Monday 11 October 2010

Το ξέρεις πως αν τρως μήλα... χάνεις πιο γρήγορα βάρος;

Φωτό: © Fotolia
Το χαρακτηριστικό φρούτο του φθινοπώρου είναι πολύ πιο "χρήσιμο" από ότι νομίζεις... 

Οι γυναίκες που τρώνε μήλα (ή ακόμη και αχλάδια) καθημερινά για όσο διάστημα κάνουν δίαιτα, τείνουν να χάσουν πιο γρήγορα βάρος, σε σχέση πάντα με εκείνες που δεν τρώνε φρούτα στη δίαιτά τους. “Στις θρεπτικές ιδιότητές του, διακρίνεται η θετική συμβολή στη πέψη και στην καύση του λίπους. Επίσης, ρυθμίζει ευεργετικώς την αρτηριακή πίεση του αίματος, την γλυκόζη και την όρεξη” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Με λίγα λόγια, το μήλο επιταχύνει τις διαδικασίες. Σε οδηγεί στο ποθητό αποτέλεσμα πιο γρήγορα.
Σημαντικό tip: Μετά από κάθε γεύμα, μην βουρτσίζεις αμέσως τα δόντια σου γιατί το αλκαλικό της οδοντόπαστας σε συνδυασμό με το όξινο περιεχόμενο του φαγητού κάνουν κακό στα δόντια. Αμέσως μετά το γεύμα σου φάε ένα μήλο. Λόγω της έντονης παρουσίας φυτικών ινών, το μήλο δρα θετικά στην υγεία των δοντιών, κάνοντας "μασάζ" στα ούλα.

ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, 

ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ!

Προστατεύει τα οστά: Μια συγκεκριμένη ουσία που εντοπίζεται στο μήλο, η φλοριδζίνη, προστατεύει από την οστεορπόσωση μετά την εμμηνόπαυση και φέρεται να αυξάνει την οστική πυκνότητα.

Βοηθά στην καταπολέμηση του άσθματος: Ένας χυμός μήλου σε καθημερινή βάση, μειώνει τις κρίσεις άσθματος σε σχέση πάντα με ανθρώπους που πίνουν χυμό μια φορά το μήνα.

Μειώνει την χοληστερίνη: Η πηκτίνη που βρίσκεται στα μήλα βοηθά στην μείωση της τιμής της κακής χοληστερίνης. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που καταναλώνουν 2 μήλα την ημέρα, μπορούν να μειώσουν εως και 16% την χοληστερίνη.

Προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου: Η κατανάλωση μήλων φαίνεται πως έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, αλλά και του καρκίνου στο συκώτι κτλ.
Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: Η πηκτίνη προμηθεύει τον οργανισμό με τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να μειώνονται οι ανάγκες του για ινσουλίνη. 

ΑΛΛΟ ΧΡΩΜΑ, ΑΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς εξηγεί ποια είναι τα ωφέλη καθενός από αυτά: 

Κόκκινο μήλο: Η παρουσία της ανθοκυανινης είναι ισχυρή και δρα προστατευτικά στις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνοντας ταυτόχρονα την "κακή" (LDL) χοληστερόλη και προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της οξείδωσης των ελεύθερων ριζών.
Πράσινο μήλο: Λόγω της παρουσίας της ζεαξανθινης και της λουτεινης προστατευτεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κίτρινο μήλο: Ρυθμίζει την ισορροπία των ορμονών, προλαμβάνει το καρκίνο του παχέος εντέρου, διατηρεί σε υγιές επίπεδο το δέρμα, προστατεύει έναντι των φλεγμονών και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.