Wednesday 1 September 2010

Ιαπωνία: Ξεκίνησε το αμφιλεγόμενο κυνήγι δελφινιών
Blood Dolphins

Απτόητοι από τις διεθνείς αντιδράσεις, ψαράδες του χωριού Ταΐτζι στη νοτιοδυτική Ιαπωνία ξεκίνησαν, σήμερα,  Τετάρτη το ετήσιο κυνήγι δελφινιών, το οποίο  ήταν το θέμα του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ Ο Όρμος του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιού.
Στα τέλη κάθε καλοκαιριού, οι ψαράδες του Ταΐτζι περικυκλώνουν γύρω στα 2.000 δελφίνια και τα οδηγούν σε έναν κλειστό όρμο. Επιλέγουν μερικά από τα θηλαστικά για ενυδρεία και θαλάσσια πάρκα σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια σφαγιάζουν όλα τα υπόλοιπα, βάφοντας τα νερά κατακόκκινα.


Την πρώτη μέρα του φετινού κυνηγιού οι ψαράδες δεν κατάφεραν να πιάσουν δελφίνια, σκοπεύουν όμως να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τις διεθνείς επικρίσεις, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της περιοχής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Ο Όρμος (The Cove), που γυρίστηκε μυστικά στο Ταΐτζι, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων του χωριού αλλά και των Ιαπώνων εθνικιστών, οι οποίοι πραγματοποίησαν θορυβώδεις διαδηλώσεις και προσπάθησαν να εμποδίσουν την προβολή του. Η ταινία προβλήθηκε τελικά τον Ιούλιο σε έναν φρουρούμενο κινηματογράφο του Τόκιο.
Φέτος έχουν συγκεντρωθεί στο Ταΐτζι πολλοί ξένοι με κάμερες που θα προσπαθήσουν να φωτογραφίσουν και να βιντεοσκοπήσουν το βάρβαρο κυνήγι.

Οι ψαράδες δηλώνουν ανυποχώρητοι παρά τις προειδοποιήσεις ότι το κρέας των θαλάσσιων θηλαστικών είναι επιβαρυμένο με τοξίνες λόγω της ρύπανσης.