Monday 25 October 2010

Ανακαίνιση κήπου και βεράντας

khpos-veranta2Πρόσφατα αποφασίσαμε να ανακαινίσουμε μια βεράντα προκειμένου να αξιοποιήσουμε το χώρο και να δημιουργήσουμε μια όμορφη γωνιά για να την μοιραζόμαστε με την οικογένεια και με τα φιλικά μας πρόσωπα. Έχοντας ψάξει επισταμένα στο διαδίκτυο καταλήξαμε για τις αλλαγές που θέλαμε να πραγματοποιήσουμε μιας και θέλαμε κάτι όμορφο, ποιοτικό αλλά και σχετικά οικονομικό.
Επισκεφτήκαμε αρκετές εκθέσεις που διέθεταν είδη κήπου και βεράντας στα νότια προάστια αλλά και την περιοχή της Πάρνηθας και ξελογιαστήκαμε με την άψογη ποιότητα των υλικών αλλά και τις χρήσιμες ιδέες που μας πρότειναν.
Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν ξυλεία εισαγωγής πολύ καλής ποιότητας, οι δε πωλητές είναι πάντα ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν, να προσφέρουν ιδέες και λύσεις για να καλύψουν ακόμα και τα πιο απαιτητικά γούστα.
Πέργκολες, καφασωτά, φράχτες, ζαρντινιέρες σε πολλά σχέδια και μεγέθη, κιόσκια, ξύλινες αποθήκες, κούνιες σε σχέδιο αχιβάδας, αλλά και τραπέζια ξύλινα, παγκάκια και κουνιστές καρέκλες ήταν μόνο μερικά από τα σχέδια που είδαμε.
Από την μεγάλη ποικιλία υλικών και σχεδίων που είδαμε, αποφασίσαμε αρχικά να αγοράσουμε 3 καφασωτά και 2 μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες, ενώ στο μυαλό μας σχεδιάζαμε τι άλλες αλλαγές θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε την όμορφη γωνιά που επιθυμούσαμε.
Πολύ σύντομα προμηθευτήκαμε 2 κρεμαστές ζαρντινιέρες τοίχου σε πολύ οικονομικές τιμές καθώς και μια γωνιακή καμπυλωτή ζαρντινιέρα συνδυαζόμενη με δύο καφασωτά σε σχήμα αψίδας.
khpos-veranta1
Μας πρότειναν επίσης από ένα χρωματολόγιο μια ποικιλία χρωμάτων για να επιλέξουμε αυτό που μας ταίριαζε. Διαλέξαμε μια απόχρωση του καφέ από ένα οικολογικό χρώμα νερού με το οποίο και περάσαμε 2 στρώσεις. Η βαφή ήταν μια ευχάριστη διαδικασία, αφού το χρώμα απλώνονταν εύκολα, στέγνωνε πολύ γρήγορα και δεν μύριζε καθόλου. Το κάθε καφασωτό χρειάστηκε σχεδόν μιάμιση ώρα για να τελειώσει και μετά άρχισε η διαδικασία της συναρμολόγησης που την ανέλαβε ο σύζυγος θέλοντας και μη, μιας και απαιτούσε χειρισμό εργαλείων που δυσκολεύουν λίγο τα δικά μας χέρια.
Προκειμένου να κάνουμε πιο λειτουργικό και άνετο το χώρο μας, κόψαμε τα κάγκελα της βεράντας και προσχωματώσαμε τον κήπο με κοκκινόχωμα για να ανέβει λίγο το επίπεδο του κήπου με την βεράντα, γεγονός που ήταν για όλους μας αρκετά κουραστικό αφού απαιτούσε αρκετό κόπο και πολλά φτυαρίσματα από όλους μας!
