Saturday 26 March 2011

Δηλητηριάζουν τις αλεπούδες της Φθιώτιδας

Θύματα δηλητηριασμένων δολωμάτων 
πέφτουν συνεχώς τα άγρια ζώα.
Μεγάλο αριθμό δηλητηριασμένων αλεπούδων εντόπισε η επιστημονική ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. 

Η αλεπού (Vulpes) είναι θηλαστικό
της οικογένειας...
Τα άγρια ζώα είχαν θανατωθεί με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άνω Αγόριαννη και την Εκκάρα του Δήμου Δομοκού (νομός Φθιώτιδας) και στις περιοχές των Ριζίων και του Δίλοφου Φαρσάλων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της οργάνωσης, που εξέτασαν τα περιστατικά, τα δολώματα τοποθετήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου (28 Φεβρουαρίου) και η χρήση τους, πιθανώς συνδέεται με την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων.
Τα δηλητηριασμένα δολώματα χρησιμοποιούνται, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι περιοχές εκπαίδευσης από τις αλεπούδες, ώστε να γίνει ευκολότερη η ανίχνευση και η καταδίωξη των θηρεύσιμων ειδών από τους σκύλους. Οι εκπαιδευτές τους γνωρίζουν ότι είναι καθοριστικό για τη σωστή εκγύμναση των σκύλων, η πρώτη οσμή που θα ανιχνεύσουν να προέρχεται από θηρεύσιμο είδος.
Σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, παράνομη είναι τόσο η χρήση δηλητηρίων όσο και η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων εκτός των καθορισμένων από τα τοπικά δασαρχεία περιοχών (ζώνες εκγύμνασης).
Επιπλέον, η εκγύμνασή τους επιτρέπεται μόνο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, δηλαδή το καλοκαίρι, καθώς όλες τις άλλες εποχές του χρόνου, και ειδικά την άνοιξη, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγή των θηλαστικών ζώων, αλλά και των αρπακτικών πουλιών.
Από τη συγκεκριμένη πρακτική πλήττονται και οι κτηνοτρόφοι, καθώς θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων συχνά πέφτουν και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών.
Τράτσα Μάχη