Thursday 17 June 2010

Πότισμα των φυτών κατά την περίοδο των διακοπών

Και ποιος δε λατρεύει τον κήπο και τα λουλούδια; Όλοι θέλουμε να καμαρώνουμε για τον κήπο ή τις όμορφες ανθισμένες γλάστρες μας, αλλά τι γίνεται όταν έρθει η ώρα των καλοκαιρινών μας διακοπών και δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος, γείτονας ή συγγενής να φροντίσει για το πότισμα των φυτών μας;
Αποφάσισα να κάνω μια μικρή έρευνα αγοράς επισκεπτόμενη γύρω στα 10 ανθοπωλεία και φυτώρια της περιοχής μου, ρωτώντας για το τι επιλογές έχουμε για πότισμα των φυτών μας την περίοδο των διακοπών. Προβληματίστηκα έντονα όταν τα μισά σχεδόν ανθοπωλεία έδειξαν να έχουν άγνοια γύρω από θέμα και δεν είχαν να μου προτείνουν ούτε κάποιο πρακτικό τρόπο αλλά και ούτε να με ενημερώσουν για το τι κυκλοφορεί στην αγορά σχετικά με αυτό το ζήτημα.
Στην ερώτησή μου πώς θα διατηρηθούν τα φυτά μου αν λείψω 10 μέρες για διακοπές, δεν πήρα κάποια έγκυρη απάντηση. Κάποιοι με προέτρεψαν να επισκεφτώ πιο οργανωμένα φυτώρια και εξειδικευμένα κέντρα για να πάρω απαντήσεις γύρω από τον προβληματισμό μου. Μόνο 4 καταστήματα ήταν ενημερωμένα και μου έδειξαν συγκεκριμένα προϊόντα προτείνοντάς μου 2-3 εναλλακτικές λύσεις, τις οποίες και σας παρουσιάζω:
Αν έχουμε κήπο με δέντρα, θάμνους αλλά και γλάστρες, το αυτόματο πότισμα είναι μια ιδανική λύση που μπορεί να υπάρχει και σε μόνιμη βάση αν δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο για να διαθέσουμε για το πότισμα, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.
Με το αυτόματο πότισμα έχουμε πολλαπλά οφέλη καθώς επειδή τα φυτά ποτίζονται πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ ακριβώς στην ρίζα τους φυτού, μειώνεται η σπατάλη του νερού. Όμως το αυτόματο πότισμα είναι ιδανικό μόνο όταν έχουμε γλάστρες ιδίου μεγέθους ή φυτά με τις ίδιες απαιτήσεις σε νερό. Επειδή το κάθε είδος φυτού έχει διαφορετικές ανάγκες σε νερό, εκείνο που μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε μικρές και μεγάλες γλάστρες, είναι να κατεβάσουμε περισσότερα μπεκάκια με νερό για τις μεγαλύτερες γλάστρες για να μην γυρίσουμε και τα βρούμε είτε στεγνωμένα είτε σαπισμένα.
Αυτόματα πότισμαΤο σύστημα αυτόματου ποτίσματος εγκαθίσταται από κάποιον κηπουρό ή εξειδικευμένο άνθρωπο, αλλά αν είστε μερακλής και πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε σχετικά εύκολα να τα καταφέρετε και μόνοι σας. Η διαδικασία είναι απλή αν επιλέξετε τον κατάλληλο προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος και το σύστημα ποτίσματος που σας ταιριάζει. Η εγκατάσταση είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.
Το συνολικό κόστος μιας τέτοιας κατασκευής εξαρτάται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε και από το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θέλουμε να ποτίσουμε, αν έχουμε δηλαδή κήπο ή μόνο κάποιες γλάστρες στο μπαλκόνι. Ο αυτόματος προγραμματιστής κοστίζει από 45-65 ευρώ ενώ το λάστιχο και τα μπεκάκια για ένα συμβατικό μπαλκόνι μπορεί να στοιχίσει γύρω στα 15 ευρώ.
Μια άλλη πολύ απλή και εύκολη λύση και επιπλέον οικονομική, που μου προτείνανε είναι η εξής:
Αν έχουμε μόνο μερικές γλάστρες στο μπαλκόνι, μπορούμε να αξιοποιήσουμε κάποια άδεια μπουκάλια του ενάμιση λίτρου αναψυκτικών που έχουμε κρατήσει. Αφού τα γεμίσουμε με νερό και τους κάνουμε μια τρυπούλα στο καπάκι μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε σε μια γλάστρα, ένα μπουκάλι σε κάθε γλάστρα και καθημερινά το φυτό θα τραβάει όσο νερό χρειάζεται.
Αν λείψουμε από 5 μέχρι 7 ημέρες αυτή η λύση είναι πολύ πρακτική. Αν επιπλέον σκεπάσουμε την επιφάνεια της γλάστρας με μεγάλα λευκά βότσαλα θαλάσσης για να συγκρατείται η υγρασία στο εσωτερικό της γλάστρας, τότε έχουμε βρει την λύση στο πρόβλημά μας. Οι απόψεις γύρω από την συγκεκριμένη άποψη διχάζονται καθώς κάποιοι που έχουν δοκιμάσει τον συγκεκριμένο τρόπο αναφέρουν προβλήματα στην χρήση, όπως ότι το νερό χύνεται όλο μαζί, αυτό όμως ίσως να οφείλεται σε κακή τοποθέτηση του μπουκαλιού.
Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε μόνο λίγες γλάστρες, είναι να κατεβάσουμε τις τέντες και να μεταφέρουμε τις γλάστρες σε σημείο που έχει περισσότερη σκιά. Αν έχουμε αρκετές λεκάνες σε αναλογία με τα φυτά σας, μπορούμε να τις γεμίσουμε με νερό και να βυθίσουμε τις γλάστρες μέσα σε αυτές. Εναλλακτικά μπορούμε να γεμίσουμε την μπανιέρα του σπιτιού με λίγο νερό και αφού κλείσουμε την τάπα να μεταφέρουμε εκεί τις γλάστρες για να τραβάνε όσο νερό χρειάζονται.
Καλό θα είναι να αφήσουμε μια χαραμάδα στο παράθυρο του μπάνιου για να αερίζετε ο χώρος. Μία ακόμα παραπλήσια λύση είναι να τοποθετήσουμε κουβαδάκια με νερό δίπλα σε κάθε γλάστρα και να βάλουμε ένα φυτίλι που να συνδέει την γλάστρα με το κουβαδάκι. Έτσι το φυτό θα τραβάει όσο νερό έχει ανάγκη.
Σακούλες με φυτίλιαΣτην αγορά πωλούνται συσκευασίες που μας παρέχουν τις κατάλληλες σακούλες και τα φυτίλια και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσθέσουμε το νερό και να τα κρεμάσουμε σε κάποιο σημείο, κατά προτίμηση να μην το βλέπει ο ήλιος και εξατμίζεται γρηγορότερα το νερό που περιέχουν. Η συσκευασία που βρήκα περιείχε γύρω στις 10 σακούλες και το κόστος της κάθε συσκευασίας ανερχόταν γύρω στα 4,5 ευρώ. Αυτές οι λύσεις είναι πρακτικές αν πρόκειται να λείψουμε μέχρι 5-6 μέρες.
Σε περίπτωση που λείψουμε για περισσότερες μέρες από 15 μέρες το καλύτερο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι κάποιοι κρύσταλλοι νερού. Πωλούνται σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων μέχρι και του ενός κιλού ανάλογα με το πόσα φυτά θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανά. Εφαρμόζονται σε γλάστρες αλλά και σε κήπο με δέντρα ή άλλα φυτά.
Οι κρύσταλλοι νερού στο σακουλάκι μοιάζουν με τους κόκκους λευκής ζάχαρης και λειτουργούν σαν δεξαμενές νερού αφού έχουν την δυνατότητα να απορροφήσουν εκατοντάδες φορές το βάρος τους σε νερό και να το αποδεσμεύσουν σταδιακά μέχρι και σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Η χρήση τους είναι πολύ εύκολη καθώς αρκεί να σκάψουμε μικρές τρυπούλες σε λίγο βάθος και να ρίξουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε κάθε γλάστρα και όχι μόνο στην επιφάνειά της. Ποτίζουμε καλά το φυτό αμέσως μετά την τοποθέτηση των κρυστάλλων και επαναλαμβάνουμε το πότισμα μετά από 1-2 ώρες. Οι κρύσταλλοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε βάζα με φυτά όπως τα μπαμπού, τα ζουμπούλια, οι κρόκοι και άλλα.
Κρύσταλοι
Το κόστος για ένα σακουλάκι των 100 γραμμαρίων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 10 περίπου γλάστρες, είναι γύρω στα 6 ευρώ.
Καλό θα είναι να έχουμε δοκιμάσει λίγο καιρό πριν κάποια από τις προτεινόμενες λύσεις προκειμένου να διαπιστώσουμε τυχών λάθη και παραλείψεις και να έχουμε το χρονικό περιθώριο να κάνουμε βελτιώσεις και διορθώσεις για να μην βρεθούμε την τελευταία στιγμή εξ απροόπτου.
Ποιες άλλες λύσεις γνωρίζετε ή ποια μέθοδο έχετε εφαρμόσει εσείς προκειμένου να διατηρήσετε ζωντανά τα φυτά σας;

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

Ενώνουμε τις σιωπές μας για τις φόλες


Το Σάββατο 26/6/2010, το Straysʼ help, καλεί τους φιλόζωους όλης της Ελλάδας στην πρώτη Πανελλήνια Σιωπηρή Διαμαρτυρία για τις Φόλες.
Καθώς οι πρώτες φόλες του Ιουνίου ξεκίνησαν ήδη να σκορπίζουν το θάνατο, με πρώτα κρούσματα στην Κω και την Λέσβο, ενόψει επισκεπτών, όλοι οι φιλόζωοι ενώνουν τις δυνάμεις τους σε κάθε γειτονιά και κάθε πόλη της Ελλάδας.
Στις 8 το βράδυ και για μια ώρα, συγκεντρωνόμαστε όλοι έξω από τα Δημαρχεία της περιοχής μας, ντυμένοι με μαύρα ρούχα και συνοδευόμενοι από τα σκυλιά μας για να διαμαρτυρηθούμε σιωπηρά στη μνήμη όσων ζώων έφυγαν από τη ζωή λόγω δηλητηρίασης, πράξης παράνομης σύμφωνα με το νόμο αλλά και ανήθικης. Κεράκια σε σχήμα STOP θα τοποθετηθούν στην είσοδο κάθε Δημαρχείου από τους φιλόζωους που θα αναλάβουν να συντονίσουν την διαμαρτυρία στην περιοχή τους.

Στις 9 το βράδυ θα διαβαστούν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές, λίγα λόγια για τα αδικοχαμένα ζωάκια. Όλοι οι φιλόζωοι απαιτούν: από την Πολιτεία να θεσπίσει αυστηρότερους νόμους σχετικά με το δηλητηριασμό των ζώων, από τα Δημαρχεία να τηρούν τα προγράμματα στειρώσεων και φροντίδας των αδέσποτων και από την Αστυνομία να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους για τις περιπτώσεις καταγγελίας δηλητηρίασης ζώων. Η απάνθρωπη αυτή τακτική εξόντωσης αδέσποτων και οικόσιτων ζώων πρέπει να σταματήσει άμεσα από οποιονδήποτε, ανεξαιρέτως. Οι τουρίστες δεν ενοχλούνται από τα αδέσποτα, αλλά από τα πτώματα! Και όλοι μαζί ενοχλούμαστε από τον πόνο που προκαλείται στα ζώα. Αν πέσει στην αντίληψή σας κάποιο τέτοιο γεγονός, κάντε άμεσα καταγγελία στην αστυνομία και ειδοποιήστε όσο περισσότερους φιλόζωους της περιοχής σας μπορείτε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σιωπηλή διαμαρτυρία, επικοινωνήστε με το: info@strayshelp.gr



Ερημοποίηση - Desertification

Το 35% του ελλαδικού χώρου βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης 
ή έχει ήδη ερημοποιηθεί

Μεγάλο μέρος του πλανήτη πλήττεται από την ερημοποίηση, όπως εξηγεί το Δίκτυο Μεσόγειο S.O.S με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης, μια διαδικασία κατά την οποία υποβαθμίζεται η παραγωγικότητα του εδάφους και ολόκληρες περιοχές μετατρέπονται σταδιακά σε μια απογυμνωμένη έκταση.