Wednesday 24 March 2010

Περίπατοι στο... Προεδρικό Μέγαρο

Τις πύλες του ανοίγει από την ερχόμενη Κυριακή, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου στην Αθήνα.  
Έναν αιώνα και... κάτι μετά τη δημιουργία του, ο πάλαι ποτέ λαχανόκηπος των βασιλικών ανακτόρων (σημερινή Βουλή) ετοιμάζεται να υποδεχτεί όχι αξιωματούχους της πολιτικής, στρατιωτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας -όπως γινόταν μέχρι και το 2008 στη Γιορτή της Δημοκρατίας-, αλλά κάθε πολίτη που επιθυμεί να περπατήσει εκεί όπου κάποτε έκαναν τους περιπάτους τους οι βασιλείς.

140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες δένδρων και φυτών περιλαμβάνει ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου, τα οποία θα μπορούν να απολαμβάνουν οι πολίτες κάθε Κυριακή
Όπως ανακοίνωσε χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κήπος θα είναι ανοικτός για τους πολίτες από την ερχόμενη Κυριακή και κάθε Κυριακή (εκτός αργιών) από τις 10.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι. Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη και η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασ. Γεωργίου Β’ 2. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας, ενώ θα απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Ο κήπος απλώνεται σε μια έκταση περίπου 25 στρεμμάτων. Στα μέσα του 19ου αιώνα τον χώρο καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των βασιλικών ανακτόρων (σημερινή Βουλή), αφού το έδαφος ήταν ιδιαίτερα εύφορο.
Όταν όμως το 1897 αποπερατώθηκε το «Ανάκτορο του Διαδόχου» και χαράχτηκε η Ηρώδου Αττικού, διαμορφώθηκε ο διακοσμητικός κήπος του παλατιού του Κωνσταντίνου. Τον σχεδιασμό φαίνεται ότι ανέλαβε το τεχνικό γραφείο του Τσίλλερ, που κατασκεύασε και το ανάκτορο.
Την επιλογή όμως των κατάλληλων φυτών θα πρέπει να επιμελήθηκε Ελληνας ειδικός, αφού τα περισσότερα δένδρα ανήκουν στην ελληνική χλωρίδα.
Η φυτολογική σύνθεση είναι αρκετά πλούσια. Περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων, αναρριχώμενων φυτών κ.ά. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι σπάνια, ενώ πολλά από τα δέντρα -π.χ. αριές και κυπαρίσσια- ξεπερνούν έναν αιώνα ζωής. 
Ο κήπος ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού, με συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχικών ανθοφόρων φυτών. Την αυστηρότητα μετριάζουν αιωνόβια πλατάνια, φιλύρες, φοίνικες και κυπαρίσσια.
Σημειώνεται πάντως πως τουλάχιστον αυτήν την Κυριακή οι επισκέπτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος θα απουσιάζει στο Μεσολόγγι για να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εξόδου. Για ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, σύλλογοι κ.λπ.) επικοινωνία στα τηλ. 210-7283289 και 210-7224939.

Η Ιστορία
Ανάκτορο από τον Τσίλλερ
Η απόφαση για την ανέγερση του κτιρίου, που στεγάζει σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανάγεται στο 1868, όταν γεννήθηκε ο γιος του Γεωργίου Α’ και διάδοχος του θρόνου, Κωνσταντίνος. Τότε το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να του δωρίσει, όταν ενηλικιωθεί, ιδιαίτερη κατοικία.
Είκοσι ένα χρόνια αργότερα, όταν ο διάδοχος νυμφεύεται την πριγκίπισσα Σοφία Χοεντζόλερν, το ελληνικό Δημόσιο θα του κάνει ένα λαμπρό... γαμήλιο δώρο.
Ο σχεδιασμός του «Ανακτόρου του Διαδόχου», όπως έγινε γνωστό το κτίριο, ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ, με τον όρο να μην είναι μεγαλοπρεπές, ούτε κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών ανακτόρων, αλλά να συγγενεύει μορφολογικά με τις μεγαλοαστικές κατοικίες της εποχής, εκπροσωπώντας την άρχουσα κοινωνική τάξη της χώρας.
Το ανάκτορο άρχισε να κτίζεται το 1891 και ολοκληρώθηκε το 1897. Μετά τη δολοφονία του Γεωργίου Α’ (1913) και την άνοδο στον θρόνο του Κωνσταντίνου, μετατρέπεται οριστικά σε βασιλικά ανάκτορα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