Thursday 22 July 2010

Γνωριμία με τις όχθες στην Ήπειρο...

Μου το έστειλε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, εαν σας αρέσει η φύση, ο δροσερός αέρας και οι ζεστοί άνθρωποι...
Αν πάλι προτιμάτε clubbing και οφθαλμόλουτρα σε "θολά νερά", πάτε στο Paradise να δείτε στριγκάκια!!!
Λοιπόν, για να μην ξεχνιόμαστε, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργανώνει, σε λίγες μέρες, τις «
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2010», ένα τριήμερο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό κύκλο εκδηλώσεων.
(Κολύμπι στον Βοϊδομάτη...)
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής, "Οι «Η. Ο.» διατρέχουν τις όχθες των ποταμών και των λιμνών, ιχνηλατώντας πολιτιστικές διαδρομές, προβάλλοντας περιβαλλοντικές ανησυχίες, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου με βάση τον πλούσιο υδάτινο πλούτο της.
Αώος, Άραχθος, Αχέροντας, Καλαμάς, Παμβώτιδα, Αμβρακικός, Βουθρωτό, παράκτια Ήπειρος –αποτελούν τις προνομιακές διαδρομές των τωρινών και των μελλοντικών εκδηλώσεων των «Η.Ο.».
Φιλοδοξία της Συνομοσπονδίας, άλλωστε, είναι οι φετινές εκδηλώσεις να έχουν συνέχεια και στο μέλλον, αποτελώντας την απαρχή ενός πολιτιστικού, περιβαλλοντικού θεσμού μακράς πνοής. Ένας θεσμός που θα εστιάζει ιδιαίτερα στη συμμετοχή της νεολαίας μέσα από πολύτροπες εκδηλώσεις και δράσεις, προτείνοντας και προτρέποντας τους νέους μας σε ένα ταξίδι μύησης και αποκάλυψης της Ηπείρου της Φύσης και του Πολιτισμού, της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας."

ΚΕΝΤΡΙ: Για ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

Τρίτη 27/7
. Ξεκίνημα στις 9 π.μ. από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας. Πρώτος σταθμός ένας από τους ομορφότερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην «απέκει» Ήπειρο, το αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού. Συναυλία με συμμετοχή βορειοηπειρώτικου και αλβανικού πολυφωνικού ομίλου. Μια συμβολική πολιτιστική γέφυρα που σμίγει τις δύο όχθες των συνόρων.
Το απόγευμα, στις 6 μ.μ, κατασκηνώνουμε στις
πηγές της Λαγγάβιτσας του Καλαμά (μεταξύ των χωριών Καλλιθέα και Λίστα Θεσπρωτίας).
Ακολουθεί
συναυλία στις 7 μμ με τη συμμετοχή της Μουργκάνας, του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», της χορωδίας και του χορευτικού της Αετόπετρας και Ηπειρωτικής Κομπανίας. Το βράδυ παραδοσιακό γλέντι στην Αετόπετρα.

(Καλαμάς...)
Τετάρτη 28/7. (9 πμ – 1 μμ) Πεζοπορική διαδρομή από το καλντερίμι του Λάγγαρη στο φαράγγι του Καλαμά, κολύμπι στις Βόθρες, κάτω από το χωριό Κεραμίτσα (καθαρά νερά). Οδηγός και περιηγητής μας ο Πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλης Πασιάκος.
Ακολουθεί σταθμός στο Θεογέφυρο (3 μ.μ), με ενημέρωση για τον Καλαμά από τον πανεπιστημιακό καθηγητή Νίκο Γιαννούλη και την κίνηση «
Καθαρός Καλαμάς».
Στις 6 μ.μ. στήνουμε την
κατασκήνωσή μας στις όχθες του Αώου στην Κόνιτσα. Το βράδυ (9 μ.μ.) κάτω από το εμβληματικό γεφύρι της Κόνιτσας, μουσική και ποιητική βραδιά με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών και ποιητών. Ανάμεσα τους κοσμούν με τη συμμετοχή τους ο Πανεπιστημιακός Βασίλης Νιτσιάκος και ο Δημήτρης Υφαντής. Στην βραδιά συμμετέχει και το Θερινό Πανεπιστήμιο Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Συγκριτικής Λαογραφίας των Βαλκανίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

(το γεφύρι της Πλάκας...)
Πέμπτη 29/7. Το πρωί πεζοπορική διαδρομή και κολύμπι στα νερά του Αώου.
Το μεσημέρι ταξιδεύουμε για τις όχθες του Αράχθου και στις 7 μμ
κατασκηνώνουμε δίπλα στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, όπου μας υποδέχεται και μας περιηγεί το Κέντρο Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών.
Στις 9 μμ στον ίδιο χώρο
κινηματογραφική βραδιά, αφιερωμένη στον αείμνηστο ηπειρώτη σκηνοθέτη Στράτο Στασινό με την προβολή των ταινιών του «ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΠΗΤΗ» και «ΗΠΕΙΡΟΣ» και ομιλίες σχετικές με το έργο του. Ακολουθεί μικρή συναυλία του Γιώργου Μεράντζα και αποχαιρετιστήριο γλέντι με την ηπειρώτικη κομπανία των «ΛΑΛΗΤΑΔΩΝ».

