Saturday 14 May 2011

Στη χωματερή καταλήγουν σκουπίδια αντί για ανακύκλωση και στην Αττική!


Έχει γίνει συνήθεια αλλά και αιτία μικροκαβγάδων σε πολλές ελληνικές οικογένειες.
Ανθούσα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα. ... τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν στη χωματερή.
Ο λόγος για την ανακύκλωση, που έστω και με καθυστέρηση έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν ο κόπος τους τελικά θα αποδώσει και αν πραγματικά τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια καταλήγουν στα εργοστάσια ανακύκλωσης και δεν οδηγούνται μαζί με τα υπόλοιπα στις χωματερές.
Τις υποψίες των πολιτών έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει μια ανακοίνωση των εργαζόμενων στη Μαραθωνίου Αναπτυξιακή, που έχει αναλάβει την συλλογή των ανακυκλώσιμων σκουπιδιών σε εννέα μεγάλους δήμους της Αττικής: Ανθούσα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα.
Οι εργαζόμενοι στη Μαραθωνίου Αναπτυξιακή καταγγέλλουν ότι είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι και ως εκ τούτου από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η αναστολή κάθε δραστηριότητάς τους σχετικής με το αντικείμενο της ανακύκλωσης. Το αποτέλεσμα είναι οι υπηρεσίες της ανακύκλωσης να μην παρέχονται σε κανένα από τους εννέα δήμους. Γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν στη χωματερή.
Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Το προσωπικό της ανακύκλωσης ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων του, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα και με υπερβάλλοντα ζήλο να εργάζεται, όπως μέχρι τώρα έκανε».
«Το ζήτημα είναι», υπογραμμίζουν, «πως δεν οφείλουν όλοι οι ΟΤΑ που είναι μέλη - μέτοχοι της εταιρείας, αλλά "η μπάλα τούς πήρε όλους", αφού το προσωπικό δεν διαθέτει άλλο μέσο πίεσης για την καταβολή των οφειλομένων».
Το πρόβλημα πλέον για τους εργαζόμενους, όπως επισημαίνουν, έχει καταστεί βιοποριστικό, αφού αγωνιούν κάθε μήνα αν θα πληρωθούν ή όχι και πότε... Επιπλέον, επί τρία έτη δεν έχει γίνει καμία αύξηση μισθών, με την αιτιολογία ότι η εταιρεία μια έχει και μια δεν έχει λογιστή κι έτσι δεν μπορούν να υπολογιστούν οι αυξήσεις, σύμφωνα με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η «Ε» επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Ραφήνας, Δήμητρα Τσεβά. Η κ. Τσεβά, που είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα στο δήμο της, επιβεβαίωσε ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στη Μαραθωνίου Αναπτυξιακή έχουν αναστείλει τις σχετικές με την ανακύκλωση δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα «ο κόσμος να έχει απογοητευτεί και να πετάει στους κάδους ό,τι να 'ναι, όλοι οι κάδοι να ανασύρονται πλέον από τους υπαλλήλους του δήμου και τα σκουπίδια να καταλήγουν αδιακρίτως στις χωματερές».