Monday 26 April 2010

Μετέτρεψαν σε παράδεισο πρώην χωματερή

Σε παράδεισο μετατράπηκε μια πρώην χωματερή έκτασης 60 στρεμμάτων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Στον χώρο που μέχρι πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν τόνοι σκουπιδιών και αφόρητη δυσοσμία, σήμερα μεγαλώνουν πάνω από 3.000 δέντρα, ενώ μια μικρή λίμνη φιλοξενεί πάπιες και πουλιά.
Ο χώρος της πρώην χωματερής όπως είναι σήμερα

Την ίδια ώρα η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μ. Λιονή, έστειλε τελεσίγραφο μέχρι τις 16 Ιουλίου στις νομαρχίες -ανάμεσά τους και η Ημαθία με τις 10 παράνομες χωματερές- για το κλείσιμο των παράνομων ενεργών χωματερών και την αποκατάσταση των ανενεργών. 

Η περιφερειάρχης θυμίζει τις αυστηρές συστάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, πως μη συμμόρφωση σημαίνει υψηλά πρόστιμα που φτάνουν τα 34.000 ευρώ την ημέρα για κάθε ενεργή και ανενεργή χωματερή από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, ο δήμος διαμόρφωσε την παλιά χωματερή σε λίμνη-φράγμα, μια όαση δροσιάς και ηρεμίας για τους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Εκπονήσαμε και υλοποιήσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπλαση της παλιάς χωματερής και την απόδοση του χώρου αυτού στους πολίτες ως ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής», δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ν. Μπάτος.
Στην έκταση αυτή έγιναν εκτεταμένες δεντροφυτεύσεις με την τοποθέτηση 3.000 και πλέον δέντρων διαφόρων ειδών, εγκαταστάθηκε φωτισμός και τοποθετήθηκαν καθιστικά για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. 
Στην ευρύτερη περιοχή δημιουργήθηκαν παιδική χαρά, αλλά και τεχνητή λίμνη, το νερό της οποίας χρησιμοποιείται για το πότισμα των δέντρων που έχουν φυτευτεί, ώστε συγχρόνως να επιτυγχάνεται και η ποθητή εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.

No comments:

Post a Comment