Wednesday 15 December 2010

Αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο; Γουάι νοτ;

on 12 Δεκ 2010

Πολύς κόσμος έχει τρομερούς ενδοιασμούς όταν πρόκειται να αγοράσει ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο. 
Δεν εννοούμε το ζωντανό έλατο σε γλάστρα. 

Αλλά ένα έλατο που το έχουν υλοτομήσει και το έχουν καρφώσει πάνω σε ένα ξύλινο Χ για να στέκεται όρθιο. Και τσουπ, στέκεται, και συ πας και του κρεμάς μπαλίτσες, αγιοβασίληδες, λαμπιόνια, γιρλάντες και ό,τι άλλο μπορεί να σου 'ρθει στην καζάνα.
Στεναχωριέται, λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής και κοντοστέκεται μπροστά στα δέντρα αυτά, συλλογιζόμενος: "Κρίμα είναι που τα κόβουν τα δεντράκια αυτά. Καταστρέφουν τα δάση. Τώρα η πλαγιά του βουνού θα είναι γυμνή. Τα ζωάκια δε θα έχουν καταφύγιο. κτλ κτλ..."
Η αλήθεια, όμως, από αυτό που πιστεύει πολύς κόσμος απέχει παρασάγκας (Σημ. Η λέξη "παρασάγκας" θα μπορούσε άνετα να αποτελεί  ονομασία κάποιου νησιωτικού συμπλέγματος στην Καραϊβική, oder? Las Islas Parasagas ή La Gran Parasaga). Τα δέντρα που πωλούνται τα Χριστούγεννα καλλιεργούνται αποκλειστικά για το λόγο αυτό. 
Πάνω στο βουνό, στο Χολομώντα για παράδειγμα, υπάρχουν εκτάσεις με καλλιέργειες ελάτης. Όπως ακριβώς υπάρχουν καλλιέργειες με ντομάτες, σιτάρι, μπρόκολο και ρεπανάκια, έτσι είναι και οι καλλιέργειες ελάτης. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των δέντρων αποτελούν εισόδημα για νοικοκυριά σε αρκετές ορεινές περιοχές. 
Και μην ξεχνάτε ότι για να αγοράσετε ένα μετρίου ύψους ελατάκι φέτος, πέρασαν 10-15 χρόνια μέχρι να φτάσει αυτό το ύψος. Άρα, η καλλιέργεια αποδίδει μετά από πολλά χρόνια.
Όποιος θέλει να αγοράσει φρέσκο ελατάκι για να το στολίσει με την οικογένεια και να κάτσει στη χριστουγεννιάτικη θαλπωρή, να μη το σκεφτεί καθόλου. Δεν κάνει κακό στο δάσος και συμβάλλει στην οικονομία των ορεινών περιοχών. 
Ουφ, τα 'πα και ξαλάφρωσα.

Συμβουλές για πράσινα Χριστούγεννα!
How to have a 'green' Christmas

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι η γιορτή της λάμψης και των φώτων, αλλά αυτές οι συνήθειες επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον αφού σπαταλιέται μεγάλη ποσότητα ενέργειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Greenpeace, υπάρχουν λύσεις 
για πράσινα Χριστούγεννα.

How to have a 'green' Christmas
Buy Less - Buy Smart - think 'green'
Στολίδια:
- Τα στολίδια φέτος δεν χρειάζεται να είναι από πλαστικό ούτε να τα αγοράσετε. Μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας.
- Τα pop-corn, τα κάστανα, τα φασόλια και τα ξερά φύλλα κάνουν φανταστικές γιρλάντες για το δέντρο, τις γλάστρες και το τζάκι.
- Η αποξηραμένη δάφνη, τα ξύλα κανέλλας, τα φουντούκια και τα κουκουνάρια μπορούν να κάνουν πρωτότυπα στεφάνια για την πόρτα και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
- Μια φαρδιά υφασμάτινη κορδέλα μπορεί να μετατρέψει την εξώπορτα σας σε ένα γιγάντιο δώρο.
- Τα λουλούδια και τα γκυ είναι ένας απλός και πάντα φθηνός τρόπος για να στολίσετε το σπίτι σας.
- Αντί για ψεύτικο δέντρο, προτιμήστε να στολίσετε ένα αληθινό έλατο σε γλάστρα ή το παραδοσιακό καραβάκι.
Party:

Φροντίζουμε να:
- ψήνουμε ταυτόχρονα πολλά φαγητά στον φούρνο
- μην χρησιμοποιούμε ποτηράκια και πιατάκια μιας χρήσης
- έχουμε υφασμάτινα τραπεζομάντιλα
- βάλουμε κάδο ανακύκλωσης σε εμφανή σημείο στην κουζίνα
- μη σπαταλάμε πολύ νερό στο πλύσιμο των πιάτων

Πράσινα Χριστούγεννα και οικολογική συνείδηση


Oι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν τη μείωση του τεράστιου ενεργειακού κόστους των Χριστουγέννων, προτείνοντας ορθή διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας και σύνεση στο γιορτινό τραπέζι και τους στολισμούς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Την περίοδο των Χριστουγέννων τα ποσοστά της ανακύκλωσης είναι μειωμένα και η κατανάλωση ενέργειας υπερδιπλασιάζεται.
Σύμφωνα με έρευνες, μόνο το 12% των χριστουγεννιάτικων απορριμμάτων καταλήγει σε προγράμματα ανακύκλωση, ενώ το ένα τρίτο των τροφίμων που θα βρεθούν στο τραπέζι θα καταλήξει στον κάδο των απορριμμάτων.
Στο ποσοστό ανακύκλωσης δεν περιλαμβάνονται και τα περίπου 200,000 φυσικά δέντρα που στολίζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, καθώς τα προγράμματα κομποστοποίησης ή επαναφύτευσης των χρησιμοποιουμένων για τις γιορτές δέντρων δεν έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Πηγή: econews