Thursday 30 December 2010

Μπλε κάδος για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών

Γεια σας! Με γνωρίζετε; Είμαι ο μπλε κάδος. Έχω αρχίσει να κάνω δειλά δειλά την εμφάνιση μου σε αρκετές γειτονιές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη και σε πολλές επαρχιακές πόλεις. Εδώ μέσα μπορείτε να συγκεντρώνετε τα υλικά που αναγράφονται: Χαρτί – Πλαστικό – Αλουμίνιο – Γυαλί! Επειδή είμαι εκλεκτικός όμως, δε συμπαθώ τα σκουπίδια. Ρίχνετε εδώ μόνο καθαρές και άδειες συσκευασίες χωρίς υπολείμματα. Ο,τι πετάτε εδώ, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί!
Η Ανακύκλωση είναι δείγμα κοινωνικής, περιβαλλοντικής συνείδησης, είναι μια πράξη ευθύνης για όλους μας. Πρόκειται για μια απλή και εύκολη διαδικασία, αρκεί να ξεχωρίσουμε από τα σπίτι μας τα υλικά συσκευασίας και να τα ρίξουμε στους Μπλε Κάδους. Τι μπορούμε να ρίξουμε εκεί;
  • Χαρτί: Παλιές εφημερίδες και περιοδικά, συσκευασίες από υγρά προϊόντα (γάλατα, χυμούς), χαρτόνια, χάρτινες συσκευασίες από πίτσα, ζάχαρη, απορρυπαντικά κτλ.
  • Γυαλί: Γυάλινα μπουκάλια νερού, αναψυκτικού, απορρυπαντικού, τροφίμων κτλ.
  • Πλαστικό: Πλαστικά μπουκάλια νερού, συσκευασίες από γιαούρτι, λάδι, βούτυρο, απορρυπαντικά, σαμπουάν, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κτλ.
  • Αλουμίνιο: Συσκευασίες από μπύρες και αναψυκτικά, κουτιά κονσέρβας από τόνο, γάλα εβαπορέ, τοματοπολτό, ζωοτροφές κτλ.
Η ανακύκλωση έχει περάσει στην συνείδηση των περισσοτέρων πολιτών μας ως μια θετική διέξοδος για την διαχείριση των απορριμμάτων. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά άμεσα. Όλοι μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε στην λύση του προβλήματος προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας αλλά και να ζούμε σε αρμονία με το περιβάλλον. Σκεφτείτε ότι χωρίς την ανακύκλωση υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, εξαντλούνται οι φυσικοί πόροι της γης με οδυνηρές συνέπειες για τις επόμενες γενιές και επιβαρύνονται οι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α).
Τα σκουπίδια είναι πρώτη ύλη και σε μεγάλο ποσοστό αποτελούν «θησαυρό» τόσο για την οικονομία όσο και για το ίδιο το περιβάλλον. Συμμετέχοντας όλοι ενεργά στην ανακύκλωση, όχι μόνο εξοικονομούμε ενέργεια και πρώτες ύλες, αλλά αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής των οργανωμένων χωματερών, συντελούμε στην μείωση της ρύπανσης και ταυτόχρονα φροντίζουμε για το περιβάλλον: Προστατεύουμε τα δάση, χρησιμοποιούμε λιγότερο πετρέλαιο μιας και τα πλαστικά είναι παράγωγα του πετρελαίου .
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!
Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μόνος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω. (Ν. Καζαντζάκης).
Εσείς έχετε μπλε κάδους στην περιοχή σας; Υπάρχει στο δήμο σας πρόγραμμα συλλογής ή διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών και αν ναι, πώς λειτουργεί αυτό μέχρι στιγμής; Πώς αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες σας την ύπαρξη ή την ανυπαρξία σχετικού προγράμματος;

Γεωργία Νικητέα, EcoView.gr

No comments:

Post a Comment