Saturday 12 June 2010

Θύμα του κλίματος η αποδημία των πουλιών

Το θερμοκήπιο ευθύνεται για την αλλαγή πορείας του 70% των μεταναστευτικών πτηνών τις τελευταίες δεκαετίες. Προτιμούν πλέον κοντινότερους προορισμούς ή δεν μετακινούνται καθόλου

Το τέλος της αποδημίας των πουλιών προεξοφλούν 200 επιφανείς επιστήμονες απʼ όλο τον κόσμο σε συνέδριο που διεξήχθη στην Ισπανία, κατηγορώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου για τις αλλαγές στις συνήθειες των μεταναστευτικών πτηνών. Σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την αλλαγή πορείας 20 εκ. μεταναστευτικών πτηνών τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ τα πουλιά που διανύουν μικρές αποστάσεις για την εξεύρεση τροφής και τη διαιώνιση του είδους προτιμούν να μη φθάσουν στον προορισμό τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ethnos.gr εξαιτίας των απότομων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία 25 χρόνια, τα πουλιά αναγκάζονται να παρεκκλίνουν της «πεπατημένης οδού» αναζητώντας τροφή σε πιο προσιτούς -από πλευράς θερμοκρασίας- τόπους. Οπως επισημαίνει ο Ισπανός ερευνητής - ορνιθολόγος, Μιγκέλ Φερέρ, στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών είναι μία από τις σημαντικότερες φάσεις του κύκλου της ζωής, η οποία καθορίζεται από τις κλιματικές συνθήκες.
Τα μεταναστευτικά πουλιά χρειάζονται μεγάλα ενεργειακά διαθέσιμα για να ταξιδεύσουν από και προς τις θέσεις όπου θα δημιουργήσουν φωλιές. Κατά συνέπεια, η έναρξη της μετανάστευσης εξαρτάται από τη διαθέσιμη τροφή, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση των πουλιών παίζουν οι τοπικές καιρικές συνθήκες όσο και αυτές που επικρατούν στη διαδρομή και στον τόπο προορισμού τους.
«Τα πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις προτιμούν πλέον κοντινότερους προορισμούς και όσα διανύουν μικρές αποστάσεις επιλέγουν να μένουν εκεί που είναι», υποστηρίζει ο Ισπανός επιστήμονας, προσθέτοντας πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των πουλιών, την οποία καθορίζει στην ουσία η άνοδος της θερμοκρασίας.



Το φαρμακείο της φύσης για την εγκυμοσύνη

Ναυτίες, πρησμένα πόδια, αϋπνία… Κάποιες φορές, οι λύσεις στα καθημερινά προβλήματα μιας εγκύου δεν βρίσκονται στο φαρμακείο, αλλά στη φύση.

Πιστεύατε ότι θα ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής σας. Και είναι, από πολλές απόψεις. Όμως η αίσθηση της αναμονής ενός δικού σας μωρού –όσο ευχάριστη κι αν είναι– δεν μπορεί να κάνει το στήθος σας λιγότερο πρησμένο ή την κούραση που νιώθετε λιγότερο έντονη. Από την άλλη, θα προτιμούσατε να μην καταφύγετε ούτε σε χάπι για τον πονοκέφαλο, αν είναι δυνατόν, για να μη «δηλητηριάσετε» με φαρμακευτικές ουσίες, ακόμα και με τις πιο «αθώες», το έμβρυο.  
Κι όμως, υπάρχει ασφαλής λύση στα προβλήματά σας. Κάποια φυτά που πιθανότατα υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας σας και άλλα που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με μπαχαρικά ή από τα φαρμακεία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές σε πολλούς λαούς εδώ και αιώνες. Εμείς, σας δείχνουμε τον τρόπο να τις εκμεταλλευτείτε για την αντιμετώπιση των πιο συχνών ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης.

Τζίντζερ, ενάντια στις ναυτίες
Το πρόβλημα: Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της κύησης περίπου το 75% των εγκύων υποφέρει από πρωινές (και μεσημεριανές και απογευματινές και βραδινές) ναυτίες. Η όχι και τόσο ευχάριστη αυτή κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στα οιστρογόνα, που αυξάνονται για να εξασφαλίσουν τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.
Η «φυσική» λύση: Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στις ναυτίες, ενώ είναι γνωστό ότι βοηθάει στην πέψη, χαλαρώνει από το στρες και την κούραση και τονώνει τους μυς του πεπτικού συστήματος. Η καταγωγή του φυτού είναι από την Ασία. Στην Κίνα εδώ και αιώνες οι γυναίκες καταναλώνουν ρίζες τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αντιμετωπίσουν τις πρωινές ναυτίες. Προσοχή: Καλό είναι να μην καταφύγετε στη λύση του τζίντζερ εάν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, γιατί αντενδείκνυται η αλληλεπίδρασή τους.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε ένα αφέψημα αφήνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένη ρίζα τζίντζερ σ’ ένα φλιτζάνι βραστό νερό για δέκα λεπτά. Μπορείτε να καταναλώνετε έως τρία τέτοια φλιτζάνια την ημέρα.

Χαμομήλι, για την ανακούφιση του πρησμένου στήθους
Το πρόβλημα: Κάποιες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται το στήθος τους να γίνεται ευαίσθητο και να πονάει πριν καν διαπιστώσουν ότι είναι έγκυες. Πρόκειται για μια ακόμα… παρενέργεια της ορμονικής καταιγίδας που ξεσπάει στο σώμα. Τα αιμοφόρα αγγεία και οι γαλακτοφόροι αδένες του στήθους διογκώνονται –κάποιες φορές μάλιστα οι φλέβες διακρίνονται κάτω από την επιδερμίδα. Παράλληλα, πολλές έγκυες παραπονιούνται ότι ταυτόχρονα με το πρήξιμο νιώθουν και φαγούρα στις θηλές.
Η «φυσική» λύση: Το χαμομήλι είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Τονώνοντας τη μικροκυκλοφορία του αίματος, αμβλύνει τους πόνους στο στήθος και ανακουφίζει από την αίσθηση πρηξίματος.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε μια λοσιόν βράζοντας 5-10 γραμμάρια χαμομήλι (φρέσκο ή αποξηραμένο) σε 250ml νερό για πέντε λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει. Βρέξτε με αυτό κομπρέσες και αφήστε τις πάνω στο στήθος για μερικά λεπτά δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα.

Άνθη πορτοκαλιάς, κατά της αϋπνίας
Το πρόβλημα: Τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες σπάνια καταφέρνουν να απολαύσουν ένα συνεχόμενο οχτάωρο χορταστικού ύπνου. Κάτι η φουσκωμένη κοιλιά, κάτι το άγχος του επερχόμενου τοκετού, κάτι η συχνουρία, κάτι το μωρό που θυμάται να αρχίσει τις κλωτσιές μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, κάθε μέρα που περνάει δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να βρουν την ιδανική στάση και τις κατάλληλες συνθήκες για ύπνο.
Η «φυσική» λύση: Τα άνθη πορτοκαλιάς έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Ρίχνετε 100 γραμμάρια άνθη πορτοκαλιάς σε περίπου 2lt νερό και το βάζετε στη φωτιά. Βράζετε για περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια σουρώνετε. Προσθέτετε το υγρό αυτό μέσα στο νερό της μπανιέρας σας πριν κάνετε το μπάνιο σας. Ιδανικά, πηγαίνετε για ύπνο αμέσως μετά.

Αγγελική, για την καταπολέμηση του στρες
Το πρόβλημα: Η εγκυμοσύνη είναι σίγουρα πολύ χαρούμενη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι όμως και περίοδος που μπορεί να προκαλέσει άγχος, ανησυχία, αναστάτωση. Είναι λοιπόν πολύ φυσιολογικό να νιώθετε κάποιες στιγμές στρες, το οποίο όμως πρέπει να αντιμετωπίσετε για το καλό τόσο το δικό σας όσο και του εμβρύου.
Η «φυσική» λύση: Οι τονωτικές, χαλαρωτικές ιδιότητες της αγγελικής καθιστούν το συγκεκριμένο φυτό ένα εξαιρετικό αντίδοτο κατά του στρες, ενώ στην Κίνα εκμεταλλεύονται εδώ και αιώνες το γεγονός ότι προκαλεί ευφορία χρησιμοποιώντας το σε συνταγές αφροδισιακών σκευασμάτων.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Ετοιμάστε ένα αφέψημα χρησιμοποιώντας 40 γραμμάρια από τη ρίζα του φυτού μέσα σε ένα λίτρο νερό. Πιείτε ένα φλιτζάνι μετά από κάθε γεύμα.

Μέντα, για την κούραση
Το πρόβλημα: Τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι πολύ φυσιολογικό για μια γυναίκα να νιώθει συχνά εξαντλημένη. Η κύρια αιτία αυτής της κούρασης είναι η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης, ορμόνης που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του πλακούντα και την εξασφάλιση των ζωτικών λειτουργιών του εμβρύου.
Η «φυσική» λύση: Η μέντα είναι από τα πιο αποτελεσματικά τονωτικά της φύσης. Παράλληλα με τη χαλαρωτική της δράση προσφέρει και μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς, ενώ βοηθά στο να αντιμετωπιστούν οι πονοκέφαλοι. Σε συνδυασμό με τη λουίζα, το δεντρολίβανο και το θυμάρι μπορεί να δώσει πραγματική ώθηση για δράση στον οργανισμό.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Αναμειγνύετε 125 γραμμάρια λουίζα, 125 γραμμάρια μέντα, 125 γραμμάρια δεντρολίβανο και 125 γραμμάρια θυμάρι μέσα σε 4 λίτρα βραστό νερό. Αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά, σουρώνετε και προσθέτετε το υγρό στο νερό του μπάνιου σας, κατά προτίμηση το πρωί. Μετά από είκοσι λεπτά, θα νιώθετε το σώμα σας γεμάτο ενέργεια και την επιδερμίδα σας απαλή. Μπορείτε επίσης να κάνετε εισπνοές με τον ατμό του μείγματος καθώς αυτό βράζει.

Φύλλα σμέουρου, για πιο εύκολο τοκετό
Το πρόβλημα: Όταν φτάσει εκείνη η ώρα κάθε έγκυος θέλει να ξεμπερδεύει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και γρήγορα από τη διαδικασία του τοκετού και να σφίξει το μωρό της στην αγκαλιά της για πρώτη φορά.
Η «φυσική» λύση: Σε πολλές χώρες του κόσμου –ιδιαίτερα στον Καναδά– οι μέλλουσες μητέρες και οι μαίες «ορκίζονται» στο όνομα των φύλλων αυτού του μικροσκοπικού φρούτου, καθώς καταπραΰνει τον πόνο των συσπάσεων και διευκολύνει τη διαστολή του τραχήλου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες αυστραλών επιστημόνων, στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται τα φύλλα σμέουρου έχει παρατηρηθεί ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα στον τοκετό, όπως ο εμβρυουλκός ή η καισαρική τομή, είναι λιγότερες. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους πριν μπει η έγκυος στον ένατο μήνα, για το φόβο πρόκλησης πρόωρου τοκετού.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Βράζετε 30 γραμμάρια φύλλα σμέουρου σε ένα λίτρο νερό για δέκα λεπτά. Πίνετε τρία φλιτζάνια την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα.

Πολυκόμπι, για την πρόληψη των ραγάδων
Το πρόβλημα: Στο 75% των εγκύων και κατά κανόνα γύρω στον έκτο μήνα της κύησης εμφανίζονται στο δέρμα λεπτές κόκκινες ραγάδες. Τα σημεία στα οποία είναι πιο πιθανό να δημιουργηθούν ραγάδες είναι το στήθος, οι μηροί, οι γλουτοί και η κοιλιά. Καθώς οι ραγάδες είναι σχεδόν απίθανο να σβήσουν (απλώς το χρώμα τους γίνεται πιο απαλό με το πέρασμα του χρόνου), το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να προλάβετε την εμφάνισή τους.
Η «φυσική» λύση: Το πολυκόμπι είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε διοξείδιο του πυριτίου, μια ουσία που αποτελεί βασικό συστατικό των ιστών. Οι βλαστοί του χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους Αιγυπτίους στην επούλωση των πληγών, ενώ είναι γνωστό στη φαρμακολογία για τις στυπτικές, αιμοστατικές και επουλωτικές ιδιότητές του. Με τη συχνή χρήση αυξάνει την ελαστικότητα του δέρματος προκαλώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Πώς να το χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε μια λοσιόν ρίχνοντας 50 έως 100 γραμμάρια από το φυτό σε 1 λίτρο νερό. Βράστε το για 30 λεπτά και σουρώστε το. Χρησιμοποιήστε κάθε μέρα κομπρέσες εμποτισμένες με το υγρό στα σημεία του σώματος όπου εμφανίζονται οι ραγάδες για 15 με 20 λεπτά την ημέρα.

Αμπελόφυλλα, για τις πρησμένες γάμπες
Το πρόβλημα: Δεν υπάρχει έγκυος που να μη νιώθει τα πόδια της «βαριά» κάποια στιγμή της ημέρας. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών προκαλούν αύξηση του όγκου του αίματος, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί πίεση στα κάτω άκρα.
Η «φυσική» λύση: Τα φύλλα της αμπέλου ρυθμίζουν την κυκλοφορία του αίματος χαρίζοντας στις εγκύους το αίσθημα ότι τα πόδια τους είναι ανάλαφρα όπως πριν. Η χρήση τους ενδείκνυται και για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με το κυκλοφορικό, όπως κιρσοί και φλεβίτιδα.
Πώς να τα χρησιμοποιήσετε: Φτιάξτε ένα αφέψημα βράζοντας μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα αμπελόφυλλα σ’ ένα ποτήρι νερό για δέκα λεπτά. Πίνετε ένα φλιτζάνι 2-4 φορές την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα.

Πικραλίδα για τη δυσπεψία
Το πρόβλημα: Η δυσπεψία είναι από τις πιο συχνές ενοχλήσεις της κύησης και απασχολεί μεγάλο ποσοστό εγκύων. Προκαλείται εξαιτίας της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών, αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου μεγέθους της μήτρας που μπορεί να ασκήσει πίεση στα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος.
Η «φυσική» λύση: Η πικραλίδα είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνες C και Α, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συχνά τη χαρακτηρίζουν «θαυματουργή», γιατί έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αποτοξινωτικές και άλλες ιδιότητες. Επίσης, είναι πλούσια σε ινουλίνη, μια φυσική ουσία που βοηθά στην αντιμετώπιση του αισθήματος κόπωσης και αυξάνει την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου από τον οργανισμό. Χρησιμοποιείται μάλιστα από την αρχαιότητα για την ανακούφιση του πονεμένου στομάχου και της δυσπεψίας.
Πώς να τη χρησιμοποιήσετε: Προσθέτετε μερικά αποξηραμένα φύλλα πικραλίδας σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό. Τα αφήνετε για δέκα λεπτά, στραγγίζετε και πίνετε τρία τέτοια φλιτζάνια την ημέρα, μετά τα γεύματα.
 πηγή

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ; ΤΡΩΤΕ ΨΑΡΙ 
Τρώτε άφθονο ψάρι - το ιχθυέλαιο βοηθά στην αποφυγή πονοκεφάλων. Το ίδιο κάνει και το τζίντζερ, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ ΣΥΝΑΧΙ;
 ΤΡΩΤΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Να τρώτε πολλά γιαούρτια πριν την εποχή της γύρης. Επίσης, τρώτε κάθε μέρα μέλι από την περιοχή σας (τοπικό).  

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ; ΠΙΝΕΤΕ ΤΣΑΪ

Αποτρέψτε την εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών με κανονικές δόσεις τσαγιού. (πράγματι, το τσάι καταστέλλει την όρεξη και να εμποδίζει το λίπος να εισβάλει... Το πράσινο τσάι είναι άριστο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα)!
 
ΑΫΠΝΙΑ; ΤΡΩΤΕ ΜΕΛΙ

Χρ ησιμοποιήστε το μέλι ως ηρεμιστικό και καταπραϋντικό.
 
ΑΣΘΜΑ;
 ΤΡΩΤΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Τρώτε κρεμμύδια βοηθούν στη χαλάρωση και συστολή των βρογχικών σωλήνων.. (όταν ήμουν νέος, η μητέρα μου έκανε συσκευασίες με κρεμμύδι και τις τοποθετούσε στο στήθος μου, βοηθούσε στις αναπνευστικές παθήσεις και πραγματικά με έκανε να αναπνέω καλύτερα).
 
ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ;
 ΤΡΩΜΕ ΨΑΡΙ
Ο σολομός, ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες προλαμβάνουν την αρθρίτιδα. (το ψάρι έχει ωμέγα έλαια, ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα)

ΣΤΟΜΑΧΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ;
 ΜΠΑΝΑΝΕΣ - GINGER
Η μπανάνα θα διορθώσει το στομάχι. Το Τζίντζερ θα θεραπεύσει την πρωινή αδιαθεσία και ναυτία.
 
ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ;
 ΠΙΝΕΤΕ ΧΥΜΟ ΜΟΥΡΩΝ
Ο πολύ όξινος χυμός μούρων ελέγχει τα επιβλαβή βακτήρια.
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΣΤΩΝ;
 ΤΡΩΤΕ ΑΝΑΝΑ
Κατάγματα των οστών και οστεοπόρωση μπορούν να προληφθούν με το μαγγάνιο στον ανανά.
 
ΠΡΟΕΜΜΗΝΟΡΡΟΪΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ;
 ΤΡΩΤΕ ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ
Οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τις επιπτώσεις του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου με νιφάδες καλαμποκιού, που συμβάλλουν στη μείωση της κατάθλιψης, του άγχους και της κούρασης.
 
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΝΗΜΗΣ;
 ΤΡΩΤΕ ΣΤΡΕΙΔΙΑ
Τα στρείδια συμβάλουν στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σας, παρέχοντας τον απαραίτητο ψευδάργυρο.
 
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ;
 ΤΡΩΤΕ ΣΚΟΡΔΟ
Καθαρίστε το μπουκωμένο κεφάλι (μύτη) με σκόρδο.. (θυμηθείτε, το σκόρδο επίσης μειώνει τη χοληστε ρίνη).

ΒΗΧΑΣ;
 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ 
Μια ουσία παρόμοια με αυτή που υπάρχει στα σιρόπια του βήχα βρίσκεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά. Χρησιμοποιήστε κόκκινο πιπέρι (πιπέρι cayenne) με προσοχή, μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας.
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ;
 ΤΡΩΤΕ ΣΙΤΑΡΙ, ΠΙΤΟΥΡΟ ΚΑΙ ΛΑΧΑ ΝΟ
Συμβάλλει στη διατήρηση των οιστρογόνων σε υγιή επίπεδα..
 
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ;
 ΤΡΩΤΕ ΣΚΟΥΡΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ένα καλό αντίδοτο είναι βήτα καροτένιο, μια μορφή βιταμίνης Α που βρέθηκε στα σκούρα πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά.
 
ΕΛΚΗ;
 ΤΡΩΤΕ ΛΑΧΑΝΟ
Το λάχανο περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην επούλωση τόσο γαστρικών όσο και δωδεκαδακτυλικών ελκών.

ΔΙΑΡΡΟΙΑ;
 ΤΡΩΝΕ ΜΗΛΑ
Ψήστε στη σχάρα ένα μήλο με τη φλούδα του, αφήστε το να γίνει καφέ και φάτε το, για να θεραπεύσετε αυτή την κατάσταση. (Οι μπανάνες είναι καλές για αυτήν την πάθηση).

ΦΡΑΓΜΕΝΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ;
 ΤΡΩΤΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Τα μονοακόρεστα λιπαρά στο αβοκάντο μειώνουν τη χοληστερόλη.

ΥΨΗΛΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ;
 ΤΡΩΤΕ ΣΕΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 
Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Το σέλινο επίσης περιέχει μια χημική ουσία που μειώνει την πίεση.

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΖΑΧΑΡΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ;
 ΤΡΩΤΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ
Το χρώμιο στο μπρόκολο και στα φιστίκια βοηθάει στη ρύθμιση της ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ:
 Μικρό αλλά πανίσχυρο. Είναι μια καλή πηγή Καλίου, Μαγνησίου, Βιταμίνης Ε και φυτικών ινών. Η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C είναι διπλάσια από του πορτοκαλιού.

ΜΗΛΟ:
 Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα. Παρά το γεγονός ότι ένα μήλο έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, έχει αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που ενισχύουν τη δράση της βιταμίνης C, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΦΡΑΟΥΛΑ:
 Προστατευτικό φρούτο. Οι Φράουλες έχουν την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δύναμη μεταξύ των μεγάλων φρούτων και προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο προκαλώντας, αιμοφόρα αγγεία που φράζουν τις ελεύθερες ρίζες. (Στην πραγματικότητα, κάθε berry (strawberry, blueberry κλπ) είναι καλό. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και μας κρατούν νέους. Τα Βατόμουρα (blueberries) είναι τα καλύτερα και πολύ ευπροσάρμοστα στον τομέα της υγείας. Θα διώξουν όλες τις ελεύθερες ρίζες που έχουν εισβάλει στο σώμα μας).

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ:
 Γλυκύτατο φάρμακο. Τρώγοντας 2 με 4 πορτοκάλια την ημέρα μπορεί να βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα κρυολογήματα, χαμηλότερη τη χοληστερόλη, την πρόληψη και διάλυση πέτρας στα νεφρά, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ:
 Παγωμένο σβήνει τη δίψα. Αποτελείται από 92% νερό, είναι επίσης συσκευασμένο με μια γιγαντιαία δόση γλουταθειόνης, η οποία βοηθά ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.. Αποτελεί επίσης βασική πηγή λυκοπένιο - οξειδωτικό για την καταπολέμηση του καρκίνου. ?λλες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στο καρπούζι είναι Βιταμίνη C και Κ άλιο. (το καρπούζι έχει, επίσης, φυσικές ουσίες [φυσικές πηγές SPF] που διατηρούν το δέρμα μας υγιές, προστατεύοντας το από τις καρκινογόνες ακτίνες SUV).

ΓΚΟΥΑΒΑ και ΠΑΠΑΓΙΑ:
 Κορυφαία για τη Βιταμίνη C. Είναι σαφείς νικητές για την υψηλή περιεκτικότητα τους σε Βιταμίνη C. Γκουάβα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

ΠΑΠΑΓΙΑ:
 Είναι πλούσια σε καροτίνη, που είναι καλή για τα μάτια μας (επίσης καλή για τα αέρια και τη δυσπεψία)..

ΝΤΟΜΑΤΑ:
 Είναι πολύ καλή ως προληπτικό μέτρο για τους άνδρες. Τους κρατά μακριά από προβλήματα προστάτη. eyerg
Μας το έστειλε ο Christodoulos