-->

Saturday, January 23, 2010

Η αγάπη είναι παντού - Love is everywhere

Συνήθως λέμε ότι κάποιος φέρεται σαν ζώο ή είναι άγριος σαν λιοντάρι. Δίνουμε στα ζώα ανθρώπινες ιδιότητες. Αλλά εκείνο που ξεχνάμε είναι ότι πολλές φορές τα ζώα είναι πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους. Ανταποδίδουν την καλοσύνη που τους δείχνεις και την θυμούνται.
ΠΡΟΣΟΧΗ, ΜΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ αυτό που βλέπετε στο βίντεο με ανθρώπους που ευεργετήσατε, δεν θα είσαστε τόσο τυχεροί.
We usually say that somebody is brought like an animal or he is wild as a lion. We give human attributes to the animals. But what we forget is that many times animals are much better than humans. They return the kindness you show to them and also him they remember it.
BUT ATTENTION, you DO NOT ATTEMPT what you see in the video with humans you have supported them, you will not be so much lucky.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λίμνη Κουμουνδούρου - Βουρκάρι Μεγάρων
Να τους προστατέψουμε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, ο  ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου, η Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου, ο Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνδιοργανώνουν παρεμβάσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την προστασία των πολύτιμων υγροτόπων της Αττικής.

Κυριακή 31/1/2010
    11:00 Παρέμβαση στη Λίμνη Κουμουνδούρου
    12:30 Παρουσίαση: «Οι πολύτιμοι υγρότοποι της Αττικής»
(Καραϊσκάκη 101, Χαϊδάρι)

29/1 – 5/2/2010
Έκθεση φωτογραφίας και εικαστικής αφίσας, Στέγη Πολιτισμού (Κολοκοτρώνη 36, Χαϊδάρι)

Η Δυτική Αττική έχει υγρότοπους ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι είναι τόσο κοντά μας. Κι όμως η άγνοια της Πολιτείας τους καταστρέφει καθημερινά. Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια οι υγρότοποι ήταν «υποτιμημένοι» από τις τοπικές κοινωνίες και την πολιτεία. Ως αποτέλεσμα σήμερα η Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων παρουσιάζουν πολύ σημαντικά προβλήματα: ατμοσφαιρική και υπόγεια ρύπανση,  εγκατάσταση βιομηχανίας, και δεξαμενών  καυσίμων, τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες του Θριασίου και της Μεγαρίδας.

Λίμνη Κουμουνδούρου (Λίμνη των αρχαίων Ρειτών).
Η Λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο ως ένας σημαντικός υγρότοπος όσο και ως ιστορικός τόπος. Στη λίμνη έχουν καταγραφεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία 50 είδη πουλιών μεταξύ των οποίων: η παγκοσμίως απειλούμενη Βαλτόπαπια, το Κιρκίρι, η Χουλιαρόπαπια, το Σφυριχτάρι, το Γκισάρι κ.α.
Oι αρχαίες Λίμνες των Ρειτών ήταν αφιερωμένες στη Θεά Δήμητρα και στην Κόρη της Περσεφόνη, και είχαν σχέση με τα Ελευσίνια Μυστήρια. Η αρχαία Ιερά Οδός συναντούσε τους αρχαίους Ρειτούς με τους δύο κλάδους της. Η Λίμνη Κουμουνδούρου, και 50 μέτρα περιφερειακά,  έχει χαρακτηριστεί ως  ιστορικός τόπος από το 1974.
Για να προστατευτεί η Λίμνη Κουμουνδούρου πρέπει:

* Να σταματήσει η υπέργεια και υπόγεια ρύπανση της Λίμνης, με τον έλεγχο των γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων (κυρίως των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ  κ.λπ) και να ληφθούν άμεσα και σοβαρά μέτρα προστασίας (απορρύπανση, μετρήσεις κ.λπ).
* Να γίνει ο χώρος επισκέψιμος με ήπιο τρόπο, ώστε ο πολίτης να εκτιμήσει την αξία της.

Βουρκάρι Μεγάρων
 Το «Βουρκάρι» είναι ένας παράκτιος αλμυρός υγροβιότοπος που τροφοδοτείται από τη θάλασσα και τις βροχές. Βρίσκεται μεταξύ Νέας Περάμου και Πάχης Μεγάρων. Στον υγρότοπο , που αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό, έχουν παρατηρηθεί 127 είδη πουλιών, αξιοσημείωτη χερσαία πανίδα, αλλά και ποικιλία από ψάρια. Πλήθος από μελέτες Πανεπιστημίων, κρατικών Φορέων και οικολογικών  οργανώσεων τεκμηριώνουν την οικολογική του σημασία και υποδεικνύουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την διάσωση και προστασία του.
Ο υγροβιότοπος σήμερα κινδυνεύει από την επεκτεινόμενη βιομηχανική δραστηριότητα και τις ασύμβατες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της υδρολογικής του λεκάνης.
Ο  Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου ζητάει άμεσα τον αποχαρακτηρισμό της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή και την θεσμοθέτηση ειδικού νομικού πλαισίου για την προστασία της.

Καλούμε τους πολίτες της Δυτικής Αττικής και κάθε ευαισθητοποιημένο άνθρωπο να υπερασπίσει - από τη ρύπανση, τη συρρίκνωση  και την εγκατάσταση νέων βιομηχανιών -  τους υγροτόπους της περιοχής μας και να συμμετέχει στις εκδηλώσεις  που συνδιοργανώνουν οι παραπάνω φορείς  με σκοπό να παρουσιάσουν αφενός μεν τα προβλήματα και αφετέρου να αναδείξουν την ομορφιά και την πλούσια ορνιθοπανίδα της Λίμνης  Κουμουνδούρου και του Βουρκαρίου Μεγάρων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6932 638523, 6972 937675, 6946 779538
  
ΟΙΚΟ.ΠΟΛιΣ. Χαϊδαρίου (www.xpolis.blogspot.com),
Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου (http://xaidari.blogspot.com  - http://limnik.blogspot.com),
Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου (http://vourkari.blogspot.com), 
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (http://www.ornithologiki.gr)

Ένα μικρό παιδί ζωγραφίζει...

Αυτά τα λιτά κοσμήματα που βγαίνουν μέσα από την αγνή ψυχούλα  ενός μικρού παιδιού τα αφιερώνουμε σε όλους αυτούς που ''μάχονται'' διακαώς για να καταστρέψουν ό,τι έχει μείνει όρθιο στον υπέροχο κόσμο που μας προσέφερε απλόχερα ο Θεός.Ας ακούσουμε τα μικρά παιδιά, ας διαβάσουμε λίγο τη σκέψη τους, ας τα μιλήσουμε, ας μας μιλήσουν, ας αφεθούμε στην αθωότητα τους. 
Ίσως σώσουμε κάτι για το μέλλον.Αναρτήθηκε από ΓΙΑΝΝΗΣ Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010