Η πιο ευχάριστη διαδικασία για μένα ήταν το φύτεμα των αναρριχητικών φυτών που είχα διαλέξει από ένα μεγάλο φυτώριο στην περιοχή της Αμυγδαλέζας. Έπρεπε βέβαια να περιμένουμε το γέμισμα του φεγγαριού για την μεταφύτευση, γιατί οι γιαγιάδες υποστήριζαν ότι μόνο τότε προκόβουν τα λουλούδια.
Φυτόχωμα με τύρφη, λουλούδια και διακοσμητικά λευκά βότσαλα περίμεναν να τοποθετηθούν στις πανέμορφες ζαρντινιέρες ενώ κάποια άλλα φυτεύτηκαν σε ένα κομμάτι του κήπου το οποίο διαμορφώθηκε με roll bacg και δόθηκε το σχήμα καμπυλωτής ζαρντινιέρας.
Τα κάγκελα στολίστηκαν και αυτά με την σειρά τους με πλαστικές ζαρντινιέρες γεμάτα με πλούσια σε πρασινάδα αλλά και εποχιακά λουλούδια με πολλά φανταχτερά χρώματα. Ένα παρτέρι με αρωματικά φυτά όπως δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, λεβάντα δυόσμος και βασιλικός δεν θα μπορούσε να λείπει από το κηπάκι μας, ενώ ενδιάμεσα οι βοκαμβύλιες, τα γεράνια και μερικές χρωματιστές πιπεριές έδιναν έναν πολύ ζωντανό τόνο στην όλη εικόνα.
khpos-veranta3Στη διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια, ακόμα και ο δωδεκάχρονος γιος μας, αλλά και τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας, γιαγιάδες και παππούς μιας και ο καθένας προσέφερε με τον δικό του τρόπο.
Ακόμα και η μικρή ξύλινη φωλιά της ΕΟΕ βρήκε επιτέλους έναν όμορφο χώρο να στερεωθεί και να προσφέρει σε κάποιον φτερωτό επισκέπτη την θαλπωρή της.
Στα προσεχή μας σχέδια είναι η αγορά ενός όμορφου μικρού σιντριβανιού για να ολοκληρώσει την αλλαγή που επιθυμούσαμε ενώ η τοποθέτηση ενός αυτόματου τύπου ποτίσματος κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου να κερδίζουμε μια ώρα από τον χρόνο μας που απαιτείται για το καθημερινό πότισμα των φυτών.
Το συνολικό κόστος για τις μέχρι τώρα αλλαγές δεν μπορώ να το υπολογίσω καθώς ξεφύγαμε πολύ από τον αρχικό προϋπολογισμό αλλά με μια πρόχειρη καταμέτρηση ανέρχεται γύρω στα 90 ευρώ για τις μεγάλες ξύλινες ζαρντινιέρες, για τα 3 καφασωτά 150 περίπου ευρώ, τα χρώματα 45 ευρώ (3 κουτιά των 15 ευρώ έκαστο), οι 2 κρεμαστές ζαρντινιέρες 46 ευρώ, η καμπυλωτή ζαρντινιέρα γύρω στα 200 ευρώ. Χώματα, φυτά, πλαστικές ζαρντινιέρες και οι αντίστοιχες βάσεις γύρω στα 300 ευρώ.
Τα έξοδα του σιντριβανιού και του αυτόματου ποτίσματος δεν υπολογίστηκαν καθώς θα αποτελέσουν μια ξεχωριστή επένδυση. Επίσης τα 7 roll bag καθώς και τα ξύλινα δάπεδα που χρησιμοποιήσαμε και αγοράσαμε από το praktiker κόστισαν περίπου 120 ευρώ.
Είναι γεγονός πως η ενασχόληση με τον κήπο και γενικά οι ανακαινίσεις είναι ένα ακριβό χόμπι πού όμως προσφέρει εκτός από δημιουργική απασχόληση σε όλα τα μέλη της οικογένειας, ηρεμία, αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και στο κάτω κάτω είναι μια επένδυση που μένει στο σπίτι και την απολαμβάνουμε καθημερινά και τώρα και στο μέλλον.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr