Saturday 3 April 2010

Η διαμάχη πνίγηκε στα νερά της θάλασσας...

Επί περίπου τρεις δεκαετίες, η Ινδία και το Μπανγκλαντές βρίσκονταν σε διαρκή αντιπαράθεση για την ιδιοκτησία ενός μικροσκοπικού, ακατοίκητου νησιού στον Κόλπο της Βεγγάλης.
Όμως, εκεί που οι απειλές και οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, η υπερθέρμανση του πλανήτη κατάφερε να επιτύχει: το νησάκι εξαφανίστηκε κάτω από τα ανεβασμένα επίπεδα των νερών του Κόλπου.


Το φαινόμενο του θερμοκηπίου άρχισε πλέον να δείχνει τα δόντια του και οι ειδικοί προειδοποιούν για μαζικές μετακινήσεις κλιματικών προσφύγων τα επόμενα χρόνια

Οι Ινδοί επιστήμονες αποδίδουν την εξαφάνιση της νησίδας Νιου Μουρ στην άνοδο του επιπέδου των θαλασσίων υδάτων και τη διάβρωση του εδάφους. «Δεν υπάρχει ίχνος του νησιού πλέον», λέει ο Σουγκάτα Χάζρα, καθηγητής στη Σχολή Ωκεανολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Γιανταβπούρ της Καλκούτα. «Αυτό που δεν κατάφεραν οι δύο χώρες με χρόνια διαπραγματεύσεων επιλύθηκε από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας».
Ο καθηγητής Χάζρα προσθέτει ότι επιβεβαίωσε την εξαφάνιση του νησιού, το οποίο είχε έκταση 10,4 τ.χλμ., αφού μελέτησε τις δορυφορικές εικόνες και συμβουλεύτηκε ντόπιους ψαράδες. Υπογραμμίζει ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 0,40 βαθμούς Κελσίου.
Μέχρι το 2000, η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε περίπου τρία εκατοστά τον χρόνο. Ομως, την τελευταία δεκαετία η άνοδος ήταν της τάξης των πέντε εκατοστών κάθε χρόνο.
Κατ’ αυτή την έννοια -προειδοποιεί ο καθηγητής- μπορούν να εξαφανιστούν περίπου άλλα δέκα νησάκια στην περιοχή.
Το γειτονικό νησάκι Λοχασάρα καλύφτηκε από τα νερά το 1996, αναγκάζοντας τους κατοίκους του να μετακομίσουν στην ενδοχώρα, ενώ και ένα άλλο νησάκι, το Γκοραμάρα, βρίσκεται κατά 50% κάτω από το νερό.
Προειδοποίηση«Θα έχουμε όλο και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που θα μετατοπίζονται, καθώς νησιωτικές περιοχές θα βυθίζονται κάτω από το νερό», προειδοποιεί ο Χάζρα.
Το Μπαγκλαντές είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης.
Οι κυβερνητικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι το 18% των παράκτιων περιοχών του θα βρεθεί κάτω από τα νερά και περίπου 20 εκατομμύρια κάτοικοι θα εκτοπιστούν όταν η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει στο ένα μέτρο μέχρι το 2050, βάσει των επιστημονικών προβλέψεων.
Το νησάκι Νιου Μουρ είχε δημιουργηθεί από κυκλώνα μόλις πριν από 40 χρόνια. Το υψηλότερο σημείο του δεν ξεπερνούσε τα δύο μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Ήταν ακατοίκητο και δεν υπήρχαν μόνιμες κατασκευές στο νησί.
Όμως, το 1981 το Ινδικό Ναυτικό τοποθέτησε στην «κορφή» του την εθνική σημαία της Ινδίας. Έκτοτε ξεκίνησε η διαμάχη που τελικά πνίγηκε στα νερά της θάλασσας...