Tuesday 31 May 2011

Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της

ΤΡΙΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΤΗΝ ΠΟΛΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ


Μολονότι η Ελλάδα διαθέτει χιλιάδες αρωματικά φυτά και βότανα και θα μπορούσε να είναι σήμερα παγκόσμιος κολοσσός στη βιομηχανία φυσικών καλλυντικών, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έβαλε πλώρη,... 

Πώς να ξεφορτωθώ τα μυρμήγκια από το σπίτι χωρίς εντομοκτόνα;

Μπήκε η άνοιξη! Ο καιρός έχει μαλακώσει αισθητά, ο αέρας μυρίζει διαφορετικά, τα δένδρα δίπλα μας είναι ανθισμένα κι εμείς είμαστε σαφώς πιο ευδιάθετοι και έξω καρδιά! 
Κι ενώ όλοι και όλα διακατέχονται από μία διάθεση εξωστρέφειας, τα γνωστά σε όλους μας μυρμηγκάκια τείνουν προς τα έσω και δη προς το εσωτερικό των σπιτιών μας …
Και όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι το φαινόμενο γίνεται ολοένα και πιο αισθητό. Δεν ξέρω για τα δικά σας τα σπίτια, αλλά στο δικό μου τον τελευταίο καιρό τα μυρμήγκια κάνουν παρέλαση σε διάφορα σημεία. 
Μου κάνουν παρέα την ώρα που μαγειρεύω στην κουζίνα, την ώρα που σιδερώνω στο καθιστικό, την ώρα που λούζομαι στο μπάνιο. Ίσως να με συντροφεύουν και την ώρα που κοιμάμαι, αλλά αυτό δεν είμαι σε θέση να το ξέρω.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να μπορέσουμε να κάνουμε το σπίτι μας ένα «δυσάρεστο» μέρος για τα μυρμήγκια. Και μάλιστα χρησιμοποιώντας απλά και οικολογικά μέσα. 
Ποια είναι αυτά; Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Καταρχήν, πρέπει να θυμόμαστε πως τα μυρμήγκια «εισβάλλουν» στα σπίτια μας για να φάνε και να πιούν.
Καλό θα ήταν λοιπόν να έχουμε τα τρόφιμα καλά συσκευασμένα και κλεισμένα σε γυάλινα βάζα. Επίσης κάθε φορά που ετοιμάζουμε το φαγητό καλό θα ήταν να καθαρίζουμε καλά τον πάγκο της κουζίνας μας. Να ελέγχουμε επίσης τα υδραυλικά για τυχόν διαρροές, ιδιαίτερα κάτω από τους νεροχύτες (καθώς τα νεκρά έντομα ενδέχεται να προσελκύουν μεγάλους αριθμούς μυρμηγκιών).

Από κει και πέρα; Εντοπίζουμε τα σημεία από τα οποία μπαίνουν στο σπίτι και τα μέρη όπου εμφανίζονται ως επί το πλείστον και μπορούμε να «δράσουμε» ως εξής:

- Βρέχουμε με χυμό λεμονιού τις περιοχές όπου συχνάζουν τα μυρμήγκια.

- Αφήνουμε μία μικρή ποσότητα κανέλας στις περιοχές όπου εμφανίζονται τα μυρμήγκια. Η κανέλα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απαλλαγούμε από τους μικρούς μας φίλους!

- Πολύ αποτελεσματική είναι επίσης η λεβάντα. Αν ρίξουμε λάδι λεβάντας στα «μονοπάτια» των μυρμηγκιών, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως μάλλον δεν θα τα ξαναδούμε (δεν μπορώ να πω πως θα μου λείψουν ιδιαίτερα!).

- Το ίδιο ισχύει και για το λάδι κίτρου.

- Άλλη καλή και δοκιμασμένη λύση είναι να ρίξουμε περιμετρικά των περιοχών όπου παρατηρούνται μυρμήγκια μαγειρική σόδα. Δεν πρόκειται να την περάσουν!

- Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με τον καφέ, ιδίως γύρω από τα φυτά.

- Μπορούμε επίσης να ρίξουμε ένα μείγμα από φλούδες πορτοκαλιών και νερό.

- Ψεκάζουμε με ξύδι γύρω από τις πόρτες και άλλες περιοχές όπου εμφανίζονται. Μπορούμε επίσης να βάλουμε σε ένα μπωλάκι ξύδι με μέλι.

- Κάποιος γνωστός μου μού είπε πως το ταλκ σκοτώνει τα μυρμήγκια. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι από τις καλύτερες λύσεις!

- Μπορούμε να χύσουμε βραστό νερό στα σημεία από τα οποία έχουν ήδη περάσει (αυτός ο τρόπος εξαφανίζει το ίχνος μυρωδιάς τους).

- Αν έχουμε κατοικίδια (προσωπικά έχω τέσσερα γατιά!) μπορούμε να ρίξουμε γαρύφαλλο (το μπαχαρικό) γύρω από τα πιατάκια τους. Όσοι από εσάς έχετε κάποιο ζώο στο σπίτι σας, ξέρετε πολύ καλά πόσο λατρεύουν τα μυρμήγκια τα απομεινάρια στα πιατάκια…

- Αν έχουμε κήπο (το θυμήθηκα διότι μέχρι πρότινως είχα), αφαιρούμε τυχόν πέτρες και ξύλα και φυτεύουμε γύρω από το σπίτι και γύρω από τα σημεία που έχουμε φυτέψει λουλούδια μέντα.

- Η κιμωλία είναι επίσης μία πολύ καλή λύση, έχοντας μάλιστα το πλεονέκτημα πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις κάθετες επιφάνειες. Σχεδιάστε με μία κιμωλία μια γραμμή στα σημεία από όπου έχουν περάσει. Και πάλι τα μυρμήγκια δεν πρόκειται να την περάσουν.

Αυτά τα ολίγα…

Πιστέψτε με, πιάνουν όλα, λιγότερο ή περισσότερο. Και όλα είναι φθηνά και οικολογικά υλικά που τα έχουμε δίπλα μας. Δοκιμάστε τα και καλή επιτυχία!

Εγγραφείτε, πείτε μας τα αποτελέσματά σας κι αν γνωρίζετε κάποιον άλλο τρόπο, μοιραστείτε τον μαζί μας. Κάθε τι καινούριο είναι πάντα ευπρόσδεκτο!

από angel.aenaon

Συναγερμός για τα λαχανικά-δηλητήριο
E. coli Infection

Πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.



Στους 11 οι νεκροί στη Γερμανία - 36 κρούσματα στη Σουηδία - Κανένα κρούσμα μέχρι τώρα στην Ελλάδα

E. coli Infection
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας σχετικά με την παρουσία βακτηρίου (E. coli) σε ισπανικά αγγούρια που διακινήθηκαν στη Γερμανία και έχουν προκαλέσει το θάνατο έντεκα ανθρώπων από βακτηριακή γαστρεντερίτιδα. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), «από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα».

Ωστόσο, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Επίσης, με εντολή του υπουργείου Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων έχει αποστέλλει οδηγίες σε νοσοκομεία και ιατρικούς συλλόγους ώστε να διαγνώσουν έγκαιρα τις περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία αυτή. Συγκεκριμένα οι ασθενείς με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, που συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια, και που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται στο Κέντρο.

Κανένα κρούσμα
Στη χώρα μας δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 1.200 και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κάνει λόγο για τη χειρότερη επιδημία του είδους της σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι γερμανικές αρχές έχουν καλέσει του πολίτες να μην καταναλώνουν λαχανικά που χρησιμοποιούν για σαλάτες ώστε να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη μόλυνση. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Βρετανία, Δανία, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία και 36 στη Σουηδία. Στο Βέλγιο απαγορεύτηκε η εισαγωγή αγγουριών από δύο ισπανικές εταιρείες.