Tuesday 26 April 2011

Λίμνη Τσιβλού

Η λίμνη Τσιβλού είναι ένα στολίδι, δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φύσης και βρίσκεται στο Νομό Αχαΐας, στην Πελοπόννησο. Απέχει γύρω στα 28 χιλιόμετρα από την παραλιακή πόλη της Ακράτας και είναι σχετικά κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Χελμού.
Η πανέμορφη αυτή λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων
και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ζαρούχλα

Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν σημειώθηκε κατολίσθηση στην περιοχή το 1913, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν δύο χωριά. Ο όγκος της γης που αποσπάστηκε βίαια, έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη, δημιουργώντας έτσι με τα νερά του δύο λίμνες.

Με το πέρασμα των χρόνων η μία λίμνη ξεράθηκε, ενώ απέμεινε μόνο η προαναφερθείσα λίμνη που πήρε το όνομά της από το χωριό που υπήρχε εκεί. Το βάθος της λίμνης έφτανε το 1938 τα 38 μέτρα. Όμως, επειδή στα στάσιμα νερά της μαζεύονταν πολλά κουνούπια, οι κάτοικοι έριξαν στην λίμνη ψάρια για να τα εξολοθρέψουν. Το χειμώνα, συχνοί επισκέπτες της λίμνης ήταν πάπιες οι οποίες με την σειρά τους προσέλκυαν πολλούς κυνηγούς.

Η Λίμνη Τσιβλού σήμερα

Σήμερα μετά από 94 χρόνια, η ομορφιά του τοπίου παραμένει μαγευτική. Η εκτάσεως 200 στρεμμάτων λίμνη με την στάθμη των νερών της να αγγίζει τα 80 μέτρα βάθος, την καθιστά έναν παράδεισο για τους καταδύτες. 
Πρόκειται για ένα ειδιαλλιακό οικοσύστημα περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, ανάμεσα σε καταπράσινα έλατα και πεύκα. Η λίμνη αγκαλιάζεται από τις οροσειρές του Χελμού στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες και βίδρες. Τα πλατάνια και οι βελανιδιές, με τα τζιτζίκια να τραγουδούν ασταμάτητα το καλοκαίρι, δίνουν μια ανεπανάληπτη μουσική υπόκρουση. Αμυγδαλιές, καλαμιές και ρίγανη είναι φυτρωμένα ολόγυρα, δίνοντας έτσι το δικό τους μεθυστικό άρωμα την άνοιξη.
Στα ήσυχα νερά της λίμνης ζουν πολλοί υδρόβιοι κάτοικοι όπως καραβίδες, κυπρίνοι και κουνουπόψαρα, ενώ στα γειτονικά βουνά χρυσαετοί, γύπες και πετρίτες φτιάχνουν τις φωλιές τους και πετούν κατασκοπεύοντας την γύρω περιοχή. Επίσης, λόγω του πυκνού ελατοδάσους, η περιοχή θεωρείται ένας θαυμάσιος μελισσότοπος.
Εκπληκτικής ομορφιάς είναι οι καθρεφτισμοί στα καταγάλανα νερά καθώς και οι αντανακλάσεις των ηλιαχτίδων, που δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι χιλιάδες μικρά διαμάντια έχουν καθίσει στην επιφάνεια της. Η Απαράμιλλη ομορφιά της λίμνης δικαίως την κατατάσσει ανάμεσα στις ομορφότερες λίμνες, δίνοντας της το όνομα «μικρή Ελβετία» λόγω του αλπικού τοπίου που παρουσιάζει τους χειμωνιάτικους μήνες.
Η λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν θαυμάσιο περιηγητικό προορισμό όλες της εποχές του χρόνου.
Το ελαφρύ χιονισμένο τοπίο των ημερών της
δίνει πραγματικά μια παραδεισένια αλπική όψη

Οι κότσυφες και οι σπίνοι παρά το τσουχτερό κρύο δίνουν το δικό τους ηχόχρωμα και όλες οι αισθήσεις χορταίνουν εμπειρίες και εντυπώσεις.
Μπορείτε να απολαύσετε τη θέα στην λίμνη πίνοντας ένα καφεδάκι, ή γευόμενοι φαγητό στο ταβερνάκι που βρίσκεται πολύ κοντά στην λίμνη.
Κάνοντας τον γύρο της λίμνης ανεβήκαμε να την παρατηρήσουμε από την απέναντι πλευρά κάνοντας ένα πικ νικ. Από όπου και να δεις την λίμνη σε συναρπάζει. Το μόνο απογοητευτικό σημείο είναι τα σκουπίδια που βρίσκονται πεταμένα γύρω από το ξύλινο παρατηρητήριο. Είναι λυπηρό οι πολίτες αυτής της χώρας να μην μπορούμε να πάρουμε μαζί μας τα σκουπίδια μας μέχρι τον πρώτο κάδο που θα συναντήσουμε.
Καταλύματα υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, όμως συνιστάτε ιδιαίτερα και για μονοήμερες εκδρομές καθώς συνδυάζει κανείς, τη θάλασσα, το βουνό, το ποτάμι (τον Κράθη) και την λίμνη! Εκδρομή λοιπόν για όλα τα γούστα και για όλες τις εποχές!
Αν έχετε επισκεφτεί τη λίμνη Τσιβλού, θα θέλαμε να μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr