Saturday 25 September 2010

Πράσινες Ταράτσες

Από τα πιο ενδιαφέροντα περίπτερα σε εκθέσεις που αφορούν τη πράσινη δόμηση και μαγνητίζουν τα περισσότερα βλέμματα, είναι όσα σχετίζονται με πράσινους κήπους στις ταράτσες.

Σε μια εποχή που το πράσινο λιγοστεύει αισθητά στις πόλεις, οι πράσινες ταράτσες δίνουν την λύση όχι μόνο στην καλαισθησία του χώρου και στην μόνωση των κτιρίων αλλά και σε περιβαλλοντικά ζητήματα.
Κατά την επίσκεψη μας σε πρόσφατες εκθέσεις που είχαν σχέση με σπίτι και κήπο, αλλά και στην έκθεση της ecolife, οι ταρατσόκηποι κάθε λογής κέντρισαν το ενδιαφέρον μας. Αν και διαθέτουμε κήπο στην αυλή, η αξιοποίηση της ταράτσας μας σε έναν καλαίσθητο χώρο που θα μπορούμε να περνάμε κάποιες ώρες, μας έκανε να το ψάξουμε εκτενέστερα.
Συζητώντας αρχικά με φίλους που έχουν επισκεφτεί το εξωτερικό μας ενημέρωσαν ότι οι πράσινες ταράτσες, ακόμα και οι κάθετοι κήποι, αποτελούν από τις πιο καινοτόμες και δημοφιλής τάσεις παγκοσμίως στον χώρο της αρχιτεκτονικής. 
Εκπομπές στην τηλεόραση που ασχολούνται με την ανακαίνιση σπιτιών και εξωτερικών χώρων, μας έδωσαν ιδέες για το πώς μπορεί να μεταμορφώσει κανείς την άχρηστη μέχρι πρότινος ταράτσα, σε χώρο δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενηλίκους, όλες τις εποχές του χρόνου.
Συζητώντας στις εκθέσεις με τους ειδικευμένους τεχνικούς που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά, μας ενημέρωσαν για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υφίστανται προκειμένου να μην κινδυνεύσει η στατικότητα του κτιρίου αλλά και για τα ζητήματα της προετοιμασίας που πρέπει να υποστεί η ταράτσα. Πέραν της αντοχής του κτιρίου αν μιλάμε για παλιές μονοκατοικίες και όχι μόνο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μόνωση της ταράτσας.

Ειδικευμένοι τεχνίτες αναλαμβάνουν την εγκατάσταση της μόνωσης, των διαφόρων στρωμάτων μεμβράνης για έλεγχο των ριζών, μεμβράνες προστασίας, αποστραγγιστικό σύστημα, διηθητικά φύλλα, φυτικό υπόστρωμα και τέλος την επιλογή της κατάλληλης βλάστησης ανάλογα με τον χώρο μας. Επίσης μπορούν να διαμορφώσουν τον χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγουμε τα αδιάκριτα βλέμματα δημιουργώντας φράχτες από καλαμιές ή λυγαριές περιμετρικά της ταράτσας. Ακόμα μπορούν να δημιουργήσουν πατήματα κήπου με σανίδες εμποτισμένης ξυλείας, βότσαλα, πέτρες ή τουβλάκια. Η δημιουργία πέργκολας ή σιντριβανιών είναι προαιρετική αλλά πάντα προσδίδουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στον χώρο.

Φυτεμένο θεωρείται ένα δώμα στο οποίο αναπτύσσεται βλάστηση υπό ελεγχόμενες συνθήκες και συμπεριφέρεται σαν οποιαδήποτε άλλη βλάστηση στο έδαφος.
Οι πράσινες στέγες διακρίνονται σύμφωνα με την κλίση του δώματος σε:
  • Οριζόντιο τύπο που εφαρμόζεται σε πλήθος κατασκευών με μεγάλη ποικιλία στα συστήματα και στις τεχνικές που εφαρμόζονται.
  • Επικλινή τύπο που εφαρμόζεται σε κεκλιμένα δώματα και χρησιμοποιούνται ειδικά επιστρώματα ανάλογα με την κλίση της στέγης.
  • Κάθετο τύπο που δημιουργείται στις όψεις του κτιρίου και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί.

Πλεονεκτήματα των πράσινων ταρατσών

  • Αυξάνεται η θερμομονωτική απόδοση του δώματος κατά 30% με συνέπεια την οικονομία κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό.
  • Απορροφάται διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και αποδίδεται οξυγόνο.
  • Αλλάζει το μικροκλίμα μιας περιοχής.
  • Επανακτινοβολείται μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας από ένα κοινό δώμα.
  • Συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης καθώς συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στα όμβρια ύδατα.
  • Συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες σκόνης.
  • Απορροφούν μέρος του θορύβου της πόλης
  • Συμβάλλουν στην αισθητική της πόλης
  • Βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.
  • Αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων
  • Συντελούν στην ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων με την δημιουργία χώρων αναψυχής.
  • Συντελούν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας. Φανταστείτε σε πόσους μικροοργανισμούς, έντομα κάθε είδους καθώς και πουλιά θα προσφέρετε καταφύγιο!
Προσωπικά ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα με τους κάθετους κήπους καθώς τους βρήκα όχι μόνο πρωτότυπους αλλά και εντυπωσιακά καλαίσθητους. Μια συγκεκριμένη κατασκευή συνολικής επιφάνειας 2 τετραγωνικών μέτρων περίπου γεμάτη με φραουλιές, κέρδισε το βλέμμα μου. 
 Διαπίστωσα ότι πρόκειται έναν μεταλλικό σκελετό επενδεδυμένο με ειδικό γεωπονικό ύφασμα γεμάτη «τσέπες» στο εσωτερικό των οποίων τοποθετούνταν οι φραουλιές. Στο κάτω μέρος της κατασκευής είχε εφαρμοστεί ένα αυτόματο σύστημα άρδευσης για την ανάπτυξη των φυτών το οποίο ανακυκλώνει το νερό και έτσι υπάρχει η δυνατότητα εξοικονόμησής του. Το μόνο αρνητικό ήταν η απρόσιτη τιμή της κατασκευής, καθώς το κάθε τετραγωνικό κόστιζε γύρω στα 500 ευρώ. Το κόστος βέβαια μειώνεται κατά πολύ αν κάποιος γνωρίζει κάποια τεχνικά ζητήματα και μπορεί να κατασκευάσει κάτι παρόμοιο μόνος του.
Επίσης μου άρεσαν ιδιαίτερα τα σιντριβάνια από γρανίτη που διατίθονταν σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και μεγεθών.  
Η ομορφιά που προσδίδει το συγκεκριμένο υλικό με τα φωτάκια νέον και την ηρεμία που προσφέρει ο κελαρυστός ήχος του νερού, έρχονταν σε αντιδιαστολή με την σχετικά υψηλή τιμή τους. Θα πρέπει να αναφέρω ότι η τιμή τους που ξεκινούσε από 250 μέχρι 1000 ευρώ, είναι μάλλον απλησίαστη για τα περισσότερα βαλάντια. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον αν αυξάνεται σταδιακά η ζήτηση, να προσφέρονται τα υλικά αυτά σε πιο προσιτές τιμές για τους καταναλωτές.
Για όποιους έχουν την δυνατότητα, θα είναι πολύ όμορφο να δημιουργήσουν το δικό τους ιδιόκτητο ταρατσόκηπο απολαμβάνοντας με τα φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα στιγμές οικογενειακής ευτυχίας.

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr