Monday 22 November 2010

Λαχανόκηπος για το χειμώνα

Το κηπολόγιο είναι εδώ για να σου δώσει έναυσμα να καλλιεργήσεις τα δικά σου λαχανικά και το χειμώνα! Μπορεί να είχες το καλοκαίρι ζαρζαβάτια στον κήπο ή σε γλάστρες και να σου φάνηκε πολύ ζόρικη η διαδικασία: καθημερινό πότισμα, βοτάνισμα, δέσιμο σε καλάμια κτλ κτλ. Μην ξεχνάς ότι όλα αυτά συνέβησαν το καλοκαίρι. Ξέχασέ τα! Ανήκουν πια στο παρελθόν. Τα χειμωνιάτικα ζαρζαβάτια είναι πιο εύκολα στην καλλιέργεια, αφού μόνο και μόνο δε θα διψάν τόσο πολύ και μέσα στο χειμώνα δε θα φυτρώνουν τόσα ζιζάνια.



Μπορείς να φυτέψεις κατευθείαν έτοιμα μικρά φυτάκια. Τα πουλάν στα φυτώρια, ακόμη και σε μαγαζιά με γεωργικά εφόδια και φυτοφάρμακα στα κέντρα των πόλεων. Θα τα βρεις πολύ εύκολα. Τα έχουν μέσα σε μικρά μαύρα γλαστράκια ή σε δίσκους από φελιζόλ. Στην πρώτη περίπτωση ζητάς πόσα γλαστράκια θέλεις. Για να τα φυτέψεις βγάζεις τα φυτάκια σου με προσοχή από το γλαστράκι χωρίς να διαλυθεί η μπάλα και μείνει γυμνή η ρίζα. Στην περίπτωση του φελιζόλ και πάλι ζητάς πόσα θέλεις (κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει όσα θέλει εκείνος!) και σου κόβουν ένα κομμάτι φελιζόλ, το οποίο έχει μικρές τρύπες διαμέτρου περίπου 2-3 εκατοστών μέσα στις οποίες βρίσκονται ριζωμένα τα φυτάκια σου. Πρόσεχε πώς θα τα βγάλεις από εκεί μέσα: άστα απότιστα μία δυο μέρες για να είναι ξερό το χώμα και να βγει με ευκολία η "μπάλα" του φυτού (χωρίς να διαλυθεί) μαζί με τη ρίζα. Μπορεί να σου φανούν υπερβολικά μικρά τα φυτάκια αυτά, αλλά δε χρειάζεται να είναι μεγαλύτερα. Θα μεγαλώσουν στον μπαξέ σου όσο πρέπει.

Τι φυτεύουμε; Αυτή την εποχή βρίσκεις μαρούλι, σγουρή σαλάτα, λάχανο και μπρόκολο. Τι; Σου φαίνονται βαρετά και δε σε ενθουσιάζει η ιδέα να τα φας και πάλι σκέτη σαλάτα; Το κηπολόγιο, γνωστό για την αγάπη του για το καλό και πολύ φαγητό, σου δίνει καμιά ιδέα παραπάνω, για να πεις στο μάγειρα τι να σου μαγειρέψει αύριο.

Μαρούλι και σγουρή: φρικασέ με μοσχαράκι. Τι να πω; Και μόνο στο άκουσμα τρέχουν τα σάλια μου νυχτιάτικα.
Μπρόκολο: ξέχνα τη βαρετή σαλάτα και φτιάξε σουφλέ μπρόκολο με λιωμένα τυριά στο φούρνο. Ποίημα σου λεω!
Λάχανο: μπορστ δαγκωτο. Τι είναι το μπορστ;