Wednesday 16 June 2010

Σχολείο και πράσινο vs ΔΕΗ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα στις 19.00 κάτοικοι και φορείς της περιοχής των Άνω Αμπελοκήπων διαμαρτυρόμενοι για την ανέγερση πολυώροφου κτηρίου για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών της ΔΕΗ σε χώρο 10 στρεμμάτων. 
Οι κάτοικοι, που θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Φλώρου και Λάμψα, στο ανοιχτό θεατράκι, ζητούν τη διάσωση του ελεύθερου χώρου δίπλα στο Γηροκομείο και την ανέγερση σχολείου.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν καθώς εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να διατηρήσουν έναν από τους τελευταίους ελευθέρους χώρους στην περιοχή και να τον αξιοποιήσουν καταλλήλως καλύπτοντας λειτουργικές ανάγκες της περιοχής.
Το οικόπεδο, συνολικής εκτάσεως 25 στρεμμάτων, είχε απαλλοτριωθεί από τη δεκαετία του '70  από τη ΔΕΗ για την κατασκευή υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος. Ο σταθμός κατασκευάστηκε αφήνοντας τότε ανεκμετάλλευτα 10 στρέμματα στα οποία τώρα η επιχείρηση σχεδιάζει να οικοδομήσει οκταώροφο κτήριο για να μεταφέρει τις διοικητικές της υπηρεσίες.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες και την πυκνή δόμηση της περιοχής, με απόφαση του ΠΕΧΩΔΕ, η έκταση έχει χαρακτηριστεί χώρος σχολείου και πρασίνου ενώ έχουν εκδοθεί και κοινές υπουργικές αποφάσεις των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών περί απαλλοτρίωσης από τον ΟΣΚ των 6 στρεμμάτων και την μετατροπή της υπόλοιπης έκτασης σε χώρο πρασίνου.