Saturday 14 August 2010

Ο Λακωνικός φυσικό εκκολαπτήριο της caretta caretta



Στον ζεστό Λακωνικό κόλπο με τα βελούδινα νερά, συντελείται διακριτικά και χωρίς κραυγές μια ευαίσθητα ανθρώπινη προσπάθεια, για το περιβάλλον και την πανίδα.
Η μη κυβερνητικά οργάνωση ΑΡΧΕΛΩΝ με 500 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα, έχει συγκροτήσει, τον ερευνητικό σταθμό του Μαυροβουνίου, στο camping Μελτέμι στο Γύθειο. Εκεί στην καταπληκτική παραλία των 3,8 χμ έχει εγκατασταθεί για να βοηθήσει την προσπάθεια της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών caretta-caretta.
Με τεράστια εθελοντική διάθεση έστησε περίπτερο ενημέρωσης του κοινού (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η περιοχή είναι η 3η επιλογή στη σειρά της χελώνας για την ωοτοκία της).Φυσικά εκτός από την ενημέρωση βοηθά την χελώνα σε όλη την διαδικασία. Κατά την διάρκεια της νύχτας συμβαίνει κάτι μοναδικό, οι θαλάσσιες χελώνες βγαίνουν στην παράλια και γεννούν τα αυγά τους. Οι εθελοντές βοηθούν στην προστασία του πανάρχαιου αυτού ερπετού, επισημαίνοντας τις φωλιές, ούτως ώστε, να μην καταστραφούν από τους λουόμενους. Στην συνέχεια όταν εκκολαφθούν τα μικρά χελωνάκια, με ειδικό και σύντομο δρόμο τα οδηγούν στην θάλασσα.

Ερευνητικός σταθμός Μαυροβουνίου

Στην παραλία του Μαυροβουνίου δραστηριοποιείτε μια ομάδα εθελοντών του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.
Κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση της βιολόγου Βασιλικής Μακρυγιάννη υπεύθυνης ενημέρωσης κοινού (leader public awareness). 15 εθελοντές και εθελόντριες από όλα τα μέρη της γης έρχονται στο Μαυροβούνι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειοψηφία τους δεν είναι Έλληνες. Για πρώτη φορά προωθείται εδώ ο οικογενειακός εθελοντισμός
Αξίζουν συγχαρητήρια οι εθελοντές σου σταθμού γιατί επιτελούν το έργο τους με πλήρη αφοσίωση. Αξίζουν ακόμα την συμπαράσταση και βοήθεια μας κυρίως ηθική αλλά και υλική, διότι στερούνται παντελώς κρατική επιχορήγηση.
Όσοι βρεθείτε στο Μαυροβούνι θυμηθείτε να επισκεφθείτε το περίπτερο του σταθμού, για να ενημερωθείτε, και να ενισχύσετε την ομάδα αγοράζοντας διακοσμητικά…….είναι μεγάλη βοήθεια!

Μπορούμε να ζήσουμε μαζί

Η Ελλάδα φιλοξένει περίπου το 60% του συνόλου των φωλιών της caretta-caretta στην Μεσόγειο. Κάθε καλοκαίρι από Μάιο μέχρι Αύγουστο εκατοντάδες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν στις παράλιες που γεννηθήκαν, και κατά την νύχτα αποθέτουν 120 εύθραυστα αυγά στην ζεστή άμμο. Τα αυγά επωάζονται 60 μέρες και όταν οι μικροί νεοσσοί βγαίνουν από την φωλιά, συνήθως κατά την διάρκεια της νύχτας κατευθύνονται στην ανοικτή θάλασσα.
Σε όλη αυτήν την διαδικασία είναι σημαντικός ο ρόλος του ανθρώπου. Μερικές βασικές συμβουλές που βοηθάνε είναι:
1)Διατηρείτε τις παραλίες καθαρές(μην πετάτε πλαστικά που τα καταπίνουν οι χελώνες επειδή τα θεωρούν τροφή)
2)Μην χρησιμοποιείται τις παραλίες τις νυχτερινές ώρες και μην ανάβεται φωτιές.
3)Σβήνετε ή καλύπτεται τα φώτα στην παραλία
4)Μην ξεσκάβετε τις φωλιές. Οι χελώνες και τα αυγά προστατεύονται από την Ελληνική νομοθεσία.
5)Μην μετακινείτε τα σημάδια των φωλιών και τα προστατευτικά πλέγματα.
6)Μην οδηγείται τροχοφόρα πάνω στις παραλίες.
7)Τοποθετείτε τις ομπρέλες σας κοντά στο νερό.
8)Αν δείτε τραυματισμένη η νεκρή χελώνα καλέστε το Δίκτυο Ζωής στο:2108944444.

Θέλω να βοηθήσω την δράση του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.