Wednesday 23 June 2010

Mοντέρνα σπίτια από άχυρο και πηλό

Ποιος είπε πως τα σπίτια πρέπει να είναι τετράγωνα σαν κουτιά; Ποιος είπε πως δεν μπορούμε να χτίσουμε μόνοι μας το σπιτάκι μας;  πηγή

Εδώ και πολύ καιρό ήθελα να γράψω λίγα λόγια για τον φυσικό τρόπο δόμησης από χώμα και άχυρο που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σε όλη την Ευρώπη στα πλαίσια της "οικολογίας". Όμως πλέον δεν μπορεί να περιμένει άλλο μιας και στα τέλη του Απρίλη θα λάβει χώρα το επόμενο εργαστήριο και ίσως να μη θέλετε να το χάσετε...

Βέβαια η μέθοδος αυτή δεν είναι καινούργια. Ανέκαθεν σε όλες τις γωνιές της Γης οι άνθρωποι έχτιζαν τα σπίτια τους με υλικά που έβρισκαν γύρω τους: Πέτρες, ξύλα, πλιθιά κτλ. ενώ σε άλλες περιοχές δεν έπαψαν οι άνθρωποι ποτέ να χτίζουν με αυτά τα φυσικά υλικά ή το συνδυασμό αυτών.

Αυτό που μας έκανε να ξαναθυμηθούμε αυτές τις φυσικές μεθόδους δόμησης είναι κυρίως η πραγματική αγάπη για το "φυσικό", αλλά και το μεγάλο ρεύμα ανθρώπων που όχι απλά ανησυχούν για τη σημερινή κατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά είναι έτοιμοι να ζήσουν με πιο απλό και πιο φυσικό τρόπο σε αρμονία με τη Φύση, ζώντας την αγάπη για τη Φύση στη πράξη.  

Παράλληλα με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες όμως, οι φυσικές μέθοδοι δόμησης σπιτιών έρχονται να καλύψουν και άλλες πιο σύγχρονες ανάγκες: είναι πιο υγιεινά , είναι λιγότερο ενεργοβόρα και απείρως πιο οικονομικά στην κατασκευή τους, αφού μάλιστα πολλά από αυτά χτίζονται από παρέες φίλων.

Το ακόμη πιο ωραίο στην όλη ιστορία είναι πως τα σπίτια αυτά είναι με φυσικό τρόπο αντισεισμικά και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα σώζονται ή και κατοικούνται "αχυρόσπιτα" στην Ευρώπη που χτίστηκαν κατά το 19ο αιώνα, μας δίνει άλλο ένα στοιχείο για την ανθεκτικότητα τους. Παράλληλα έχουμε και σύγχρονα δείγματα τέτοιων σπιτιών που ποικίλουν σε μέγεθος τεχνική χτισίματος και εμφάνιση, όμως όλα τους επιτρέπουν στη φαντασία μας να γίνει πραγματικότητα ειδικά για το χώρο που θέλουμε να στεγάζει τη ζωή μας. 

Εδώ σας παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες από cob, αλλά και σπίτια καμωμένα από αχυρόμπαλες... Και οι δύο τεχνικές βασίζονται στο άχυρο και τον πηλό, απλά αλλάζει η τεχνική κατασκευής ή προστίθεται και ξύλο ή πέτρα...

The cob

Ναι... σωστά καταλάβατε! Συχνά δεν μπορεί να δει κανείς εξωτερικά τη διαφορά! Δεν υπάρχουν όρια στα σχήματα και το ύφος ενός cob ή ενός σπιτιού από αχυρόμπαλες, αφού όλες οι φόρμες είναι δυνατές, ενώ ακόμη και η αλλαγές και ανακαινίσεις είναι εύκολη υπόθεση... η δε τεχνική του cob είναι απλή σαν παιχνίδι και ιδανική για κάθε κατασκευή μέσα στο σπίτι ή στο χώρο της αυλής από βιβλιοθήκες και παγκάκια μέχρι πέργκολες και φούρνους... Τι πιο όμορφο από το να χτίζεις με τα χεράκια σου το ίδιο σου το σπίτι;  Δεν ξέρω για σας... εγώ πάντως τα ερωτεύτηκα!

«Φυσική δόμηση» είναι η οικοδομική με φυσικά υλικά- Σε τέτοιου τύπου κτίρια καταναλώνεται 75% λιγότερη ενέργεια  

Πηλός, άχυρο, βρεγμένο χώμα, άμμος, ακόμη και... κατσικόμαλλο αποτελούν τα ξεχασμένα εδώ και δεκαετίες υλικά στα οποία στρέφονται σήμερα οι οικολόγοι για την κατασκευή κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον, βιοκλιματικών, ενεργειακά αυτόνομων και (εν μέσω οικονομικής κρίσης) πολύ φθηνότερων. Αν και οι θιασώτες της «φυσικής δόμησης», όπως ονομάζεται το εν λόγω είδος κατασκευών, είναι εκατοντάδες χιλιάδες ανά την υφήλιο, στην Ελλάδα τα παραδοσιακά αυτά υλικά απορρίπτονταν έως πρόσφατα ως «ντεμοντέ» ή «τριτοκοσμικά». Τις λανθασμένες αυτές αντιλήψεις κατάφεραν να αντιστρέψουν με θεαματικά αποτελέσματα δύο δημόσιοι υπάλληλοι από τη Λάρισα, ο οικονομολόγος κ. Κώστας Κοντομάνος και ο αστυνομικός κ. Στέλιος Γκαγκάρας, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν κατασκευάσει σπίτια και εγκαταστάσεις πάρκων με τις τεχνικές της φυσικής δόμησης, ενώ σχεδιάζουν άμεσα την οικοδόμηση βιοκλιματικού χωριού μόνο από φυσικά υλικά!
Παιδάκια παίζουν με τον πηλό και μαθαίνουν την εναλλακτική οικοδομική σε σεμινάριο της «Ομάδας Πήλινων Κατασκευών»