιλίας από αυτά και να ωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.