Monday 23 August 2010

Χάθηκε το σπάνιο φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου


Δύο Φοινικοδάση είχαμε, τα χάσαμε κι αυτά !!
Ενάμιση εκατομύριο ευρώ σύστημα πυρανίχνευσης είχε αυτό το φοινικόδασος, αλλά δεν δούλεψε ποτέ ...

Στάχτη έγινε το ιστορικό φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το βράδυ, πίσω από την οποία οι τοπικές αρχές της Κρήτης θεωρούν ότι βρίσκονται εμπρηστές.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στο σπάνιο φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου στην Κρήτη
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα
στο σπάνιο φοινικόδασος της Πρέβελης Ρεθύμνου στην Κρήτη
Από τη φωτιά που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα στο νότιο Ρέθυμνο, εκτός από το σπάνιο φοινικόδασος, κάηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, εκατοντάδες αιγοπρόβατα, ενώ προς στιγμήν κινδύνεψαν τα χωριά Γιαννούδη και Κάτω Ροδάκινο.
Οι πυρκαγιές αργά χθες το βράδυ τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο, ενώ σε ύφεση βρίσκονταν άλλες δύο στο Σελάκανο Λασιθίου και στα Ακούμια Ρεθύμνου, που κατέκαψαν εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμης γης. Οι φωτιές λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στο νησί πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και κατάκαιαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.
«Διαπράχθηκε ένα οικολογικό έγκλημα, ενώ κινδύνεψαν δύο χωριά. Το φοινικόδασος με τις χίλιες συστάδες δέντρων στην πανέμορφη Πρέβελη δεν υπάρχει πια. Χιλιάδες ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες έγιναν στάχτη, ενώ εκατοντάδες ζώα κάηκαν ζωντανά», δήλωσε στο «Εθνος» ο νομάρχης Ρεθύμνου Γιώργος Παπαδάκης. Ο ίδιος κατήγγειλε τη δράση εμπρηστών επισημαίνοντας ότι δεν είναι τυχαίο να ξεσπούν νύχτα οι φωτιές και ταυτόχρονα από τέσσερις εστίες.
«Ελέγχονται όλες οι εκδοχές. Η πιθανότητα οι φωτιές να οφείλονται σε εμπρησμό είναι ισχυρότατη, καθώς εκδηλώθηκαν τη νύχτα, σε πολλά σημεία ταυτόχρονα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες που δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστούν από εναέρια μέσα», τόνιζαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης.
«Επιχειρήσαμε μόνο με επίγειες δυνάμεις καθώς ήταν αδύνατο λόγω των θυελλωδών ανέμων να γίνουν ρίψεις νερού από εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Οι άνεμοι ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ και καθιστούσαν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης», τόνισε στο «Εθνος» ο διευθυντής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Ν. Τζίφας. Από θαύμα δεν κάηκαν τα δύο χωριά Γιαννούδη και Κάτω Ροδάκινο, αλλά και το ιστορικό μοναστήρι της Πρέβελης που κυκλώθηκαν επίσης από τις φλόγες.
ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ

Φοινικόδασος
Θησαυρός για την Κρήτη
Ο πολύτιμος φοίνικας του Θεοφράστου (Phoenix theophrasti) είναι ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση, ένα από τα δύο είδη ενδημικών μεσογειακών φοινικοειδών που επιζούν από την αρχαιότητα.
Η Κρήτη συνιστά σήμερα την «κιβωτό» του συγκεκριμένου φοίνικα, καθώς εκεί εντοπίζονται τα τελευταία δάση τέτοιων δέντρων στον κόσμο: το φοινικόδασος του Βάι (μινωική λέξη που σημαίνει φοίνικας) και το φοινικόδασος της Πρέβελης, ενώ μερικές ακόμη συστάδες από δέντρα του είδους εντοπίζονται σε νησιά του νοτίου Αιγαίου (Νίσυρος, Ανάφη, Αμοργός κλπ.), στο Ρέθυμνο, καθώς και κάποια λίγα (15-20) στην περιοχή της Αττάλειας, στη νότια Τουρκία. Σχετικά πρόσφατα καταγράφηκε πληθυσμός και στη Βαγιωνιά (λέξη που περιλαμβάνει το βάιο, δηλαδή το φύλλο φοίνικα) της Επιδαύρου, ο μοναδικός, μέχρι στιγμής, στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Διαχωρισμός«Το είδος διαχωρίστηκε από τη χουρμαδιά (Phoenix dactylifera), της οποίας θεωρούνταν υποείδος μέχρι το 1967», αναφέρει ο γεωπόνος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φίλων των Φοινικοειδών, Νίκος Θυμάκης. Οπως συμπληρώνει ο ίδιος, η «Περί φυτών Ιστορία» του Θεοφράστου αναφέρεται σε τουλάχιστον 10 σημεία στον κρητικό φοίνικα. Από στοιχεία άλλων συγγραφέων, παραστάσεις σε αρχαιολογικά ευρήματα (πιθάρια, αγγεία κλπ.) και μεταγενέστερες γκραβούρες φαίνεται ότι φοίνικες Θεοφράστου υπήρχαν στην Κρήτη, σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο έως και τη Θήβα.
Το φυτό-σύμβολο της νοτίου Ελλάδος κατά την αρχαιότητα εμφανιζόταν συνήθως σε παραθαλάσσια μέρη ή σε όχθες ποταμών.
Γ. ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Έθνος