Sunday 1 May 2011

Σε πλήρη λειτουργία από σήμερα ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς
Faragi Samarias - Kri-kri, Crete

Ξεκινά από σήμερα, Κυριακή 1η Μαΐου την λειτουργία του 
ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς.

Όπως ανακοινώθηκε από τη διεύθυνση δασών, ο δρυμός θα λειτουργεί από αύριο σε όλο το μήκος της διαδρομής του κεντρικού μονοπατιού, μετά από απόφαση του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης.
Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται ότι αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών η διεύθυνση  Δασών μπορεί να αποφασίσει για τη ρύθμιση της διέλευσης η και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στο Δρυμό.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς - FARAGI SAMARIAS


Το Φαράγγι της Σαμαριάς με συνολικό μήκος 16 χιλιόμετρα είναι το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης. Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι. Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας.

Έχει βραβευθεί:

• Το 1971 με το Εθνικό δίπλωμα προστασία της φύσης.
• Το 1973 ανακηρύχθηκε ως τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
• Το 1979 του απονεμήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα, Α' κατηγορίας, προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που μέχρι τώρα ανανεώνεται κάθε πέντε χρόνια.

Το μήκος της διαδρομής του, στα όρια του Δρυμού είναι 12,8 χιλιόμετρα και στη συνέχεια η απόσταση ως την παραλιακή Αγία Ρουμέλη, είναι ακόμα 3,2 χιλιόμετρα.Η διάβαση του, με ταχύ βάδισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πέντε ή ολιγότερες ώρες αλλά, προτιμότερο είναι αυτή να μην γίνει σε ολιγότερες από 6 με 8 ώρες για να υπάρχει η δυνατότητα της άνετης απόλαυσης της ασύγκριτης ομορφιάς του.

Kri-kri

Το κυριότερο είδος της πανίδας του είναι το παγκόσμια γνωστό Κρητικό Αγρίμι (CAPRA AEGAGRUS CRETICA), ένα ζώο αφάνταστα όμορφο και λεβέντικο, που τώρα έχει πλέον διασωθεί και ζει ελεύθερο μόνο σ' αυτό το φαράγγι και τα τρία παράλληλα της Σαμαριάς. 
Από την χλωρίδα, ονομαστά είναι τα αιωνόβια τεράστια κυπαρίσσια, που από τα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν για την ναυπήγηση πλοίων, από δε τους Μινωϊτες για τους κίονες των ανακτόρων της Κνωσού κλπ. Συνολικά υπάρχουν στο φαράγγι 450 είδη της Κρητικής χλωρίδας, από τα οποία 70 είναι ενδημικά, φύονται δηλαδή μόνο σε αυτό.

Έχει πολλά στενώματα που έχουν ονομασθεί «πόρτες» αλλά το στενότερο, η «Σιδερόπορτα» έχει πλάτος μόνο τρία μέτρα ενώ το κατακόρυφο ύψος στις εκατέρωθεν πλευρές φθάνει από 300 μέχρι τα 700 μέτρα. Οι επισκέπτες σΣε πολλά σημεία περνούν πάνω από το ποτάμι του φαραγγιού με μικρά ξύλινα γεφυράκια.

Στο φαράγγι υπήρχαν κατά τα αρχαία χρόνια ονομαστά Ιερά και Μαντεία, στη θέση δε της Αγίας Ρουμέλης η αρχαία πόλη ΤΑΡΑ στην οποία σώζεται μέχρι σήμερα τμήμα του ναού του Απόλλωνα.

Όσοι θέλουν να το επισκεφθούν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια από τις εκδρομές που διοργανώνουν τα τουριστικά γραφεία της Κρήτης ή να φθάσουν ως την είσοδο του, στο ξακουστό οροπέδιο του Ομαλού (υψομ. 1.250 μ. και απόσταση από Χανιά 43 χλμ), με λεωφορείο της γραμμής του ΚΤΕΛ. Στον Ομαλό υπάρχουν ταβέρνες, μικρά ξενοδοχεία και ένα κέντρο πληροφόρησης, είδος μικρού μουσείου, για την Σαμαριά και τα Λευκά Όρη.

Από την Αγία Ρουμέλη μπορούν να αναχωρήσουνμε ένα πλοίο προς τη Χώρα Σφακίων σε μια ώρα και από εκεί πάλι με το ΚΤΕΛ για Χανιά, Ρέθυμνο κλπ.
Επίσης υπάρχει πλοίο και προς τα δυτικά παραλιακά κέντρα Σούγια και Παλαιόχωρα.
Στην Αγία Ρουμέλη, μπορούν να ξεκουραστούν και να διανυκτερεύσουν στα μικρά ξενοδοχεία της.