Monday 20 June 2011

Το ξεσκόνισμα προστατεύει τα παιδιά από τις τοξικές ουσίες
Dusting: the best way to protect your children from toxic chemicals

Το συχνό ξεσκόνισμα και σφουγγάρισμα στο σπίτι προστατεύει τα παιδιά από επικίνδυνες τοξικές ουσίες, υποστηρίζουν καναδοί ειδικοί, προειδοποιώντας τους γονείς να μην αμελούν τη «φασίνα». 

Dusting: the best way to protect
your children from toxic chemicals

«Η σκόνη στο σπίτι συνιστά έναν βασικό λόγο έκθεσης των παιδιών σε τοξικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου του μόλυβδου, ο οποίος ακόμη και σε πολύ χαμηλά επίπεδα, είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου» είπε ο καθηγητής Μπρους Λάνφιαρ από το πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ στον Καναδά. 
Το καναδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σωματίδια μόλυβδου που μπορούν να απορροφηθούν από το ανθρώπινο σώμα, βρέθηκαν σε κάθε σπίτι που ελέγχθηκε στο πλαίσιο έρευνας για τη σκόνη.  
«Ένα βρέφος απορροφά το 50% του μόλυβδου που εισέρχεται στον οργανισμό του, ενώ ένας ενήλικας το 10%. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συνήθεια των παιδιών να βάζουν τα χέρια στο στόμα, σημαίνει ότι τα παιδιά διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο», προσέθεσε ο καθηγητής.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι χημικές ουσίες που συναντώνται στα σπίτια συνδέονται με διαταραχές στη μάθηση και τη συμπεριφορά, άσθμα, καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες. Προσέθεσαν ότι οι έγκυες και τα παιδιά θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με δωμάτια που ανακαινίζονται, προκειμένου να αποφεύγουν την έκθεση σε σκόνη και τοξικές αναθυμιάσεις από τις μπογιές και τις κόλλες.

Το ξεσκόνισμα βρίσκεται πρώτο στη λίστα των ειδικών για τον περιορισμό της έκθεσης σε επικίνδυνες χημικές ουσίες στο σπίτι. Οι γονείς καλούνται επίσης να χρησιμοποιούν μή τοξικά καθαριστικά και να προσέχουν τις τοξίνες που περιέχονται στα πλαστικά και ορισμένα είδη ψαριών.

tosokaki
http://www.tovima.gr