Monday 6 September 2010

Υγιεινό παιδικό δωμάτιο χωρίς χημικά - Οικολογική καθαριότητα

Τα τελευταία χρόνια οι παιδικές αλλεργίες έχουν πολλαπλασιαστεί και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη χρήση οικιακών χημικών προϊόντων. Τι μπορείτε να κάνετε, για να έχετε πιο υγιεινό σπίτι και ειδικά πιο υγιεινό παιδικό δωμάτιο;
 
Τα σύγχρονα σπίτια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα εργαστήριο χημείας. Έχετε μετρήσει πόσα διαφορετικά προϊόντα χρησιμοποιείτε καθημερινά για τον καθαρισμό και την απολύμανση του σπιτιού σας; Η απάντηση είναι δεκάδες... 
Όμως, τα χρειάζεστε όλα αυτά ή απλά επιβαρύνετε το περιβάλλον και την υγεία των παιδιών σας με τη συχνή χρήση τους; Υπάρχουν, άλλωστε, πολλοί τρόποι για να κρατάτε το σπίτι και τα δωμάτια των παιδιών καθαρά, χωρίς να χρησιμοποιείτε δεκάδες χημικά προϊόντα, που υπόσχονται την “απόλυτη” καθαριότητα. 

Ας δούμε, όμως, μαζί τι μπορείτε να κάνετε:
Μειώστε τις ανάγκες για καθαρισμό
Επιλέξτε φυσικά υλικά και υφάσματα και περιορίστε οτιδήποτε συνθετικό ή με πολλά χημικά παράγωγα.
Αποφύγετε να μπαίνετε στο δωμάτιο του παιδιού με τα παπούτσια, που φοράτε εκτός σπιτιού.
Μην αφήνετε τα κατοικίδια να μπαίνουν στο παιδικό δωμάτιο.
Αλλάζετε τα φίλτρα στις συσκευές κλιματισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Καθαρίστε το δωμάτιο από πάνω προς τα κάτω και αφήστε το δάπεδο τελευταίο. Αφήστε τη σκόνη να κατακαθίσει, πριν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα.
Είναι καλό να έχετε πολλά φυτά μέσα 
και έξω από το σπίτι.
 Ο κισσός, οι ζέρμπερες, τα χρυσάνθεμα, τα φυλλόδεντρα και διάφορα άλλα καλλωπιστικά φυτά έχουν τη δυνατότητα να κατακρατούν τοξικές και άλλες ανεπιθύμητες ουσίες, που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, π.χ. από διάφορα προϊόντα καθαρισμού, από τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα χαλιά, ακόμη και από τον καπνό των τσιγάρων.
Απομακρύνετε από το δωμάτιο του παιδιού περιττά αντικείμενα, όπου συσσωρεύεται η σκόνη. Μην κρατάτε αντικείμενα που τα παιδιά δε χρησιμοποίησαν καθόλου τους τελευταίους μήνες. Βάλτε τα στην αποθήκη ή χαρίστε τα σε κάποιον, που θα τα χρησιμοποιήσει.
Χρησιμοποιήστε λιγότερα απορρυπαντικά
 
Με έξυπνους, εύκολους, ανέξοδους και κυρίως φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, γνωρίστε τα μυστικά της οικολογικής καθαριότητας. Η προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό ωφελεί την υγεία των παιδιών, που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες.
Μην αγοράζετε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου. Επιλέξτε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες, που θα βρείτε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Για το δωμάτιο του παιδιού προτιμήστε ζεστό νερό και πράσινο ή άσπρο σαπούνι σε νιφάδες. Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για γενικό καθαρισμό. αλλά και για το πλύσιμο των ρούχων του παιδιού. Αν υπάρχουν δύσκολοι λεκέδες, προσθέστε λίγο ξύδι.
Αποφύγετε προϊόντα με “αντιβακτηριακή” δράση.  
Δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα “αποστειρωμένο” περιβάλλον στο χώρο του παιδιού. 
Για απολύμανση ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο. Στη συνέχεια σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί.
Καθαρίζετε με φυσικές ουσίες και όχι απαραίτητα με χημικά ισχυρά απορρυπαντικά. Το λευκό ξίδι, ο χυμός του λεμονιού και η μαγειρική σόδα έχουν αποδεδειγμένα κορυφαία αποτελέσματα σε πολλές “δύσκολες” περιπτώσεις. Χρησιμοποιήστε ξύδι σε ζεστό νερό (2 κουταλιές ξύδι ανά λίτρο νερού), για να καθαρίσετε τζάμια και καθρέφτες με παλιές εφημερίδες.
Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική, ακίνδυνη, έχει τεράστιες δυνατότητες στο καθάρισμα και το γυάλισμα και είναι πάμφθηνη.
Για τα αποτυπώματα στις πόρτες και τα αλουμίνια μια πατάτα κομμένη στη μέση κάνει θαύματα! Περάστε την πατάτα πάνω από τις λερωμένες επιφάνειες και μετά σκουπίζετε μ’ ένα πανάκι ποτισμένο με λίγο χλιαρό νερό.
Πάρτε μια σκούπα που φιλτράρει με νερό για τον καθαρισμό του σπιτιού ή μια συσκευή με ατμό για να περνάτε τα χαλιά, το πάτωμα και τα στρώματα. Μαζεύει όλες τις τρίχες και γενικά οτιδήποτε δε μαζεύεται με την κανονική σκούπα.
Αντί για τοξικά αποσμητικά χώρου χρησιμοποιήστε φύλλα λεβάντας, μέντας ή φυσικά αιθέρια έλαια.
Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα απορρυπαντικού από την αναγκαία νομίζοντας, ότι έτσι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και μην υπερβάλετε στη δοσολογία.