Tuesday 18 May 2010

Πικρή αλήθεια για το ελληνικό μέλι

Μεγάλες απώλειες μελισσοσμηνών καταγράφονται φέτος, εξαιτίας των ιών της νοσεμίασης και του βαρρόα. Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν διαθέτει εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης των μελισσών.

Στην Ελλάδα η καταγραφή της ετήσιας παραγωγής μελιού διενεργείται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και όχι από την επιστημονική κοινότητα.
Ταυτόχρονα δεν είναι δυνατή η καταγραφή των απωλειών, των αιτίων, η λήψη μέτρων αντιμετώπισης των ασθενειών κ.λπ., ενώ βέβαια έτσι δεν μπορεί να υπάρξει και αναπτυξιακό πρόγραμμα του κλάδου της μελισσοκομίας. 

Οι νεκρές μέλισσες μέσα στην κυψέλη..
Σύμφωνα με στοιχεία του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων» (ΕΟΑΤ), ο οποίος διένειμε ερωτηματολόγια στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 2003, η Ελλάδα κατείχε την πρώτη θέση σε αριθμό μελισσοσμηνών και την τέταρτη στην παραγωγή μελιού μετά την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, αριθμώντας 25.000 μελισσοπαραγωγούς.
Το 2008, χρονιά κατά την οποία η μείωση της παραγωγής μελιού κυμάνθηκε από 35% έως 45% πανελλαδικά, λόγω ξηρασίας, ασθενειών και της βαμβακίασης που πλήττει τα πευκοδάση, οι μελισσοκόμοι δεν έλαβαν αποζημιώσεις από τα προγράμματα της ΕΕ, αφού η Ελλάδα προσκόμισε στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία παρουσίαζαν αύξηση της παραγωγής μελιού και όχι μείωση. 

Εισαγωγή από Γερμανία 
Αυτό συνέβη, επειδή οι τυποποιητές μελιού εισήγαγαν μέλι από τη Γερμανία, το ανέμειξαν με το ελληνικό και ακολούθως αυτό το μέλι πωλήθηκε με επισήμανση προέλευσης ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανία αποτελεί «πλυντήριο» μελιού, αφού προμηθεύεται μέλι από όλο τον κόσμο και το «βαπτίζει» ευρωπαϊκό! Μέχρι και κόκκους καφέ βρίσκουν στο «γερμανικό» μέλι οι τυποποιητές.
Η δραστική μείωση των μελισσοσμηνών το 2008 οδήγησε τον ΕΛΓΑ στη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής, προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες.
Η επιτροπή πράγματι κατέγραψε τη μείωση στην παραγωγή μελιού, όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαγόρεψε τη δημοσίευση των στοιχείων, γεγονός το οποίο καταγγέλλει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) κ. Αχιλλέας Παπαστεργίου.

Οικονομική ζημιά
Από 35% έως 45% μειώθηκε η ελληνική παραγωγή μελιού το 2008 
περισσότερα...

No comments:

Post a Comment