Thursday 16 June 2011

Υιοθετήστε τώρα ένα δελφίνι - Adopt a Dolphin

Γεια σας,
Είμαι ο Γιώργος Παξιμάδης, θαλάσσιος βιολόγος στο
WWF Ελλάς.
Εδώ και πολλά χρόνια, οι συνεργάτες μου κι εγώ, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την προστασία των θαλασσών μας. Πολλοί από εσάς ήδη στέκεστε στο πλευρό μας. 
Τα δελφίνια απειλούνται με εξαφάνιση
Γνωρίζετε όμως ότι τα δελφίνια που απολαμβάνουμε να
κολυμπούν δίπλα στο "πλοίο της γραμμής" το καλοκαίρι,
τα γνωστά «κοινά δελφίνια», δεν είναι πια τόσο «κοινά»
γιατί απειλούνται με εξαφάνιση;
Βοηθήστε μας να προστατεύσουμε αυτά τα μοναδικά
πλάσματα που ζουν στις θάλασσές μας από την αρχαιότητα.

Ευχαριστώ πολύ,
Γιώργος Παξιμάδης, Yπεύθυνος θαλάσσιου περιβάλλοντος
WWF Ελλάς
Δελφίνι (Delphinus delphis)

Χιλιάδες δελφίνια θανατώνονται κάθε χρόνο στις θάλασσες της Μεσογείου. Αν και τα πιο προσφιλή αυτά είδη δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, η έλλειψη τροφής λόγω της υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση και η αιχμαλωσία τους από τα αφρόδιχτα μειώνουν τον πληθυσμό τους δραματικά κάθε χρόνο.

Δεκάδες χιλιάδες δελφινιών θανατώνονται κάθε χρόνο στις θάλασσες της Μεσογείου. Αν και τα προσφιλή αυτά είδη δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, η έλλειψη τροφής λόγω της υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, η θανάτωσή τους από ψαράδες και κυρίως η αιχμαλωσία τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία όπως τα αφρόδιχτα, μειώνουν τον πληθυσμό τους δραματικά κάθε χρόνο.  
Σύμφωνα με αναφορές του WWF, η χρήση των αφρόδιχτων κοστίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε τουλάχιστον 4.000 κοινά δελφίνια στη νοτιο-δυτική Μεσόγειο, (πρόσφατα το είδος συμπεριλήφθηκε στη λίστα των απειλούμενων), ενώ άλλες 13.000 αιχμαλωτίζονται στα στενά του Γιβραλτάρ και τη γύρω περιοχή.
Το WWF αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο των δελφινιών στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, έχει αναλάβει δράση για την προστασία τους με προγράμματα που στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικά των επαγγελματιών ψαράδων, αλλά και πολιτική πίεση για μείωση της χρήσης αφρόδιχτων στις θάλασσες της Μεσογείου.
Το 2002 ολοκληρώθηκε και το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς με τη συμμετοχή του κοινού και ψαράδων που βοήθησαν τους επιστήμονες στη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για την κατάσταση των δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Επιστημονικό όνομα: Delphinus delphis
Κοινό όνομα: Δελφίνι
Μήκος: 1,5-2,0 μέτρα (μέγιστο 3,5μ.)
Βάρος: 75-110 κιλά
Βιότοπος: Ζει σε όλες τις ελληνικές θάλασσες, σε μικρές ομάδες
Κύριες απειλές: Η έλλειψη τροφής λόγω υπεραλίευσης, η θαλάσσια ρύπανση, η αιχμαλωσία τους από διάφορα αλιευτικά εργαλεία, κυρίως αφρόδιχτα