Με τις «Η.Ο.» συνταξιδεύει η περιοδεύουσα ελεύθερη Πανηπειρωτική Κατασκήνωση που στήνεται κάθε βράδυ στο χώρο των εκδηλώσεων, προσκαλώντας ιδιαίτερα τους νέους μας που θέλουν να ανακαλύψουν την απαράμιλλη ομορφιά της Ηπείρου με τον πιο όμορφο τρόπο.
Με τις «Η.Ο»
συνταξιδεύει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Άπειρος/ Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού», προσφέροντας την υλικοτεχνική υποδομή και την τεχνογνωσία για τη διοργάνωση.
Οι εκδηλώσεις στηρίζονται από τους κατά τόπους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η επιμέλεια του προγράμματος ανήκει στον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Λαμπρίδη, Έφορο Πολιτισμού της Π.Σ.Ε.
Η πρόσβαση στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο.

Αναλυτικές πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής:
Αλέξανδρος Λαμπρίδης. Έφορος Πολιτισμού ΠΣΕ τηλ.:6973342113
Νίκος Ζέκης, Έφορος Νεολαίας ΠΣΕ Τηλ.: 6974 123992
από aletri

10 απλές συμβουλές για να χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο!
Beautiful Petroleum!!

Όλο και περισσότεροι πολίτες αναρωτιούνται πώς μπορούν να περιορίσουν τη χρήση πετρελαίου στην καθημερινότητά τους προκειμένου να μειωθεί η ζήτηση για αυτή τη μαύρη κολλώδη ουσία που καταστρέφει τη βιοποικιλότητα, τις θάλασσες και τις παραλίες σε όλο τον κόσμο.

Η ομορφιά του πετρελαίου!!
Ιδού λοιπόν οι δέκα συμβουλές που δίνουμε:
 
1.      Πηγαίνετε στη δουλειά σας χρησιμοποιώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή με συνεπιβατισμό (carpooling), μοιράζοντας δηλαδή το ίδιο αυτοκίνητο με άλλους συναδέλφους και φίλους σας. Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο να χρησιμοποιείτε μόνοι σας το αυτοκίνητο για να μεταβείτε στο χώρο εργασία σας.
2.      Προτιμήστε προϊόντα με λιγότερο ή και καθόλου πλαστικό περιτύλιγμα.
3.      Αγοράστε βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς τα περισσότερα λιπάσματα και φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη συμβατική γεωργία είναι πετρελαϊκά υποπροϊόντα.
4.      Γενικά προτιμήστε τα ελληνικά προϊόντα. Στηρίζουμε έτσι και την ελληνική οικονομία που καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο για τη μεταφορά των αγαθών.
5.      Αγοράστε προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς (σαμπουάν, σαπούνι, καλλυντικά κ.α.) που βασίζονται σε φυσικά συστατικά και όχι πετρέλαιο.
6.      Αγοράστε ρούχα από βιολογικό βαμβάκι ή κάνναβη και όχι συνθετικά.
7.      Αποφεύγετε τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης και το εμφιαλωμένο νερό. Τώρα το καλοκαίρι παίρνετε μαζί σας ένα μικρό θερμός για το παγωμένο νερό σας. (αλήθεια έχετε σκεφτεί πόσο ακριβό είναι το εμφιαλωμένο νερό;)
8.      Περιορίστε τα αεροπορικά ταξίδια. Τινάζουν τον ετήσιο προϋπολογισμό άνθρακα του καθενός μας στον αέρα και απαιτούν τεράστιες ποσότητες πετρελαίου.
9.      Σκεφτείτε σοβαρά να αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας, ειδικότερα αν αυτό είναι χτισμένο πριν το 1980 (δεν έχει δηλαδή θερμομόνωση). Όχι μόνο θα περιορίσετε τη χρήση πετρελαίου για θέρμανση, αλλά θα ενισχύσετε το εισόδημά σας από τη λιγότερη ενέργεια που θα καταναλώνετε.
10.  Απαιτήστε από την κυβέρνηση να προωθήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στα ελληνικά νησιά προκειμένου να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα και να σταματήσει η καύση πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση τους.
greenpeace