Friday 14 January 2011

Μέλι Χαλκιδικής

Τι κάνει το μέλι της Χαλκιδικής να ξεχωρίζει;

Η Χαλκιδική έχει το 30% του συνόλου των μελισσοσμηνών της Ελλάδας (400.000 σε σύνολο 1.200.000). 
Έχει το 50% των Ελλήνων επαγγελματιών μελισσοκόμων (2.500 από τους 5.000) και η πυκνότητα των κυψελών είναι 84/km2, όταν ο μέσος όρος στη Ελλάδα είναι 10/km2
Η Χαλκιδική έχει από μόνη της διπλάσιο αριθμό κυψελών από την Μ. Βρετανία, τετραπλάσιο αριθμό από το Βέλγιο και τη Δανία και περισσότερες από την Πορτογαλία (210.000), την Ολλανδία (85.000), το Λουξεμβούργο (10.400) και την Ιρλανδία (16.000) μαζί.

Τι κάνει το μέλι της Χαλκιδικής να ξεχωρίζει;
Η μελισσοκομία αποτελεί έναν από τους κυριότερους κλάδους της τοπικής οικονομίας και αυτό οφείλεται:
  1. στην πλούσια μελισσοκομική χλωρίδα (πεύκο, ερείκι - σουσούρα, κουμαριά, λαδανιά, αμυγδαλιά, καστανιά, φλαμουριά)......
  2. στο ιδανικό κλίμα (δροσερό καλοκαίρι, ήπιος χειμώνας), 
  3. στην άριστη ποιότητα του Χαλκιδικιώτικου μελιού,  
  4. στην παράδοση και μεταφορά της εξειδικευμένης γνώσης χειρισμού των μελισσοσμηνών από γενιά σε γενιά και 
  5. στην καλή συνεταιριστική οργάνωση των μελισσοκόμων της περιοχής.
Στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας στην Χαλκιδική συνέβαλλε επίσης η ανάπτυξη του τουρισμού στη νότια Χαλκιδική, αλλά και η γειτνίαση με την Θεσσαλονίκη που έκαναν τους μελισσοκόμους να εκσυγχρονίσουν τις μονάδες τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση.
Ο Νομός παρουσιάζει εξαιρετικό μελισσοκομικό ενδιαφέρον λόγω των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει έναντι άλλων περιοχών της χώρας. Τα πευκοδάση της Χαλκιδικής είναι όλα εμβολιασμένα με το μελιτογόνο έντομο Marchalina Hellenica L. και αποδίδουν σταθερά κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες μελιού. Στην Χαλκιδική υπάρχει μια ξεχωριστή φυλή μελισσών η Apis Mellifera Macedonica, η οποία είναι μια από τις πιο ήρεμες φυλές μελισσών. Είναι αρκετά παραγωγική, έχει μικρή τάση για σμηνουργία, είναι αρκετά ανθεκτική στη νοσεμίαση και απρόσβλητη από την τραχειακή ακαρίαση.

Γιατί να προτιμήσει κάποιος το μέλι Χαλκιδικής;
Ακολουθώντας λοιπόν την παράδοση, αλλά έχοντας και την τύχη να ζουν και σε περιβάλλον που ευνοεί την μελισσοκομία, οι Χαλκιδικιώτες παράγουν ένα από τα καλύτερα μέλια στον κόσμο που έχει σε υπερθετικό βαθμό όλες εκείνες τις ιδιότητες που καθιστούν το μέλι μία από τις πολυτιμότερες τροφές. Η κυριότερη κατηγορία μελιού που παράγεται στη Χαλκιδική είναι το πευκόμελο, ενώ σε πολύ μικρότερες ποσότητες παράγεται μέλι ερείκης και καστανιάς.
Μέλι Χαλκιδικής, λοιπόν για ενέργεια αστείρευτη, μυϊκή δύναμη, αντοχή στην κόπωση και στις ασθένειες και αύξηση διανοητικών ικανοτήτων και όλα θα σας πάνε μέλι.