Friday 22 April 2011

Υγρότοπος Άγρα Βρυττών Νησίου

Ένας υγρότοπος σημαντικής οικολογικής αξίας αλλά και σπάνιας ομορφιάς είναι ο υγρότοπος Άγρα Βρυττών Νησίου. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη που πήρε την σημερινή του μορφή μετά από παρεμβάσεις της ΔΕΗ για την κάλυψη του υδροηλεκτρικού Σταθμού Άγρα. Βρίσκεται στον νομό Πέλλας, μόλις 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Έδεσσας.
Καλύπτει μια έκταση μόλις 6.000 στρεμμάτων, αλλά παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστός όπως η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα, το δέλτα του ποταμού Νέστου, ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού, η λίμνη Κερκίνη, οι Πρέσπες, συνιστά
έναν πλούσιο υγρότοπο ζωτικής σημασίας για την διαβίωση και
αναπαραγωγή των υδρόβιων πουλιών.
Ο συγκεκριμένος υδροβιότοπος καθώς και όλη η γύρω περιοχή έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, μιας και θεωρείται σαν ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση σπάνιων και απειλούμενων ειδών.
Ανάμεσα στους καλαμιώνες, τα βούρλα και τα ψαθιά βρίσκουν καταφύγιο αρκετά είδη ασπόνδυλων, αμφίβιων και ερπετών όπως η σμαραγδόσαυρα, ο λιμνοβάτραχος, η μεσογειακή χελώνα, το νερόφιδο, ο τυφλίτης το λιμνόφιδο και η οχιά. Πολύ πλούσια είναι και η ιχθυοπανίδα που περιλαμβάνει ψάρια όπως η τούρνα, το γριβάδι, το τσιρόνι, ο κυπρίνος, το γληνάρι, ο κουνουποφάγος, η μπριάνα, και καραβίδες του γλυκού νερού. Τα νερόκρινα και τα νούφαρα συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό για να εναποθέσουν τα αυγά τους τα ψάρια ενώ οι ορχιδέες και οι ίριδες δίνουν το δικό τους πανέμορφο χρώμα και άρωμα.
Οι συστάδες της παρόχθιας βλάστησης από ιτιές, λεύκες, σκλήθρα αποτελούν ένα παράδεισο για την διαβίωση των υδρόβιων πουλιών. Περισσότερα από 140 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, άλλα από αυτά είναι αποδημητικά και άλλα ενδημικά μεταξύ των οποίων και το σπάνιο είδος της βαλτόπαπιας.
Αργυροπελεκάνοι, ροδοπελεκάνοι, λαγγόνες, αγυροτσικνιάδες, πορφυροτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες, κύκνοι, κορμοράνοι, καλαμόκιρκοι, γκισάρια, νανοβουτηχτάρια, φαλλαρίδες, νερόκοτες, θαλασσοκόρακες, αλκυόνες, μαυρογλάρονα και μουστακογλάρονα, είναι μερικά από τα είδη που μπορεί να παρατηρήσει κανείς από το Κέντρο Ενημέρωσης που έχει στηθεί εκεί με σκοπό την ενημέρωση των επισκεπτών της περιοχής.
Στην γύρω περιοχή κυριαρχούν οι κερασιές και στους γύρω λόφους με τα δάση μπορεί κανείς να διακρίνει ένα πλήθος από στρουθιόμορφα ωδικά πουλιά όπως καρδερίνες, φλώρια, φανέτα, κοτσύφια, δεντροφυλλοσκόπους, καλόγερους και παπαδίτσες. Αρπαχτικά πουλιά όπως αετογερακίνες, σταυραετοί, φιδαετοί, πετρίτες βρίσκουν εκεί έναν κατάλληλο βιότοπο.
Η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει μικρά και μεγάλα θηλαστικά όπως σκαντζόχοιρους, νυφίτσες, ασβούς, κουνάβια, μυοκάστορες, βίδρες, αλλά και λύκους και αλεπούδες τα οποία έχουν το δικό τους καθοριστικό ρόλο στο μικρό αυτό οικοσύστημα.
Το Κέντρο Ενημέρωσης έχει να επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο μιας και εκτός από την ενημέρωση των επισκεπτών και των σχολείων για την ευαισθητοποίηση στην περιβαλλοντική αγωγή, προστατεύει την περιοχή από τη λαθροθηρία, τις πυρκαγιές, συμβάλλει στην συντήρηση των μονοπατιών και την φύτευση δέντρων προκειμένου να αναδημιουργηθεί το παραποτάμιο δάσος.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την δασοπόνο του Κέντρου Ενημέρωσης για της χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε καθώς και για την ευκαιρία να παρατηρήσουμε με κιάλια και τηλεσκόπιο τα υδρόβια πουλιά του υγρότοπου.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr