Saturday 24 April 2010

Τα παιδιά όλου του “πλανητικού χωριού” φαίνεται ότι μοιράζονται ένα πράγμα: αγαπούν και χαίρονται τη φύση, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το δικό τους σήμα κινδύνου.

Από τον Πλανήτη Γη, από το Σπίτι μας,
ένα σπίτι που -όπως φαίνεται- 
δεν το φροντίζουμε, από εκεί πηγάζει 
η ανησυχία και η έμπνευση των παιδιών 
που συμμετέχουν στη Διεθνή Έκθεση Παιδικής Ζωγραφικής, στη Θεσσαλονίκη.

“Με αφορμή κάτι που είδα σ' ένα περιοδικό για την τρύπα του όζοντος, σκέφτηκα να ζωγραφίσω τη γη σπασμένη και ένα κοριτσάκι από πάνω της να κλαίει”, μας λέει η Άννα Φαριούχ, μαθήτρια της Β' Τάξης στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων.
“Τα πεταμένα μπουκάλια και γυαλιά που συχνά προκαλούν φωτιές με οδήγησαν να φτιάξω τη ζωγραφιά με το μπουκάλι που εκρήγνυται τρομαγμένο. Ανησυχώ τρομερά για το περιβάλλον. Στο σπίτι κάνω ανακύκλωση και μαλώνω την υπόλοιπη οικογένεια για να ακολουθήσει κι αυτή”,
προσθέτει η συμμαθήτριά της Χρύσα Τριανταφύλλου.

Ακόμα εντονότεροι φόβοι φαίνονται στα λόγια της Χριστίνας Καπετάνιου, επίσης μαθήτριας στην ίδια τάξη του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου. “Σε μια εκδρομή με τους γονείς μου είδα κομμένα δέντρα και μου δόθηκε η εντύπωση ότι θέλουμε να “φάμε” τη φύση, να την εγκλωβίσουμε και να την καταστρέψουμε. Μέσα από το διαγωνισμό μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω κάτι, να μιλήσω. Αλλά δυστυχώς βλέπω μόνο λόγια”.

Με τη συμμετοχή μαθητών ηλικίας 6-15 ετών από συνολικά 33 χώρες, οι μικροί ζωγράφοι βρήκαν βήμα για να εκφράσουν τους φόβους, τις ανησυχίες, την ελπίδα και την αγάπη τους για το περιβάλλον.  
“Αυτό που παρατηρούμε σε θέματα περιβάλλοντος είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός των παιδιών”, δηλώνει η κ. Αναστασία Κυπριανού, καθηγήτρια εικαστικών στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων. Και πράγματι, τα έργα των μαθητριών της Β' τάξης που εμφανίζονται στην έκθεση λένε πολλά για το πώς βλέπουν την σημερινή κατάσταση στον πλανήτη.
Η εναλλαγή αγωνίας και αγάπης για τη φύση είναι παγκόσμια κοινό θέμα. Από τη Ρουμανία ως τον Λίβανο και από την Τουρκία ως την Κίνα, τα παιδιά όλου του “πλανητικού χωριού” φαίνεται ότι μοιράζονται ένα πράγμα: αγαπούν και χαίρονται τη φύση, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν και το δικό τους σήμα κινδύνου.  
“Οι εκδρομές που οργανώνει το σχολείο σε δάση, οι δενδροφυτεύσεις και άλλα δρώμενα σχετικά με το περιβάλλον συναντούν μεγάλη απήχηση μεταξύ των μαθητών”, παρατηρεί η κ. Κυπριανού.
Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, δεν χάθηκαν όλα. “Ανησυχώ, αλλά και αισιοδοξώ. Βλέπω ότι υπάρχουν ακόμα όμορφα μέρη στον κόσμο, αλλά φοβάμαι πολύ για το μέλλον”, καταλήγει η Χριστίνα. Ποιος ξέρει; Μπορεί η αγωνία των παιδιών να οδηγήσει στην αφύπνιση μερικών, έστω, συνειδήσεων.
Η διεθνής έκθεση ζωγραφικής “Ο Πλανήτης Γη, το Σπίτι μας” διοργανώνεται στα πλαίσια των “Ημερών Έκφρασης και Δημιουργίας 2010” των Φίλων του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Φιλοξενείται στο Περίπτερο 1 στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαΐου. 

Ώρες λειτουργίας 09:00-14:00 και 17:00-21:00. Παράλληλα με την έκθεση διοργανώνονται καθημερινά εκδηλώσεις διαφόρων φορέων, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.α. Διοργανώνονται επισκέψεις και συμμετοχές σχολείων κατόπιν συνεννόησης. 
Τηλ. Επικοινωνίας 2310 291720.

Φράγμα... οργής στον Αμαζόνιο
Το φράγμα θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει πάνω από 20.000 ανθρώπους από τη γη τους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και αυτόχθονες Ινδιάνοι έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος στον κόσμο που θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει από τη γη τους 20.000 ανθρώπους 

Αυτόχθονες Ινδιάνοι του Αμαζονίου διαδηλώνουν ενάντια στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος στο Μπέλο Μόντε

Αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και αυτόχθονες του Αμαζονίου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να δώσει το πράσινο φως στην κοινοπραξία εταιρειών Norte Ener-gia για την κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού φράγματος του κόσμου στο Μπέλο Μόντε, το οποίο από το 2015 θα εκμεταλλεύεται τον παραπόταμο του Αμαζονίου, Σίνγκου, για την παραγωγή ενέργειας!

Η ανάθεση του έργου, η οποία εξόργισε τους αυτόχθονες του Αμαζονίου σε τέτοιο βαθμό ώστε ο αρχηγός της φυλής των Ινδιάνων Καγιάπο Σικρίν, Λουίς Σιπάγια, να απειλήσει με αιματοχυσία, έγινε (ύστερα από πολλές αναβολές εξαιτίας προσφυγών κατά της διαδικασίας) μέσα στην εβδομάδα έπειτα από διαγωνισμό δύο κοινοπραξιών στις οποίες συμμετείχαν θυγατρικές της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού Eletrobras!
Η «παρατυπία» στον διαγωνισμό, την οποία οι αρμόδιοι έκριναν νόμιμη, είναι αποτέλεσμα της αποχώρησης από τον διαγωνισμό των δύο μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, με την αιτιολογία ότι η κατασκευή και η εκμετάλλευση του φράγματος είναι οικονομικά ασύμφορες.
ΚοινοπραξίαΑυτή η κίνηση άφησε μόνο μία κοινοπραξία να διεκδικεί το έργο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ρίξει τις απαιτήσεις της και να κάνει νέες προσφορές, όπως φοροαπαλλαγή για το 75% των εσόδων και επιμήκυνση του χρόνου χρηματοδότησης από την κρατική τράπεζα BNDES, η οποία θα χρηματοδοτήσει εντέλει το 80% του προγράμματος. Με αυτούς του όρους συγκροτήθηκε η δεύτερη κοινοπραξία Norte Energia, η οποία τελικά ανέλαβε το έργο.
Οπως έγινε γνωστό, το κόστος του έργου έχει υπολογιστεί στα 19 δισ. ρεάλ (11 δισ. δολάρια), όμως αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι θα φτάσει τα 30 δισ. ρεάλ. Η συμφωνία της κοινοπραξίας προβλέπει ότι η τιμή της μεγαβατώρας θα είναι 78 ρεάλ (44,5 δολάρια), δηλαδή χαμηλότερη από το ανώτατο όριο των 84 ρεάλ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την ανάθεση του έργου καθυστέρησε αρκετές εβδομάδες εξαιτίας προσφυγών στα δικαστήρια, με την αιτιολογία ότι το φράγμα θα διαλύσει ολόκληρα οικοσυστήματα και θα εκδιώξει πάνω από 20.000 ανθρώπους από τη γη τους.
Μέτωπο
Αντιδρούν και αστέρες του Χόλιγουντ
Το μέτωπο που έχει συγκροτηθεί κατά της κατασκευής του φράγματος είναι ευρύ και περιλαμβάνει από κατοίκους της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον και η ηθοποιός Σιγκούρνι Γουίβερ.
Οι αντιδράσεις που φοβούνται περισσότερο οι Αρχές είναι των αυτοχθόνων, αφού στην περιοχή των 506 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα πλημμυρίσουν, υπάρχουν 66 κοινότητες και 11 καταυλισμοί αυτόχθονων Ινδιάνων, οι οποίοι κατά το παρελθόν είχαν επιτεθεί με ξύλα και μαχαίρια εναντίον αξιωματούχου της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης Aneel.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